Opinia Timisoarei

Pianistul Franz Liszt are o stea pe Aleea Muzicienilor din Timisoara, la 165 de ani de cand a concertat pentru timisoreni

TIMISOARA. Compozitorul si pianistul Franz Liszt are o stea pe Aleea Muzicienilor, din Timisoara un Walk of Fame al orasului. Artistul a ramas in istoria Timisoarei dupa ce acum 165 de ani a sustinut concerte in capitala Banatului.

Placa omagiala asezata pe trotuarul din fata Filarmonicii  a fost dezvelita vineri, la orele pranzului, de reprezentantii Fundatiei Prophilharmonia, de oficiali ai ambasadei Ungariei, dar si de directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Garboni. Faimosul compozitor este cea de-a 3-a personalitate care are o stea pe aleea Muzicienilor din Timisoara, dupa Bela Bartok si George Enescu.

„Este un jubileu Liszt, 200 de ani de la nasterea compozitorului, iar in 17 noiembrie s-au implinit 165 de ani de cand a concertat in orasul nostru. Merita recompensat”, a spus Lorena Vlad, presedintele Asociatiei Prophilharmonia, cea care a donat steaua omagiala cu Franz Liszt.

Aleea Muzicienilor inseamna foarte mult pentru Timisoara, mai ales in ceea ce priveste lupta pentru titlul de capitala europeana. „Am incercat sa imitam un Walk of Fame de la Hollywood, insa despre Hollywood nu se poate spune ca a avut asemenea personalitati nume cum are Timisoara. Sunt 24 de celebritati pe care am hotarat sa le comemoram. Timisoara s-a bucurat de mari personalitati. Vreau sa va spun ca, in fiecare zi, cel putin 3-4 persoane se fotografiaza cu aceste placi. Este o mare promotie pentru Timisoara, toti turistii se opresc”, ne-a declarat Ioan Garboni.

Anul viitor, stelele altor personalitati isi vor gasi locul pe Aleea Muzicienilor. Printre ele se numara Johann Strauss jr., compozitorul Johannes Brahms si multi altii.

De altfel, timisorenii care vor sa asculte compozitiile marelui pianist o pot face in aceasta seara, la Filarmonica Banatul, incepand cu ora 19:00, in cadrul unui concert sustinut de Attila Kiss.

„Fetele timisorenilor care au participat la concertul lui Franz Liszt straluceau de fericire”

Compozitorul Franz Liszt s-a nascut pe 22 octombrie 1811, in Imperiul Austro-Ungar, si a devenit unul dintre cei mai apreciati pianisti ai tuturor timpurilor.

Primul concert de la Timisoara il sustine in sala festiva a prefecturii judetului intr-o zi de joi, 2 noiembrie 1846. O dare de seama despre eveniment apare in ziarul local Temesvarer Wochenblatt semnata de dr. Feldinger Gottfried, care povesteste despre faptul ca fetele din public straluceau de fericire, deoarece Liszt a ales sa-si inceapa concertul cu minunata Fantezie din Lucia di Lammermoor. Nu se poate descrie efectul produs asupra publicului – scrie mai departe gazetarul – de catre arta inegalabila a marelui Liszt. Spectatorii aplauda indelung dupa fiecare melodie din program.

Deoarece primul concert se bucura de un interes deosebit, Liszt se angajeaza sa mai sustina o serata: pentru acest eveniment, care s-a produs la data de 4 noiembrie (o zi de sambata), s-a ales cea mai mare sala de spectacole a Timisoarei, sala teatrului. Liszt e coplesit de daruri si atentii care mai de care mai extravagante: primeste o cununa de lauri din aur, munti de flori, se scriu poezii despre el si dedicate lui, corul barbatesc al orasului canta in cinstea sa. Dupa concert o multime de circa o mie de oameni il conduce pe artist pana la prefectura, unde se organizeaza un banchet festiv. La cuvantarile autoritatilor locale Liszt raspunde cu vorbe de duh, sclipirea spiritului sau inegalabil fiind si aici remarcata din plin.

La cererea unanima a publicului, la data de 17 noiembrie 1846, mai sustine un ultim concert, de binefacere, la Timisoara. Din programul acestuia presa epocii aminteste de Fantezia scrisa dupa Somnambula lui Vincenzo Bellini si celebra “Invitatie la dans” a lui Carl Maria von Weber.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version