Opinia Timisoarei

Posibila anulare de catre primarie a Festivalului Florilor Timfloralis isca nemultumiri la Timisoara. Fostul viceprimar Dan Diaconu: Dincolo de impactul pozitiv fantastic, festivalul e unul dintre putinele evenimente cu un efect turistic important

TIMISOARA. Anuntul primarului Dominic Fritz potrivit caruia Timfloralis ar putea fi anulat in acest an, pentru ca ar fi prea costisitor si sunt alte evenimente organizate de primarie pentru care s-au incheiat deja angajamente, cum ar fi JazzTM, a starnit nemultumiri in randul consilierilor locali, dar si a unora dintre timisoreni.

Edilul a spus ca lucrurile vor fi transate la intocmirea bugetului pe 2021, despre care a sustinut in mai multe randuri ca va fi unul de austeritate.

CITESTE SI: Festivalul florilor, in pericol sa nu se tina nici in acest an la Timisoara. Dominic Fritz: Azi nu vad cum sa mai finantam Timfloralis. Vom vedea cand avem bugetul 

Suntem in curs sa trecem prin lista acestor festivaluri, sa vedem unde sunt deja contracte, angajamente, si dupa vor exista cateva, putine, programe prioritare, strategice, unde Primaria Timisoara are un interes sa finanteze ceva pe termen lung, ca un brand al orasului. In rest, acuma, cu bugetul… facem aceasta ecchilibristica. Daca ma intrebati azi, eu nu vad cum sa mai finantam de exemplu Timfloralis, dar vom vedea mai multe cand avem bugetul finalizat„, a spus primarul Dominic Fritz, miercuri.

Consilierul local Dan Diaconu ii sugereaza primarului sa reanalizeze situatia si sa tina seama ca cele trei zile de festival ar putea fi mana cereasca pentru hoteluri, pensiuni, cafenele si restaurante, in conditiile in care sectorul HORECA a fost ingenunchiat de pandemie.

Dincolo de impactul pozitiv fantastic asupra timișorenilor, festivalul, construit în timp, este unul dintre puținele evenimente cu un efect turistic important. În imagine am pus doar oferte ale agențiilor de turism din Serbia, la o simplă căutare de 5 minute pe Google.

În loc să ne pregătim de perioada post-pandemie și să promovăm și investim în acele evenimente care pot aduce un plus important economiei locale, în special în zona de ospitalitate, văd o judecată bazată pe un tabel sumar în excel. Sugestia mea este ca, dacă nu contează bucuria zecilor de mii de vizitatori, sau impactul pe termen lung asupra imaginii orașului, este să adăgați un nou sheet în acel excel – cereți datele de impact economic, din zona Horeca, cazări, venituri la restaurante și terase, vânzări în mall-uri, șamd – aplicați procentele necesare și calculați veniturile la bugetul local. Comparați apoi aceste date cu ceea ce ați cheltui. Veți avea o supriză. Succes!„, a notat fostul viceprimari, consilierul local al PNL Dan Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Suparat este si consilierul liberal Stefan Sandu, initiatorul proiectului Timfloralis in urma cu ani, alaturi de fosta sa colega Adelina Tarziu.

De ce au nevoie oamenii ca sa traiasca? Doar de aer, apa si mancare. Celelalte sunt toate optionale. Noi, oamenii, ne dorim haine frumoase si curate, dar sunt multi pe aceasta planeta care nu le au. Noi, ne dorim case si apartamente frumoase, incapatoare, luxoase, cu cate o camera pentru fiecare copil in timp ce multi traiesc si 10 intr-un bordei amenajat pina la prima ploaie. Noi, ne dorim biciclete, motociclete sau masini si avioane ca sa ne plimbam de la un capat la altul al continentului sau dincolo de el. Chestia asta se pare ca are si dezavantaje si nu, nu e acela la care va ganditi prima data, dar asa s-a raspandit virusul. Ca sa traim nu avem nevoie de muzica, nu avem nevoie de teatre, nu avem nevoie de carti. Nu avem nevoie de niciun fel de cultura. Si nici de flori sau frumos. Este doar alegerea noastra cum vrem sa traim.
Am construit pe parcursul mai multor ani Timfloralis. A aparut ca o idee legata de renumele nostru ca Orasul Florilor. Am reusit sa aducem sute de mii de oameni, care au facut milioane de fotografii, care au vazut frumosul, au invatat frumosul, au plecat aceasa cu imaginea dar si cu o plasa in care duceau o parte din acel frumos spre a fi plantat in curte sau pe balcon.
Timfloralis nu e un moft. E o forma de educatie a frumosului, intr-o lume in care “festival” inseamna in primul rand mici, bere si muzica de calitate indoielnica. Insemna un punct de la care porneste reinvierea traditiei si are ca tel momentul de a redeveni un reper al cercetarii, studiului si productiei de flori. Daca nu stiti, avem chiar si o Facultate de Horticultura in oras. Dar nimic nu se face peste noapte! Se construieste in timp, cu strategie si viziune, etapa cu etapa, fiecare la timpul ei.
Stiu ca pentru cei care nu au lasat nimic in urma lor acestea sunt doar vorbe. Dar dau un exemplu: Administratia Ciuhandu a pornit proiectul reconstructiei Pietii Iosefin cu aproape 4 mil. de euro. Un esec total. Apoi am demarat proiectul Piata Volanta Timisoara, cu costuri ZERO. Astazi este cea mai mare piata din Timisoara, cea mai renumita, lumea vine acolo doar pentru ca e un proiect bine gandit, cu etape si viziune. Mai nou constat este si un punct de interes pe agenda de campanie electorala. Pentru unii doar atat.
Daca nu ar fi nevoie de banii care sa acopere investitia inutila si nefunctionala a Pietii Iosefin, sau functionarea altor piete la fel de nereusite, producatorii ar avea si azi un loc in Piata Volanta pentru o suma modica. Dar aceasta piata, prin producatorii ce-si expun acolo produsele, trebuie sa le tina in spate pe celelalte. Interesant nu?
Am inteles ca brusc nu mai sunt bani pentru Timfloralis. De fapt am impresia ca nu mai este chef. Nu este energia, nu este ideea, nu este capacitatea, forta. Nu mai este nici echipa pentru a organiza ceva ce sa atraga lumea. Mai este frica de a nu ridica stacheta evenimentului la nivelul cunoscut. Dar, precum am aratat in exemplul mai sus, la nevoie se pot face lucruri minunate si fara bani sau cu foarte putin bani. Oricum, conditiile reale nu ar permite anul acesta organizarea unor evenimente monumentale. Dar se poate ceva care sa imbine si traditia orasului si frumosul si bucuria primaverii. Noi am dovedit ca se poate face si fara bani ceva benefic. Fara consilieri si manageri adusi din toate zarile. Este nevoie insa de ceva mai mult decat a ceda unor ambitii distrugatoare. Trebuie sa invatati ca un oras ca Timisoara are nevoie si merita o alta abordare decat un frumos ambalat, permanent, NU hotarat! Timisoara este inca recunoscuta ca si Orasul Florilor! Oare nu este un brand suficient de puternic? Exista altul?”, a scris consilierul local Stefan Sandu la randu-i pe pagina sa de pe reteaua de socializare.

Timfloralis se tine in mod traditional in luna aprilie si ar ajunge in acest an la cea de-a cincea editie. In 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de coronavirus.

In 2019, evenimentul dedicat florilor la Timisoara a costat aproximativ 200.000 de euro si fiecare editie s-a bucurat de succes. Mii de oameni au vizitat orasul in zilele de festival, iar o multime de fotografii si filme cu aranjamentele florale au fost distribuite pe internet.

Exit mobile version