Opinia Timisoarei

Pensiile sub 2.000 de lei nu se mai impoziteaza

Pensiile sub 2.000 de lei raman neimpozitate. Comisia de buget-finante a Senatului a respins, miercuri, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu. Proiectul de lege va fi transmis la Camera Deputatilor, care e camera decizionala.

Raportul Comisiei de buget, de respingere a cererii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu, a fost adoptat de Senat cu 54 de voturi „pentru” si 49 de voturi „impotriva”.

In cererea de reexaminare, presedintele Basescu arata ca neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei nu este nici oportuna, nici recomandata, putand duce la scaderi si dezechilibre asupra veniturilor bugetare si, implicit, la majorarea deficitului bugetar.

In acelasi document, atat Guvernul, cat si Ministerul Finantelor, sustin mentinerea la 1.000 de lei a nivelului pana la care pensiile nu se impoziteaza.

Legea este initiativa lui Mircia Giurgiu, propusa cand inca era membru PDL.

Solicitarea de reexaminare urmeaza sa intre si in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este decizionala.

Senatorii au avizat TVA de 5% la alimente. Proiectul, trimis la Camera Deputatilor

Senatorii si-au dat avizul si pentru TVA de 5% la alimente. Acestia au respins cererea de reexaminare formulata de presedinte. Proiectul urmeaza sa fie trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Cererea de reexaminare formulata de presedintele de Traian Basescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza a fost respinsa. Astfel, textul legislativ initial a fost mentinut. Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de buget a Senatului.

Propunerea de reducere a TVA a fost initiata de PSD si PNL, fiind adoptata de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010. Atunci, deputatii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.

Principala prevedere a legii era ca pentru alimentele de baza taxa pentru valoare adaugata scade la 5%.

Exit mobile version