Opinia Timisoarei

Patru rectori ilegali? Robu, Dragulescu, Andronescu si Popa au de ales intre universitati si Parlament

Intrarea in vigoare a Legii Educatiei ii obliga pe cei patru rectori parlamentari Nicolae Robu, Ecaterina Andronescu, Stefan Dragulescu si Florian Popa sa opteze, in cel mult o luna, pentru una dintre functii, iar rudele care conduc institutiile de invatamnt superior decid si ele cine ramane sef.

Noua Lege a Educatiei are termen de intrare in vigoare 30 de zile de la publicare. Astfel, prevederile Legii Educatiei ar urma sa fie aplicate incepand de miercuri, 9 februarie. Dupa intrarea in vigoare a legii, rectorii incompatibili au la dipozitie 30 de zile pentru a alege functia in care vor sa ramana.

Aceasta inseamna ca Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Sefan Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara si Florian Popa, rectorul UMF „Carol Davila” Bucuresti, care sunt si parlamentari, trebuie sa opteze in maximum o luna, respectiv pana in martie, pentru una dintre functii.

Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului. Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului„, potrivit Legii Educatiei. Persoanele care ocupa functii de conducere sau de demnitate publica le pot insa cumula cu functiile didactice sau de cercetare. Totodata, dupa intrarea in vigoare a Legii Educatiei, sotii, finii si rude pana la gradul al treilea inclusiv nu mai pot ocupa concomitent functii de conducere, de control sau de autoritate in aceeasi universitate.

In judetul Timis sunt doua cazuri: cel al senatorului Nicolae Robu (Universitatea Politehnica) si cel al deputatului Stefan Dragulescu (Universitatea de Medicina si Farmacie). Stefan Dragulescu a solicitat deja conducerii Camerei Deputatilor sa se pronunte daca cele doua functii sunt incompatibile. Mai mult, Dragulescu a precizat ca el considera ca legea nu se poate aplica retroactiv, aceasta deoarece in momentul alegerii sale in Parlament nicio lege nu prevedea incompatibilitatea intre cele doua functii, cea de deputat si cea de rector.

Cel de-al doilea rector timisorean considerat incompatibil de noua Lege a Educatiei, Nicolae Robu, spune ca nu va alege intre cele doua functii si ca va apela la instanta pentru a-si face dreptate. Robu citeaza un articol din Lege care spune ca „la finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universitatilor se vor stabili in baza prezentei legi„.

Robu subliniaza ca a fost ales in functia de senator de catre alegatorii care stiau deja ca el ocupa si functia de rector al Politehnicii din Timisoara. „Voi lupta cu aceasta putere in instantele de judecata, cu convingerea ca, avand de partea mea atat dreptatea de bun simt, cat si dreptatea juridica, voi  invinge. Deci: nu-mi voi da demisia din niciuna din cele doua functii, considerand ca legea este mai presus de orice si oricine, inclusiv de normele de aplicare a ei si de autorul lor”, a declarat Robu.

Exit mobile version