Opinia Timisoarei

Peste 10.000 de abonati Colterm s-au debransat ilegal de la sistemul centralizat din Timisoara, din cauza frigului din apartamente. Anuntul consilierului Radu Toanca

TIMISOARA. Consilierul local al PSD, Radu Toanca, a prezentat situatia debransarilor ilegale de la Colterm. Numai in aceasta iarna, din pricina problemelor pe care le are compania de termoficare din Timisoara, care au dus la  temperaturi scazute in apartamente si lipsa apei calde, peste 10.000 de abonati s-au debransat ilegal de la Colterm.

CITESTE SI: ‘Ai idee cum te transforma boala asta? Cat iti e de rau? Cum tremuri din toate incheieturile? Cum nu poti sa te ridici? Cum iti pierzi parul, genele, sprancenele? Cum fiecare zi ti se pare ultima?’ Fost prefect de Timis, scrisoare catre viceprimarul Timisoarei: Draga Ruben, eu imi doresc sa nu ajungi sa stai vreodata intr-un spital, iarna, in frig! Cu atat mai putin la Oncologie! 

CITESTE SI: S-ar putea opri apa calda noaptea la Timisoara, situatia Colterm, disperata. Administratorul special da vina si pe gerul din ultima perioada care a crescut consumul de carbune. Dominic Fritz convoaca o sedinta de indata a Consiliului Local 

Deransarile de la Colterm au depasit 10 000 de abonati !
In afara de a se lamenta si a cersi bani de la Bucuresti, administratia Fritz a ramas incremenita in propria incompetenta
Din cele 4200 de bransamente ale Colterm din Timisoara – insumand 52 000 de abonati individuali- au fost verificate in ultima perioada 1400 . Rezultatul acestei inventarieri partiale – care se va finaliza in perioada urmatoare la toate bransamentele din oras- a fost unul socant : peste 400 de debransari ilegale de blocuri intregi , apartamente sau case individuale .

Din calculele specialistilor, au “ iesit” din sistemul centralizat de termoficare fara sa anunte 10 -12.000 de familii , care si-au montat centrala proprie pe gaz . Ritmul debransarilor ilegale s-a intensificat in acest sezon rece , pentru ca oamenii ingheata in propriile apartamente, copiii se imbolnavesc in scoli , iar bolnavii in spitale , platind pretul “ viziunii” primarului Fritz de a lasa Colterm fara carbune peste iarna si apoi de a plafona temperatura din retelele companiei pentru a face economii la gaz !

Ceea ce este insa cu adevarat periculos pentru timisorenii abonati la Colterm este totala incapacitate si neputinta manageriala a administratiei care , in afara de gargara politicianista ieftina, conform careia altii sunt vinovati pentru dezastrul produs de ei ( Guvernul , vechile partide politice , fosta administratie etc ) , nu a livrat nimic concret care sa salveze sistemul centralizat de energie din oras. Nu au pus bazele unei noi companii locale care sa preia, treptat , retelele de distributie , abonatii, eventualele fonduri europene sau guvernamentale care se vor aloca in acest domeniu .

Spre exemplu , daca maine un municipiu de talia Timisoarei ar putea primi investitii europene sau guvernamentale pentru modernizarea sistemului energetic de 100 de milioane de euro , acesti bani nu ar ajunge aici, pentru ca nu exista o companie locala fiabila, o strategie coerenta in privinta sistemului centralizat de energie termica, studii serioase si finantabile de fezabilitate – nu din acelea produse de firmele useriste de apartament , cu zero angajati pentru sifonarea banului public !”, a transmis, pe Facebook, consilierul local al PSD, Radu Toanca.

Ramasa fara bani si fara solutii, societatea de termoficare aflata in subordinea Primariei Timisoara a redus temperatura de plecare a apei calde din punctele termice la 40 de grade. Frigul s-a instalat mai ales in spitalele si scolile din Timisoara.

Colterm are datorii de aproape 300 de milioane de lei către ANAF, banci si furnizorii de combustibil. In plus, are de achitat o amenda de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele verzi.

Guvernul a alocat saptamana trecuta inca un ajutor financiar pentru Primaria Timisoara, ca sa sprijine sistemul de incalzire.

Exit mobile version