Opinia Timisoarei

Peste 400 de firme cu capital sarbesc din Timisoara s-au inchis de la izbucnirea crizei economice

TIMISOARA. In toata zona de vest a tarii au mai ramas sub 100 de firme din Serbia, cele mai cunoscute fiind Hemofarm si Pestan, dupa ce, inainte de izbucnirea crizei, numarul acestora era de cinci ori mai mare.

In urma cu trei-patru ani, in judetele din vestul Romaniei existau peste 500 de firme cu capital din Serbia. In prezent, cred ca au mai ramas sub 100. Din pacate, pentru a primi o rezidenta de afaceri in Romania trebuie sa ai o cifra de afaceri de cel putin 100.000 de euro. Este o lege din 2004. Acest lucru si criza economica sunt motivele pentru care multi au plecat. Noi, reprezentantii comunitatii sarbesti din Romania am incercat sa obtinem o dispensa de la aceasta lege, intrucat conturile oamenilor de afaceri din Serbia nu pot fi comparate cu cele ale intreprinzatorilor din tarile puternice ale Europei, insa nu am reusit sa obtinem un regim investitional preferential“, ne-a declarat Dragoslav Zeljko Adzic, presedintele Centrului de Dezvoltare Sarbo-Roman.

Conform aprecierilor sale, alti 300 de oameni de afaceri sarbi si-au dezvoltat afaceri in Bucuresti si Craiova. Pe de alta parte, dupa cum a recunoscut si fostul consul al Serbiei la Timisoara, Dragomir Radenkovici, care a plecat din orasul de pe Bega in martie 2011, fiind inlocuit de diplomatul de cariera Lazar Manojlovic, numarul rezidentilor sarbi din Timisoara a crescut constant in ultimii ani.

Sunt aproape 1.000 de rezidenti sarbi in Timisoara, dublu fata de ianuarie 2007. in general, cer rezidenta trei categorii de cetateni, si anume oamenii de afaceri, sportivii si studentii“, a declarat Dragomir Radenkovici, cu specificatia ca cei mai numerosi rezidenti sunt studentii.

Centru de Dezvoltare Sarbo-Roman

Centrul de Dezvoltare Sarbo-Roman, infiintat in anul 2005 la initiativa unui grup de oameni de afaceri sarbi din Timisoara, este unul dintre „piloanele“cele mai reprezentative ale sarbilor din Romania.

Organizatia a fost infiintata de opt membri fondatori, iar la ora actuala are 98 de membri activi si 75 de voluntari. De la infiintare pana in prezent,  activitatile Centrului au fost sponsorizate de un numar de 26 de firme cu capital sarbesc, care ne-au facut si diverse donatii“, spune presedintele CDSR, Dragoslav Zeljko Adzic, care recunoaste ca sarbii din Romania sunt reprezentati, in cea mai mare masura, de catre Uniunea Sarbilor din Romania.

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de CDSR in Timisoara este postul de radio in limba sarba „Banat Link“, de pe frecventa 93,3 MHz, care, initial, a fost finantat de Ministerul Culturii din Serbia.

Este vorba despre un proiect transfrontalier Romania – Serbia, finantat din fonduri europene, care a creat o punte intre sarbii din Romania si romanii din Serbia. Noi am fost lideri de proiect si am primit 49.000 de euro pentru infiintarea acestei statii de radio, in timp ce partenerii din Vrset, Asociatia de Cultura Romaneasca „Victoria“, au primit 29.000 de euro in cadrul aceluiasi proiect. Dorim sa promovam muzica si cultura sarbeasca in zona de vest a Romaniei, dar sa creem si o punte de legatura intre romanii si sarbii din Banatul istoric“, a precizat Dragoslav Zeljko Adzic.

Printre cele mai importante actiuni organizate, in ultimii ani, de Centrul de Dezvoltare Sarbo-Roman se afla ce-a de-a III-a intrunire mondiala a agronomilor tineri, care a avut loc in 2006, la Belgrad, Bussines Forum Srbo-Roman, la Timisoara, in 2005, infiintarea Camerei de Comert a Serbiei in Romania, infiintarea ziarului de limba sarba „Novi Temisvarski vesnik“ (Noul mesager de Timisoara), care a reluat traditia revistei „Temisvarski vesnik“, inceputa in anul 1933, organizarea unui concert Gheorghe Zamfir la Novi Sad.

Conform datelor de pe site-ul Ambasadei Romane la Belgrad, numarul societatilor cu capital sarb din Romania este 755, cu un capital social investit in valoare de aproape 10 milioane de dolari, in timp ce valoare investitiilor romanesti in Serbia este de 50,9 milioane de dolari. Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Serbia in 2011 a fost de 1,24 miliarde de dolari.

Exit mobile version