Opinia Timisoarei

Planul Rosu de Interventie, activat pe Aeroportul Timisoara, intr-un exercitiu de amploare. Scenariul a prevazut explozia unei bombe in cala unui avion

TIMISOARA. Au testat viteza de reactie si modul  de interventie intr-o situatie critica. Aeroportul Timisoara a organizat, miercuri, un exercitiu de urgenta, iar scenariul pregatit de echipa de management a crizei a pornit de la premisa in care, dupa aterizarea unei aeronave, echipajului i se solicita sa schimbe traseul de rulare si sa opreasca la locul izolat de parcare, in contextul in care la nivelul aeroportului a fost primita telefonic o amenintare cu bomba, indreptata impotriva acelui avion.

CITESTE SI: Au riscat totul. Migranti gasiti printre containere cu acid clorhidric la frontiera cu Ungaria 

Potrivit scenariului, in timpul rulajului la sol, dispozitivul a fost declansat si s-a produs o explozie in cala de bagaje a aeronavei.

Dupa interventia imediata a echipelor de salvare si a celor de stingere a incendiului, focul a fost stins, iar pasagerii au fost evacuati de urgenta si transportati intr-o zona sigura.

Tot potrivit scenariului, situatia de urgenta a fost anuntata la numarul de urgenta 112, iar la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a fost luata decizia de a activa Planul rosu de interventie.

Toate institutiile abilitate sa intervina in astfel de situatii au reactionat cu promptitudine, iar la fata locului au fost mobilizate fortele proprii de interventie ale aeroportului, cu autospeciale de stingere a incendiului cu apa si spuma, alaturi de echipe de la SRI, ISU, SMURD, Jandarmerie, Politie, Parchet, care au intervenit cu personal si mijloace specifice fiecarei institutii in parte.

In cadrul exercitiului, echipajele medicale au facut triajul si acordarea primului ajutor medical, pasagerii fiind ulterior impartiti pe categorii, in functie de gravitatea ranilor suferite. Pasagerii care au necesitat spitalizare au fost transportati cu ambulantele la Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara.

Jandarmeria a avut rolul de a securizare si de protectie a zonei din jurul aeronavei.

Politia a fluidizat traficul autospecialelor si a masinilor de interventie pe traseul spre si dinspre oras. Tot politia a asigurat suport pentru protectia zonei in care s-a desfasurat actiunea si pentru conservarea probelor care urmau sa fie analizate de serviciul criminalistic din cadrul IPJ Timis.

Conform reglementarilor de specialitate, astfel de actiuni sunt organizate din doi in doi ani, pentru a testa capacitatile de reactie a institutiilor si modul de interactiune si de cooperare.

Exercitiul de simulare s-a incheiat fara incidente, iar traficul aerian programat in acelasi interval de timp nu a fost perturbat.

Exit mobile version