Opinia Timisoarei

Perchezitii la profesori universitari din Banat! Ce cauta anchetatorii?

RESITA. Perchezitii in acesta dimineata la Universitatea Eftimie Murgu din Resita. Procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie impreuna cu politistii DGA au descins la instiutul de invatamant superior in urma unor acuzatii de coruptie. Printre cei vizati se numara presedintele senatului si decanul Facultatii de Stiinte Sociale.

Actiunea procurorilor vine dupa ce in aceasta dimineata a fost organizat un flagrant. O studenta i-a inmanat unui profesor de la Facultatea de Stiinte Sociale o ultima transa dintr-o suma care i-ar fi asigurat promovarea unui examen.

Profesorul a fost inconjurat de anchetatorii anticoruptie imediat dupa ce ar fi primit 300 de lei de la studenta.

18 mandate de perchezitii au fost puse in aplicare. Procurorii Inaltei Curti impreuna cu politistii Directiei Generale Anticoruptie au descins atat la sediul Universitatii, cat si la locuintele mai multor profesori din Resita.

Oamenii legii vorbesc de savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, fals intelectual, luare de mita si dare de mita.

Unul dintre cei vizati de ancheta procurorilor este presedintele Senatului profesorul Marian Mihaila, unul dintre apropiatii presedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde.

Mihaila mai are o condamnare la activ, de 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru trafic de influenta, in dosarul vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara, Catalin Serban. Procurorii efectueaza perchezitii inclusiv in cabinetul acestuia, dar si in cel al decanului facultatii de Stiinte sociale. De asemenea mai multi profesori sunt si ei suspectati de implicare in dosarul de coruptie.

10 persoane vor fi conduse la Bucuresti, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie pentru audieri.

Rectorul Universitatii Eftimie Murgu, Doina Frunzaverde, sotia presedintelui CJ Caras Severin Sorin Frunzaverde, a declarat pentru resita.ro ca nu se afla in tara  de 2 saptamani si ca nu a fost informata in legatura cu motivul perchezitiilor din aceasta dimineata.

UPDATE: Inalta Curte de Casatie si Justitie vine cu precizari in privinta actiunii din aceasta dimineata de la Resita

„Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari intr-o cauza penala avand ca obiect savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, fals intelectual, luare de mita si dare de mita, savarsite de catre cadre didactice universitare si studenti, constând in conditionarea promovarii examenelor de primirea unor sume de bani, chiar si in conditiile in care studentii nu se prezentau la examen, precum si in tranzactionarea unor lucrari de licenta elaborate/sustinute in anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanti cuprinse intre 300 – 400 euro pe lucrare.

In cursul zilei de azi, pe baza autorizatiilor emise de Tribunalul Bucuresti, politisti din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, sprijiniti de lucratori ai Brigazii Speciale de Interventie „Vlad Tepes” a Jandarmeriei, sub coordonarea procurorilor, efectueaza perchezitii in 18 locatii din judetele Caras-Severin si Timis, fiind vizate institutii publice de invatamânt, precum si locuintele unora dintre persoanele care fac obiectul cercetarii”, se arata intr-un comunicat al ICCJ.

UPDATE: Perchezitiile s-au incheiat in jurul orei 18.00 cand procurorii au ridicat zeci de saci cu documente din birourile profesorilor suspectati ca au luat mita de la studenti.

De asemenea, trei profesori, printre care si Marian Mihaila au fost condusi la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras- Severin pentru a fi audiati. Alaturi de acestia urmeaza sa fie audiati si mai multi studenti.

Exit mobile version