Opinia Timisoarei

PetHope Timisoara: Metodele de ucidere in masa ori de incarcerare a cainilor s-au dovedit ineficiente. Sterilizarea e solutia

TIMISOARA. Atat autoritatile locale cat si cele nationale, au refuzat constant, timp de mai multe mandate, implementarea unei strategii de control a populatiei canine prin sterilizare in masa a tuturor cainilor cu si fara stapan, singura dovedita international ca fiind eficienta, precizeaza reprezentantii asociatiei PetHope Timisoara. Acestia atrag atentia ca, de mai bine de 20 de ani, metodele aplicate de catre autoritati de ucidere in masa ori de incarcerare s-au dovedit a fi ineficiente si, mai mult, au condus la agravarea fenomenului.

Toate tarile care se confrunta cu aceasta problema, precum Bulgaria, Turcia au adoptat aceasta strategie cu rezultate notabile. Rezultate remarcabile s-au obtinut si la Oradea, unde dupa aplicarea unui program de sterilizare si returnare, in 6 ani, numarul cainilor din strada s-a redus de la 5000 la 300„, precizeaza PetHope.

CITESTE SI: Nicolae Robu despre maidanezii din Timisoara: cred ca peste jumatate din cainii de pe strazi sunt sterilizati

Insa autoritatile ignora in continuare toate evidentele si toate concluziile studiilor efectuate de catre institutii abilitate, inisistand pe continuarea aplicarii unei metode care s-a dovedit esuata. Mai mult, primariile refuza programe de sterilizare oferite gratuit de catre ONGuri preferand fie sa nu faca nimic fie sa deruleze programe de gestionare prin contracte oneroase cu societati comerciale, platite din banul public, care nu au niciun rezultat in strada„, adauga cei de la PetHope.


Tragedii precum cea din Bucuresti trebuie si pot fi evitate daca opinia publica si autoritatile vor depasi generalizarile periculoase privind necesitatea uciderii tuturor cainilor fara stapan si vor adopta programe reale de rezolvare a situatiei cainilor fara stapan, prin sterilizarea concomitenta cu sterilizarea animalelor fara stapan, cu titlu de regula si a animalelor metise cu stapan, daca persoanele care abandoneaza animale vor fi in mod real sanctionate, cu amenda penala sau inchisoare, asa cum prevede legea. In caz contrar, astfel de evenimente se pot repeta„, mai spun acestia.

Solicitarea uciderii tuturor cainilor fara stapan, ca metoda de management canin, este similara cu solicitarea de a suspenda toate carnetele de conducere si a pedepsi toti conducatorii auto, dupa ce un sofer a omorat un copil pe trecerea de pietoni. Mare parte din responsabilitatea morala a dramei petrecute apartine cetatenilor care abandoneaza anual pe domeniul public puii nedoriti din gospodariile proprii, fara a le pasa ca animalele lasate pe strada pot deveni un pericol public, precum si autoritatilor publice care nici pana in acest moment nu au inteles ca atitudinea pasiva fata de aceasta problema, precum si prinderea si uciderea nu salveaza situatia din strada, ci dimpotriva, o sustine„, adauga reprezentantii PetHope Timisoara.

Exit mobile version