Precizari STPT in privinta calatoriei animalelor de companie cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul, la Timisoara: Cainii de talie medie si mare trebuie sa poarte botnita

TIMISOARA. Dupa ce in spatiul public a aparut povestea unei timisorence careia un sofer al STPT nu i-a permis sa urce intr-un autobuz alaturi de cainele insotitor pentru ca animalul nu avea botnita, Societatea de Transport Public Timisoara vine cu precizari legate de accesul prietenilor necuvantatori in autobuze, troleibuze sau tramvaie.

CITESTE SI: Imagini cu bataia dintre romi in plin centru la Timisoara. Au zburat scaune, sticle si pahare. Video 

Reprezentantii STPT spun ca animalele pot calatori cu mijloacele de transport, insa in anumite conditii prevazute de lege. In cazul cainilor de talie medie sau mare, acestia trebuie sa aiba pusa botnita, dar si sa fie tinuti in lesa, care sa fie prinsa de zgarda sau de ham.

Situatiile in care animalelor le este permisa calatoria cu tramvaiul, autobuzul sau troleibuzul la Timisoara sunt clar prevazute intr-o hotarare de consiliu local adoptata in luna mai.

(1) Cainii de talie medie si mare vor fi tinuti in lesa, prinsa de zgarda sau ham si vor purta botnita;
(2) Cainii de talie mica vor fi tinuti in lesa, prinsa de zgarda sau ham, tinuti in brate sau in cusca/geanta de transport;
(3) Pisicile sau alte animale mici vor fi tinute in cusca/geanta de transport;
(4) O persoana va fi insotita de maxim un animal de companie de talie medie sau mare, iar cele de talie mica in functie de capacitatea permisa de cusca/geanta de transport si cu respectarea cerintelor etologice in functie de specie/rasa;
(5) Detinatorul achita si composteaza si pentru caine/pisica bilet de calatorie;
(6) Animalul trebuie sa fie ingrijit, socializat si insotit de carnetul de sanatate care sa ateste efectuarea actiunilor sanitar-veterinare, deparazitari si vaccinari la zi, avizat de catre medicul veterinar curant (precum si identificarea si inregistrarea in sistemul national RECS, pentru caini);
(7) Persoana insotita de animalul de companie trebuie sa aleaga cea mai libera zona a mijlocului de transport in comun si sa evite orele de varf si mijloacele de transport aglomerate, spatiul trebuie sa permita o distantare de minim un metru fata de celelalte persoane;
Conducatorul de bord sau controlorii titlurilor de calatorie au dreptul sa solicite persoanei insotite de animal parasirea mijlocului de transport in situatia in care nu sunt respectate aceste prevederi, iar acesta refuza sa se conformeze.
(9) Cainele-ghid si cainele terapeut au acces liber si gratuit in toate locurile publice si in mijloacele de transport.
Soferii, vatmanii si controlorii din cadrul Societatii de Transport Public sunt instruiti periodic in ceea ce priveste respectarea drepturilor posesorilor de animale de companie, in mijloacele de transport in comun„, se arata in hotararea de Consiliul Local 188 din 25 mai 2021.

In cazul in care timisorenii respecta toate aceste reguli, iar urcarea in mijloacele de transport nu le este permisa impreuna cu animalul, acestia sunt rugati sa faca o sesizare la numarul de telefon 0356 803 720 sau pe adresa de e-mail [email protected].

Foto: bistriteanul.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar n-ati creste un copil/nepot. Plin de femei in putere cu caini de zgarda. Idioate…

    • E impresionant cati patrioti se ofera sa toarne in nestire copii cu conditia ca altii, care se plictisesc, sa-i creasca in locul lor.

  2. ionica muica, te-ai gandit ca femeia respectiva nu poate avea copii?
    si ce, daca ai caine nu poti avea si copii?
    hai ma..sa-ti traiasca familia…traditionala

  3. Cam discriminatorii cerintele. Calatorii oameni (biologic vorbind) nu trebuie sa fie sanatosi sau deparazitati. Macar aia care nu sunt au avantajul ca faca automat spatiu in jurul lor; restul, care mai si platesc, n-au decat sa se inghesuie.

  4. Conform legii exista anumite rase de caini care trebuie sa poarte botnita, inclusiv la plimbarea pe strada, nu numai in mijloacele de transport in comun. Sunt rase agresive de felul lor si mi se pare normal. Pe de alta parte sunt o sumedenie de rase de caini de talie mare si chiar gigant care sunt blande ca ursuletul de plus si care nu sunt incluse in aceasta lege. Nu inteleg de ce STPT se situeaza deasupra legii. Din cate stiu eu, o lege are putere peste o hotarare a unor dobitoci locali. Dar daca asa sta treaba, ar trebui ca STPT sa nu permita accesul in aceste mijloace tuturor oamenilor nespalati, care put de la o posta. Nu ma deranjeaza un caine, dar un imputit, da.

  5. Încă o dovadă a incompetenței care domnește în PMT, prin stabilirea acestei clasificări stil Gâgă, câini mari sau câini mici. De ce nu sunt specificate nominal rasele care trebuie să poarte botniță pentru că sunt și rase de câini de talie mica (rasa Tekel sau șoricar) care au o mușcătura foarte periculoasă

  6. Da, intr-adevar cainii din mijloacele de transport is problema, nu faptul ca nici un mijloc de transport din timisoara nu utilizeaza aerul conditionat din dotare, sau ca tiganii, betivanii si toti nespalatii fara bilet se plimba fara jena ca sa nu mai zic ca trebuie sa fii mai alert in tramvaie decat pe un camp de lupta ca e plin de hoti si talhari. Dar da intr-adevar cainii sunt cea mai mare problema a noastra. Ca faci infarct miocardic ca trebuie sa stai 20 de minute intr-o cutiuta la 50 de grade nu mai e problema.

  7. Noroc ca prostia nu doare…..

  8. e simplu. luativa toata lumea cateii la plimbare zilnic cu autobuzul