Opinia Timisoarei

Peluza englezeasca a lui Nicolae Robu, facuta praf de musafiri nepoftiti! Dezastru in ultimul parc reabilitat la Timisoara! FOTO!

TIMISOARA. Dupa razboaiele pierdute cu ciorile si porumbeii din Timisoara, primarul Nicolae Robu se vede pus in fata unei noi batalii crancene si aproape fara sorti de izbanda. Dusmanul este, de asta data, unul simpatic, pervers si protejat.

Peluza englezeasca din Parcul Justitiei, proaspat inaugurat, s-a umplut de musuroaie de cartita. Dragalaselor animale pare sa le priasca de minune sub gazonul bine ingrijit, intrucat au ridicat movilite in tot parcul.

Razboiul cu cartitele e pierdut inca din fasa, deoarece, conform legii, acestea sunt animale protejate, intrucat curata solul de rame si tot felul de insecte daunatoare. Cartitele nu pot fi ucise, ci doar alungate.

Nu exista metode de combatere, dupa cum stiti cartita este protejata prin lege, ca urmare nu se pot folosi metode mecanice sau toxice. De asemenea, poate ati urmarit pe programele de televiziune gen Discovery, cat de bine organizata este cartita. Este numita si arhitectul perfect. Asa, ca metoda de combatere iese din schema. O sa se niveleze musuroaiele si o sa se arunce samanta de gazon. Terenul in timp o sa se regleze, nu este problema. Alte masuri nu putem lua, decat cele la suprafata„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Diana Nica, seful Serviciul Spatii Verzi din Primaria Timisoara.

Dezarmat de lege, primarul Nicolae Robu pare decis sa nici nu dea ochii cu noul dusman si, sustinand ca de asta data nu se pricepe la problema, paseaza… cartita la subalternii de la Mediu.

Cei de la Mediu, care au in intretinere spatiile verzi vor gasi solutii pentru tot ce au de facut pentru toate spatiile verzi sa arate bine. Solutiile le cunosc cei ce au de asigurat intretinerea, nu este usor pentru ca multe vietati sunt protejate de lege, si atunci trebuie gasite acele solutii care, pe de o parte sa dea rezultat, iar pe de alta parte, sa fie legale, pentru ca in afara legii nu putem face nimic, chiar daca e de interes. Cat despre solutii, nu se discuta cu mine, asta discuta directia de mediu cu firmele care au spatiile in intretinere. Eu nu particip la aceste discutii pentru ca nu ma pricep in domeniu„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Cartitele pot fi intalnite cel mai adesea in livezi ori pasuni, sapa neobosite galerii in cautare de hrana, iar lungimea tunelului facut de o singura cartita poate ajunge si la 50 de metri.

Cartitele, din ce stiu eu, sunt o specie de animale nu neaparat pe cale de disparitie, dar au ramas destul de putine, mai ales din cauza poluarii solului. Nu putem sa impartim animalele in bune sau daunatoare, pentru ca fiecare specie are rolul ei in lantul trofic. Despre cartite putem spune ca sunt animale care se hranesc cu insecte si alte vietati mici si care prin scormonitul acesta al pamantului ajuta si la aerarea solului. Desigur ca de multe ori deranjeaza, pentru ca fac acele musuroaie de pamant, dar si ele pot fi nivelate„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Catalina Vintila, profesor de biologie la Colegiul National Banatean din Timisoara.

Parcul Justitiei, pe care l-au invadat cartitele, a fost refacut recent atat cu fonduri europene, cat si cu bani din bugetul local. Suma totala care a fost necesara pentru reabilitarea acestui parc a fost de aproape 500 de mii de euro. Inaugurarea a avut loc inainte de Craciun.

CITESTE SI: Liber la stat pe iarba, pe peluza englezeasca din ultimul parc renovat la Timisoara! FOTO!

CITESTE SI: Vom avea FLORI COMESTIBILE si iluminat cu energie de la soare intr-un parc din Timisoara! Cand e gata? FOTO!

Au fost refacute aleile, s-au montat banci si cosuri de gunoi, s-a amenajat peluza englezeasca si au fost plantate peste 100.000 de flori. Pe langa acestea au fost refacute si retelele de utilitati din subteran, a fost pus si un sistem de irigare, in tot parcul, iar iluminatul se face cu 23 de stalpi pe care au fost puse panouri fotovoltaice.

Parcul Justitiei a fost cunoscut si ca Parcul Consiliului Popular si are o suprafata de peste 26.000 de metri patrati. In mijlocul acestuia se afla un monument ridicat in memoria deportatilor in Baragan. Poarta acest nume pentru ca in interiorul acestuia ar fi trebuit construit Palatul Justitiei.

Exit mobile version