Opinia Timisoarei

Pesta porcina intr-o ferma din Timis cu peste 50.000 de animale

TIMISOARA. Pesta porcina africana continua sa se extinda in Timis. A fost confirmat un nou focar, de asta data in ferma Smithfield de la Voiteni.
Aici sunt peste 50.000 de porci, intre care 20.000 de purcei.

CITESTE SI: Perchezitii langa Timisoara. Hoti saltati de politisti, dupa ce au furat sute de biciclete, anvelope si ulei de motor si detergenti

In urma analizelor de laborator cu rezultate pozitive, subprefectul de Timis Sorin Ionescu a solicitat intrunirea Comitetului pentru Supravegherea Bolilor, sambata dimineata, pentru a institui restrictii menite sa limiteze raspandirea pestei porcine africane.

Focarul a fost declarat dupa ce virusul pestei a fost gasit la 4 din cele 6 animale descoperite moarte in urma cu 2 zile. Imediat zona a fost izolata si s-au luat primele masuri.

Acum, se incearca impartirea fermei in 3 zone pentru a reduce numarul sacrificarilor. In urma deciziei de sambata, s-a stabilit instituirea unei zone de protectie de 3 km in jurul fermei si a uneia de 10 km de supraveghere, in care mutarea si vanzarea animalelor este interzisa. Accesul spre ferma a fost blocat de politie iar medicii veterinari merg din casa in casa, in localitatile din jurul fermei, pentru a numara porcii din gospodarii.

Va reamintim, in urma cu 3 saptamani alte doua focare au fost descoperite la Opatita si Cenei, tot la o ferma Smithfield, unde au fost sacrificati 14.000 de porci.

Anul trecut, dupa ce mai multe focare de pesta porcina s-au aprins, pe rand, in Timis, au fost ucisi aproape 80.000 de porci, majoritatea din ferme de langa Timisoara, la Padureni si Parta, pentru a stavili imprastierea virusului.

Exit mobile version