Opinia Timisoarei

Piata Unirii din Timisoara, ca un camp de lupta! Cine cere o intreaga armata si un arsenal?

TIMISOARA. Santierul din centrul istoric al Timisoarei s-ar putea transforma intr-un adevarat furnicar vreme de doua luni. Prin Piata Unirii am putea vedea cum misuna zeci de uniforme in toate directiile, iar locul sa arate ca un camp de lupta, dupa ce arheologii au cerut o intreaga armata si un arsenal pentru a se putea dedica lucrarilor.

Nu vorbim de Armata Romana, ci de puscariasii de la Popa Sapca, cei care lucreaza cot la cot cu muncitorii care se ocupa de reabilitarea zonei istorice a orasului.

Autoritatile locale nu sunt deloc multumite de prestatia arheologilor si spun ca ar fi trebuit sa termine deja descarcarile, dupa ce s-au concentrat vreme de un an pe strazile ce vor deveni pietonale. Aceasta mai ales in conditiile in care in primavara ar trebui sa fie asezata deja piatra cubica in Piata Unirii, considerata cea mai frumoasa piata din Timisoara.

„Arheologii au cerut, pentru Piata Unirii, inca doua luni de cercetare, o armata de puscariasi, un arsenal de unelte, ca sa mai cerceteze nu stiu ce. Luni vreau sa am o discutie cu arheologii, sa incercam sa lamurim lucrurile. Au acum o mare cercetare si la Spitalul de Copii, care evident ca ne tine pe loc si acolo”, a declarat primarul Timisoarei.

Edilul-sef sustine ca nu este impotriva cercetarii arheologice si ca este evident ca trebuie facuta, insa se astepta ca specialistii sa se miste mult mai repede.

„In decembrie se implineste un an de cercetari arheologice, termenul final nu ni-l poate decala nimeni. Nu exista timp fizic sa se finalizeze proiectul la timp, daca se tot prelungesc aceste cercetari. Ei ar trebui sa vina cu echipe mai numeroase, cu unele potrivite, sa se organizeze si sa munceasca astfel incat sa dureze mai putin”, a completat Robu.

Mai mult decat atat, intaiul gospodar al Timisoarei considera ca trebuie sa si ramana in ceva in urma arheologilor, sa fie imbogatita colectia Muzeului Banatului si sa avem ce admira pe strazi.

„Daca dupa cercetare nu gasim Muzeul de Istorie al Banatului mai bogat, mai interesant, daca in situ nu avem niste amenajari care sa creasca gradul de atractivitate a Timisoarei, atunci desigur ca nu cred ca putem spune ca avem motive de multumire”, a concluzionat edilul.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Exit mobile version