Opinia Timisoarei

Patru tomberoane diferite pentru sortarea cat mai corecta a deseurilor. Modelul ‘Plateste pentru cat arunci’ implementat de RETIM la Timisoara

TIMISOARA. Timisorenii vor avea in viitor patru tomberoane de culori diferite, iar in fiecare dintre acestea urmeaza sa fie aruncat un anumit tip de deseu. In functie de cantitatea din fiecare, timisorenii vor achita si factura RETIM.

In prezent, in pubela neagra sunt aruncate deseurile reziduale, in timp ce in cea galbena sunt puse cele din hartie, carton, plasticul si metalul. In viitor vom mai avea alte doua recipiente, unul maro si celalalt albastru. Odata cu introducerea acestor doua noi tomberoane, colectarea deseurilor se va face mai exact si cu mai mare precizie.

In pubela neagra vor fi depuse scutece, tampoane, cenusa din sobe, oase, excrementele animalelor de casaresturile de vegetale tratate cu pesticide, lemnul tratat sau vopsit, continutul sacului de aspirator, mucuri de tigara, haine sau materiale textile maruntite sau vesela sparta din portelan sau sticla.

In pubela maro vor fi aruncate resturi alimentare(produse lactate, oua intregi, resturi de carne si peste gatite), resturi de paine, cereale, zat de cafea, resturi de ceai, par, blana, coji de oua sau nuca, rumegus, fan,paie, plante de casa, cenusa din soba(cand se arde doar lemn).

De asemenea, in noul sistem, in pubela galbena vom depune doar deseuri reciclabile din plastic sau metal. Acestea vor fi clatite, pliate sau strivite.

Hartia si cartonul urmeaza sa fie depuse in noul recipient de culoare albastra.

Clopotele verzi vor fi in continuare dedicate sticlei, iar in pubela neagra vor fi puse doar deseuri reziduale.

RETIM pregateste pachete de recipiente. La asociatiile de locatari vor fi disponibile:
La deseul rezidual – pubela neagra 120/240 litri
La deseul biodegradabil- pubela maro 120/240 l
La deseul reciclabil – plastic metal – pubela galbena actuala – 240 l
La deseul reciclabil-hartie carton – pubela albastra 240 l

La gospodariile individuale, la deseul rezidual vor fi puse la dispozitia timisenilor pubele negre de 25,30,40,60,80 si 120 litri. Pentru deseul biodegradabil vor fi disponibile recipientele maro de aceleasi dimensiuni, 25,30,40,60, 80 si 120 l.

Pentru deseurile reciclabile vor fi disponibili sacii galben si albastru de 120 l.

Sistemul „Plateste pentru cat arunci” presupune inainte de toate o colectare separata corecta, fiecare tip de deseu urmand sa fie pus in pubela sau sacul in care trebuie aruncat. Daca deseurile nu vor mai fi amestecate, iar cele reciclabile vor fi turtite sau pliate, volumul din fiecare tomberon va fi unul mai scazut. Astfel, clientul va plati strict pentru cantitatea care se afla in pubela sau sacul respectiv.

Tarifele vor fi diferite pentru fiecare tip de deseu. In cazul in care deseurile vor fi amestecate in pubele, timisenii vor fi taxati de 3 ori mai mult decat cel mai mare tarif aplicat.

Exit mobile version