Opinia Timisoarei

Patru proiecte ale DKMT, premiate la aniversarea de 15 ani a Euroregiunii

TIMISOARA. 4 proiecte realizate in cadrul Euroregiunii DKMT (Dunare-Cris-Mures-Tisa), au fost premiate, intr-un cadru festiv la Consiliul Judetean Timis care detine presedintia in exercitiu a acestui for.

Primul proiect premiat este ”Telemedicina”, pus in aplicare in Resita si Varset. 1,15 miliarde de euro au fost obtinuti prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia de catre Spitalul din Varset si Spitalul Judetean de Urgenta din Resita, pentru dezvoltarea telediagnosticului si a telemedicinei in institutiile sanitare din regiunea de frontiera.

Cel de-al doilea proiect poarta titlul ”Radioterapie” si a fost implementat in Timisoara si Szeged. Clinica de Radioterapie Szent-Gyorgyi Albert a Universitatii din Szeged si Spitalul Clinic Municipal  de Urgenta Timisoara au realizat un proiect in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007-2013 intitulat „Dezvoltare complementara a terapiilor radiante la Clinica de Oncoterapie al Universitatii de Stiinte din Szeged si Spitalul Clinic Municipal Timisoara – O sansa comuna”.

Al treilea proiect ce a fost premiat este ”Cercetare” si a fost pus in practica in Arad si Szeged. Proiectul intitulat „Newborn screening and genetic analysis of rare diseases: development of Euro-regional infrastructure and cooperation”, cu un buget de 1,9 milioane de euro, realizat de Universitatea de Stiinte din Seged in parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Louis Turcanu” Clinica III, Pediatrie si Universitatea de Vest „Vasile Goldis” Arad.

Cel de-al patrulea proiect ce a primit premiu este ”Protectie impotriva catastrofelor”, pus in aplicare in Bacs-Kiskun si Voivodina. Proiectul intitulat „HAILNET- Feasibility study of joint Hungarian-Serbian hail suppression network” cu un buget de 116.365 euro a fost realizat de catre Autoguvernarea Judetului Bacs-Kiskun in parteneriat cu Serviciul de Hidrometeorologie si cu Asociatia Agricultorilor din Voivodina prin programul de cooperare transfrontaliera Ungaria-Serbia.

Premiile au constat in sculpturi de lemn cu harta Euroregiunii facute de sculptorul Mircea Jichici.

Incercam sa impulsionam posibilitatea finantarii proiectului, dar si colaborarea intre institutiile cu responsabilitati in domeniu, din cele trei tari, Romania, Serbia si Ungaria. De aceea, le-am convocat, pentru ca lucrurile sa merga mai rapid”, a declarat Titu Bojin, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Acesta a mai adaugat ca este necesara redefinirea strategiei de dezvoltare a DKMT pentru perioada 2014-2020.

Exit mobile version