Opinia Timisoarei

Piramida lui Kheops va fi explorata anul viitor, cu ajutorul unui robot sofisticat

Am putea afla pentru prima data in 2012 care sunt secretele Marii Piramide de la Gizeh. Un robot sofisticat va explora piramida, iar misterul controversat pentru arheologi inca din 1872 ar putea fi rezolvat.

O companie britanica a explorat deja anumite zone ale piramidei, realizand primele imagini din spatele „portilor inchise” cu ajutorul unui robot in miniatura, in forma de sarpe.

Operatiunile au fost insa suspendate din cauza violentelor din Egipt. „Sunt foarte increzator ca vom finaliza munca in 2012. Asteptam permisiunea de a ne intoarce in interiorul piramidei. Pana atunci, lucram la imbunatatirea robotului”, a declarat Shaun Whitehead, seful expeditiei.

Expeditia se cheama Djedi, dupa numele magicianului pe care faraonul Khufu (Kheops) l-a consultat la construirea piramidei.

Aceasta nu este pentru prima data cand robotii sunt folositi pentru a patrunde in interiorul piramidei. In 1993 un robot a descoperit o mica usa ce avea elemente metalice, starnind speculatii conform carora partile metalice ar fi reprezentat chei sau manere pentru usi. In 2002 un alt robot a filmat o mica incapere blocata de o piatra, dupa ce a reusit sa gaureasca un alt bloc de piatra.

Exit mobile version