Opinia Timisoarei

Portret de copil minune: la 3 ani, timisoreanul Casian Pacatius, comparat cu mari maestri ai picturii mondiale

TIMISOARA. Desi va implini 4 ani abia la sfarsitul lunii mai, Casian Pacatius a realizat deja peste 300 de tablouri care au starnit vii reactii in randul pictorilor timisoreni. Specialistii il compara cu marii maestri ai abstractionismului international Vasili Kandinski si Willem de Kooning.

Abia mergea in picioare, dar impletea culorile dupa linii doar de el stiute, iar formele se rasfirau intr-o ordine ce te indeamna sa vezi dincolo de marginile panzei sau ale colii de hartie.

Acum, noua dintre lucrarile de referinta ale lui Casian Pacatius vor fi prezentate intr-o expozitie, la Liceul Loga din Timisoara. Micutul realizeaza tablouri de natura abstracta, comparabila cu cea a unor mari maestri, apreciaza profesorii ori criticii de arta.

“Casian este un artist care promite foarte mult, este la lansarea primei expozitii de anvergura, cu toate ca a mai primit cateva premii nationale de arta vizuala …I-am vazut cateva lucrari din cele peste 300  pe care le-a realizat in ultimii doi ani si asta m-a facut sa cred in potentialul lui si in acest eveniment inedit”, spune pentru opiniatimisoarei.ro profesorul de Arte Vizuale Sorin Scurtulescu.

Nascut in 26 mai 2010, avand, asadar o varsta foarte frageda, baietelul ii surprinde pe specialisti cu talentul lui. Acum merge la gradinita, in grupa mica, dar cunoaste deja toate literele si toate cifrele. A inceput sa fie atras de forme si culori inca din carucior, iar cand a implinit doi ani a „descoperit” creioanele colorate. La 2 ani si 8 luni a inceput sa lucreze zilnic cu acuarele, iar cele peste 300 de lucrari realizate pana acum se impart in mai multe cicluri tematice: planete, vartejuri, ploaia, cerul, fete zambitoare…

„Casian picteaza dintr-o „chemare”, descopera singur combinatii de culori. Fiecare plansa este pentru el o adevarata provocare si isi denumeste lucrarile cu titluri surprinzatoare: Planeta Marte, Pamant si urme de animale, Valuri mai drepte si un tobogan, Ploaia care aduce culoarea portocalie, Popica spatiala, Podeaua custilor, Umeras in forma de cerc, Un om care trece cu cactusul fara ace… Deocamdata, pentru a-i incuraja talentul, trebuie doar „sa fim pregatiti” sa-i oferim, in orice moment cand solicita, instrumentele de comunicare din spatiul vital al jocului sau artistic: planse si caiete de desen, creioane colorate, pensula si acuarelele”, spune pentru opiniatimisoarei.ro mama lui Casian, Simona Stoita.

Pe langa desen si pictura, Casian e  atras de instrumentele muzicale, geometrie, natura, construieste povesti si face teatru de papusi. Cand este aplaudat, multumeste cu o reverenta, adauga mama.

Printre trofeele cucerite pana acum se numara Premiul I  la Concursul National de Creatie si Premiul II  la Concursul International: Discovery-Descopera Lumea, Premiul I la Concursul Amintiri din copilarie.

“Incercam, prin aceasta expozitie, sa repromovam vehiculata idee ca talentul si creativitatea sunt native, iar in momentul in care nu ai pe cineva sa te incurajeze, de exemplu parinti care sa-si incurajeze copiii, ele se pot atrofia si sa dispara tot mai mult”,  a adaugat Sorin Scurtulescu, initiatorul expozitiei.

Parintii ar trebui, asadar, sa incurajeze tot ce tine de creativitatea copiilor lor in domeniile muzical, vizual, literar, orice fel de arta, asa incat talentul nativ al acestora sa aiba posibilitatea sa se dezvolte.

“Incercam sa spunem tuturor parintilor ca trebuie sa lase creativitatea copiilor sa se manifeste, sa pastreze lucrarile, pentru ca desenul, muzica, literatura, celelalte arte se dezvolta pas cu pas. Copilul, cand mazgaleste ceva, de fapt creeaza, isi manifesta o zona diferita de a comunica despre lumea din jurul sau, nu una verbala, ci una vizuala,  de exemplu “,  a mai spus profesorul Sorin Scurtulescu.

Vernisajul expozitiei lui Casian Pacatius de la Liceul Loga va fi completat de un moment muzical, cu formatia Pelegrinii. Evenimentul va avea loc joi 15 mai, de la ora 14.00, pentru elevii liceului, si de la ora 18.00 pentru publicul larg.

Exit mobile version