Opinia Timisoarei

Pericolul poliomielitei creste odata cu valul de refugiati din Ucraina. Instructiuni transmise de DSP la Timisoara si in intreaga tara pentru medicii de familie

TIMISOARA. Ingrijorare la nivelul sistemului de sanatate publica din Romania, odata cu valul de refugiati din Ucraina.

Reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica din intreaga tara le-au cerut medicilor de familie sa intensifice vaccinarea copiilor care nu au fost imunizati pana acum impotriva virusului poliomielitei.

Specialistii spun ca in Romania boala este considerata ca fiind eradicata. In unele zone al tarii exista insa un numar insemnat de copii nevaccinati impotriva acestei maladii.
Rata de vaccinare nu depaseste de multe ori 60-70 la suta. Persoanele nevaccinate pot sa ia boala, spun medicii, daca intra in contact cu cineva care este purtator al virusului polio.
Potrivit unei alerte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii anul trecut au fost depistate in Ucraina doua asemenea cazuri de infectie.
Poliomielita reprezinta o infectie a sistemului nervos care in prima faza apare ca o viroza, cu dureri de muschi, de cap, cu febra, dar care avanseaza si poate da pareze, cu sechele pe toata viata.

Reprezentantii OMS mai spun ca Ucraina s-a confruntat si cu o epidemie de rujeola si trebuie avut in vedere si acest aspect.

Medicilor li se cere sa aiba in vedere luarea unor masuri pentru a preveni izbucnirea unor focare avand in vedere afluxul mare de refugiati la portile Romaniei. De aceea, spun infectionistii, trebuie supravegheate cu multa atentie conditiile de igiena si cele sanitare din taberele de refugiati.

Exit mobile version