Opinia Timisoarei

Prefectul de Timis traieste pe alta planeta: Rezultatele carantinei de la Timisoara incep sa fie vizibile dupa 2 saptamani si ajuta sa nu existe un trend crescator. Zoltan Nemeth se lauda ca ‘stam mai bine ca altii’

TIMISOARA. Desi rata de infectare a crescut constant in cele doua saptamani de carantina de la Timisoara, dupa ce la instituirea masurii era de 7,36 la mie, iar vineri ajunsese la 8,23, prefectul USR de Timis anunta cu entuziasm pe Facebook ca ‘se vad efectele reale‘ ale carantinei.

Zoltan Nemeth apreciaza ca masurile restrictive ‘ajuta sa nu existe un trend crescator in regiunile apropiate‘ si tine sa precizeze ca in alte parti lucrurile au inceput sa stea mai rau decat la Timisoara.

Or toti timisorenii si locuitorii din comunele invecinate stiu bine ca masura carantinei a fost doar una ‘pe hartie’, complet ineficienta, iar controalele superficiale.

Ca regulă generală, rezultatele măsurilor suplimentare restrictive încep să fie vizibile în pandemia de COVID-19, după 2 săptămâni de la adoptarea lor și au efecte reale în condițiile respectării lor și totodată ajută să nu existe un trend crescător în regiunile apropiate.

În ceea ce privește respectarea măsurilor impuse de autorități, majoritatea cetățenilor din municipiul Timișoara și cele 4 comune periurbane le respectă.

❌ Din păcate, așa cum vedem zilnic în comunicatele Inspectoratului de Poliție Județean și în comunicatele Inspectoratului de Jandarmi Județean, sunt câteva sute de cetățeni amendați pentru că nu poartă masca de protecție sau agenți economici sancționați pentru că nu limitează accesul persoanelor la maximul permis de reglementările legale.

❌Ieri au fost identificate inclusiv persoane care, pentru a-și justifica deplasarea, au folosit adeverințe de la angajator care se pare că nu aveau acoperire în realitate.
În aceste cazuri au fost deschise dosare de urmărire penală.

✅ În ceea ce privește trendul din regiune, este foarte important de menționat că dacă în municipiul Timișoara s-a înregistrat o ușoară creștere a incidenței de la data instituirii carantinei zonale, în țară numărul cazurilor depistate zilnic a crescut cu 50%.

➡ În jurul datei de 07.03.2021, la nivel național, au fost confirmate pozitiv 3500 – 4000 de persoane zilnic.
În 18.03.2021 aveam deja un număr de aproximativ 6000 de persoane infectate – ceea ce arată că la nivel național creșterea este de 50%.

‼️ Dacă în urmă cu 3–4 săptămâni județul Timiș era singurul județ în scenariul roșu, în prezent 8 județe din România se află în scenariul roșu, la care se adaugă și municipiul București.

➡ În Timișoara în 08.03.2021, la data instituirii carantinei, existau 2370 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile.
Ieri, 19.03.2021, aveam 2669 cazuri confirmate în ultimele 14 zile, ceea ce atestă o creștere de doar 12% comparativ cu media națională unde creșterea a fost de 50%.

✅ Astfel, prin măsurile adoptate odată cu carantinarea zonală, am reușit să încetinim trendul crescător. Probabil, fără măsurile suplimentare adoptate, Timișoara și Timișul ar fi avut o creștere peste media națională.

Este bine de știut că eficiența carantinei nu se observă doar în scăderea incidenței sub nivelul de la momentul instituirii carantinei zonale, impunându-se o analiză comparativă cu ce se întâmplă în regiune.

Alte țări au instituit măsuri similare urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri, exemplu în acest sens fiind chiar măsurile de carantinare a Parisului anunțate de autoritățile franceze.

‼️ Analiza pe ultimele 7 zile comparativ cu numărul cumulat de cazuri pe precedentele 7 zile, arată în Timiș un trend ascendent sub 10%, în condițiile în care în majoritatea județelor din restul țării trendul ascendent este mult mai ridicat.”, a scris prefectul de Timis Zoltan Nemeth pe pagina sa de Facebook.

In acest weekend este asteptata intrunirea Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis care sa decida daca va fi sau nu prelungita cu inca o saptamana masura carantinarii Timisoarei si a celor 4 localitati periurbane, Mosnita Noua, Giroc, Ghiroda si Dumbravita.

UPDATE: Se ridica carantina la Timisoara, dar si la Dumbravita, Giroc, Ghiroda si Mosnita Noua. Decizia Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis 

Exit mobile version