Opinia Timisoarei

Politistii locali, mai ‘puternici’. Vor putea legitima soferii care parcheaza ilegal si ii vor amenda. Explicatiile Politiei Locale Timisoara

O lege care a trecut de votul Parlamentului acorda puteri sporite politistilor locali.

CITESTE SI: Politistii locali din Timisoara isi cumpara caciuli, sepci, uniforme si bocanci. Licitatie de peste 200.000 de euro

Astfel, agentii ii vor putea amenda pe soferii care parcheaza neregulamentar, chiar daca acestia nu se afla la masina sau nu sunt prinsi in flagrant.

La solicitarea politiei rutiere sau a politiei locale, proprietarul sau detinatorul mandat al unui vehicul este obligat sa comunice acesteia, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arata in proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor si care merge la promulgare la presedintele Iohannis.

Totodata, legea prevede ca aplicarea si constatarea contraventiilor se fac direct de catre politistul rutier sau de catre politistul local. Pana acum, politistii locali nu puteau contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea soferului, ci doar ii faceau o ‘invitatie’ la sediu printr-o instiintare lasata in parbriz.

Initiatorii proiectului au argumentat ca, “la nivelul intregii tari, fenomenul opririlor, stationarilor si parcarilor neregulamentare a luat amploare”.

Totodata, acestia considera ca, in conditiile in care politistii locali vor avea de acum dreptul de a solicita datele de identificare ale soferilor autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar, se va reduce numarul de incalcari ale normelor legale.

Modificarea OUG 195/2002 are ca obiect stabilirea si în sarcina politiei locale, pe langa politia rutiera, a atributiei de a putea solicita proprietarului sau detinatorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar in cazul nerespectarii transmiterii informatiilor solicitate, sa poata constata contraventiile si sa aplice sanctiunile corespunzatoare.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier sau de catre politistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei de catre politistii de frontiera. Este o modificare justificata, in sensul în care conducatorii auto care nu se prezinta pentru întocmirea proceselor verbale pot fi identificati si sanctionati direct, acest lucru fiind posibil in trecut doar cu sprijinul Politiei nationale„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Daniela Seracin, purtator de cuvant al Politiei Locale Timisoara.

Exit mobile version