Opinia Timisoarei

Peste 30 de proiecte cu fonduri europene, neterminate la timp de administratia Fritz, ar putea fi platite din buzunarul timisorenilor. Valoarea investitiilor, 140 de milioane de lei

TIMISOARA. Se apropie cu pasi repezi finalul Programului Operational Regional, iar la Timisoara zeci de proiecte care au fost finantare cu bani europeni prin acest exercitiu sunt inca nefinalizate.

In total, valoarea lor este de aproximativ 140 de milioane de lei, bani care fie vor fi platiti din buzunarul timisorenilor, pentru a se putea duce la bun sfarsit lucrarile, fie vor fi obtinuti tot din fonduri europene, pe urmatorul exercitiu financiar, daca vor fi aprobate in cadrul unor noi evaluari.

Astfel, in loc sa depunem alte proiecte pentru oras pe urmatorul exercitiu bugetar, administratia Fritz va solicita fonduri pentru ceea ce nu a reusit sa duca la bun sfarsit cu banii obtinuti in etape de primarie, incepand cu 2014, majoritatea pentru anvelopari de blocuri in Timisoara.

CITESTE SI: Administratia Fritz pierde peste 100 de milioane de lei bani europeni. Zeci de proiecte sunt abandonate sau nu sunt finalizate la timp la Timisoara 

In sedinta de Consiliu Local ce a avut loc marti seara, alesii au fost pusi sa voteze, aproape in orb, 32 de proiecte care prevedeau „prelungirea duratei de implementare a proiectului (…) pana cel tarziu la data de 31.12.2024 si a cheltuielilor estimate aferente, in vederea finalizării activitatilor si asigurarii functionalitatii, in scopul asigurarii finalizarii integrale din fonduri proprii„.

Toate se refera la incapacitatea de a finaliza proiectele europene la termen, adica 31 decembrie 2023. Nici macar nu sunt toate proiectele, ma astept la o noua sedinta in care sa fie alte cateva pe care eu le-am identificat si ele nu sunt finalizate. Eu, personal, voi vota aceste proiecte, pentru ca altfel ar insemna ca ele vor fi blocate, insa, intr-o forma sau alta, cam asta este dimensiunea absorbtiei de care ne-ati tot vorbit in ultimii ani.

Dintr-un calcul sumar, pentru ca proiectele ne-au fost livrate cu o ora inainte de a le vota, cam 140 de milioane de lei sunt sumele pe care bugetul local va trebui sa le acopere in cursul anului viitor sau sume etapizate, dar pana la urma tot pierdute din Programul Operational Regional din acest moment, si trimise catre Programul Operational Sanatate sau alte programe operationale.

Este trist, pentru ca sumele astea vor fi acoperite, din ce am citit in presa, dintr-un nou credit, care inteleg ca a fost semnat, fara HCL, si asta inseamna, sigur, un plus de indatorare pentru municipiul Timisoara in anii care urmeaza.

E trist ca proiectele nu sunt finalizate la 31 decembrie 2023. Asta poate fi abstract pentru oameni, dar trebuie spus ca orice exercitiu financiar european are un termen in care fondurile pot fi rambursate din sume provenind din zona europeana, iar dupa, pana in 31 decembrie 2024, proiectele pot fi continuate, dar sumele se vor cheltuite exclusiv din bugetul local, iar dupa 2024, inseamna o pierdere completa a proiectelor cu finantare europeana„, a spus consilierul local Dan Diaconu.

Viceprimarul Latcau a explicat ca, in unele cazuri, intarzierile in finalizarea lucrarilor nu avut loc din cauza primariei, ci din cauza constructorilor.

O parte din aceste proiecte au mers mai greu decat ne-am asteptat si vor fi fazate. Fazarea este un exercitiu absolut normal si ne asigura ca vom finaliza proiecte. Si va dau un exemplu de proiect care va fi fazat, unde primaria are optiunea sa nu fazeze acest proiect, dar asta ar insemna sa pierdem bani si sa ne judecam cu constructorul, care este in intarziere. Cred ca interesul primordial al nostru trebuie sa fie legat de proiectele primariei si sa le finalizam. Vorbim de lucrari care sunt intr-un grad foarte ridicat de executie. Decizia noastra e sa le etapizam, sa le mutam pe exercitiul urmator financiar, pentru ca prioritatea noastra este finalizarea acestor proiecte„, a explicat Ruben Latcau.

Pentru a putea fi etapizate, proiectele trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Autoritatile locale trebuie sa solicite modificarea contractelor propuse pentru etapizare, pana in 10 decembrie 2023, iar apoi sa incheie un nou contract de finantare.

Pentru a fi aprobate, cererile trebuie sa cuprinda un memoriu justificativ referitor la cauzele care au determinat intarzierea proiectului, dar si durata estimata de finalizare.

Exit mobile version