Opinia Timisoarei

Pasajul Solventul, inelele de trafic, noua Maternitate Odobescu, regenerare urbana in Iosefin, dar si Timisoara transformata intr-un netcity. Dominic Fritz viseaza sa schimbe fata orasului cu banii din Planul de Redresare si Rezilienta. Proiectele trebuie depuse

TIMISOARA. Bani europeni din Planul National de Redresare si Rezilienta nu doar pentru proiectele vechi, aflate deja in derulare, ci si pentru altele care sunt inca in stadiul de schite ori idei. Asta ne promite administratia Fritz, care anunta ca lucreaza deja pentru a concepe planuri noi de investitii, cu valori de zeci de milioane de euro.

CITESTE SI: S-au indreptat cu speranta spre spitalul nostru si au primit cel mai bun tratament posibil! Mesajul medicilor de la Victor Babes din Timisoara la un an de pandemie. Peste 3.600 de oameni vindecati de COVID si doar 500 de batalii pierdute 

Primarul Dominic Fritz anunta ca va propune mai toate proiectele lasate in lucru de fosta administratie pentru finantare prin PNRR.
Pe de alta parte, pe modelul fostei administratii, si primarul Fritz ar incepe cu cartierul in care locuieste, Iosefin.

„Trebuie sa gasim proiecte cu sume mari. N-o sa intram cu proiecte de 1-2 milioane de euro, ci mai degraba de la 5-10 milioane in sus, dar cautam proiecte care sunt deja ori intr-un stadiu de maturitate, ori care pot fi realizate pana atunci. Noi lucram zi si noapte sa depunem proiecte. Cu siguranta vom propune maternitatea noua a Spitalului Municipal spre finantare la PNRR, avem si cateva proiecte de mobilitate urbana pe care vrem sa le propunem: linii noi de tramvai sau reabilitarea unor linii, dar si completarea inelelor, este un proiect unde noi speram foarte mult ca vom prinde bani de la PNRR, inclusiv pasajul Solventul. Acum lucram la justificare de ce credem noi ca aceste proiecte de infrastructura si mobilitate contribuie, de fapt, la niste reforme in mobilitate in Romania.

Dar ne gandim si la anumite proiecte noi, de exemplu, vrem sa propunem un proiect mare de regenerare urbana pentru toata zona Iosefin, dar lucram si la un proiect mare pentru o zona verde si de agrement si de festivaluri in zona Aradului, in sudul aerodromului Cioca, in sudul acestui teren mare, de 100 de hectare, vrem sa construim acel spital nou, iar in sud, sa avem aceasta zona de agrement, pe care sa o legam si de o impadurire si de centura verde si suntem foarte entuziasti despre aceste idei si despre aceste proiecte si inca o data noi punem pe hartie idei si planuri care se pot realiza destul de repede, dar care si absorb sume mari de bani”, a spus edilul Dominic Fritz, care confunda inca zona Aradului cu Torontalului, acesta referindu-se, in fapt, la spatiul de la aeroportul Utilitar, atunci cand vorbea despre zona de agrement ori noul spital.

Printre planurile primarului se numara si transformarea Timisoarei intr-un net city.

„Un alt proiect pe care o sa-l depunem pe PNRR si la care o sa lucram acuma este unul de net city si smart city, sa avem o retea subterana pentru tot orasul unde putem baga si fibra optica, si o retea pentru incarcare electrica a masinilor, smart lightening, adica iluminat inteligent, cu senzori. Asta va fi un proiect consistent, mai ales Val Muresan (consilierul personal, n.r.) lucreaza cu un grup de experti la acest proiect si va fi de o valoare de cateva zeci de milioane de euro si speram foarte mult ca vom primi bani de la PNRR. Suntem optimisti, pentru ca tocmai aceste proiecte sunt cautate, proiecte verzi, de digitalizare. Comisia nu vrea sa finanteze doar infrastrastructura si este important sa aiba aceste aspecte. Noi suntem destul de optimisti ca putem sa avem succes cu unele dintre aceste proiecte”, a adaugat Fritz.

Ramane asadar de vazut daca Timisoarei i se vor aloca bani consistenti din acest program, asa cum nadajduieste primarul Dominic Fritz, program la care se inscrie toata tara.

Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub forma de granturi si 16,7 miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Sunt insa de indeplinit mai multe conditii pentru ca tara noastra sa primeasca toti acesti bani, printre care 70% din proiecte sa fie contractate pana la finalul anului 2022, termenul limita pentru accesarea diferentei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. In plus, sumele integrale trebuie cheltuite pana la finele lui 2026.

Statele membre UE pot transmite oficial catre Comisia Europeana Planul lor National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pana la 30 aprilie 2021, in vederea emiterii de catre Comisie a deciziei de aprobare a Planului national.
Pana la aceasta data finala, statele sunt invitate sa transmita Comisiei proiecte intermediare.

Exit mobile version