Opinia Timisoarei

Parintii sunt vinovati ca se strang bani in scolile din Timis! Sunt invitati sa anunte daca cer dascalii. Cati au curajul sa o faca?

TIMISOARA. Fondul clasei sau al scolii sunt realitati cunoscute si tacit acceptate. Pana cand parintii nu reclama faptul ca li se cer bani, si nu putini, nimeni nu intervine. Parintii se tem insa de reactia cadrelor didactice, dar si a celorlalti parinti, in cazul in care depun reclamatii.

Daca la nivel de scoala, majoritatea consiliilor de parinti au personalitate juridica, ceea ce permite o mai mare transparenta in colectarea  si gestionarea fondurilor stranse, comitetele de parinti pe clasa constituie o problema.

Inspectorul scolar general din Timis, Cornel Petroman, spune ca, personal, nu incurajeaza existenta acestor comitete de parinti la nivel de clasa, dar ca, pe de alt parte, parintii sunt “suverani” in ceea ce priveste adunarea unor fonduri si ca nicio invatatoare nu are dreptul sa pretinda cumpararea unor dotari sau consumabile pentru salile de clasa, de la banalele hartie igienica si sapunuri si pana la plasme.

“Comitetul de parinti pe clasa este un lucru necesar, dar nu  asa cum si-l inchipuie multi, doar ca este cel care colecteaza banii si ii cheltuie asa cum are pofta. Deci nu din acest punct de vedere este necesara existenta lor. Existenta comitetelor de parinti si a consiliilor reprezentative ale parintilor este necesara, subliniez, pentru a sprijini colectivul didactic, conducerea scolii, pentru rezolvarea unor probleme ale acestora”, a mai spus  Cornel Petroman.

Pe de alta parte, inspectorii considera ca nici ei, nici reprezentantii primariilor sau alte autoritati nu sunt in masura sa efectueze controale in scoli decat atunci cand exista sesizari din partea parintilor si dau asigurari ca acestea vor fi tratate cu maxima seriozitate. Mai mult decat atat, ii indeamna pe parinti sa anunte orice tentativa a unui cadru didactic de a pretinde bani, pentru cadouri sau pentru dotarea salilor de clasa.

“ Atunci cand sunt sesizari referitoare la anumite nereguli, Inspectoratul Scolar instituie imediat comisii de control care se duc in teritoriu si rezolva problemele.  Nu am inteles de ce trebuie sa fie necesari banii parintilor. La mine, cat am fost director (la Liceul Pedagogic- n.r.), nu am cerut parintilor acest lucru. Dar nu am niciun semnal ca se petrece acest lucru. Cand voi avea, voi merge personal, sau vor merge inspectorii si vor sugera lucrurile care trebuiesc facute ca sa nu se mai intample“,  sustine inspectorul general.

In  Timis, la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean, pana in acest moment nu a fost inregistrata nicio plangere referitoare la fonduri adunate pentru modernizarea salilor de clasa sau cadouri pentru cadrele didactice.

Pe de alta parte parintii se feresc sa vorbeasca deschis despre banii pe care ii dau, periodic, pentru fondul clasei sau al scolii, pentru ca se tem atat de reactia cadrelor didactice cat si a altor parinti.

“Da, se aduna bani lunar. Uneori mai multi – mai ales la inceput de an sau inaintea sarbatorilor, alteori mai putin. Sa nu-mi cereti sa va spun numele, dumneavoastra scrieti si pe urma plecati, eu raman cu profesorii pe cap si o sa aiba copilul meu tinicheaua ca mama i-a reclamat pe profesori. Nu se face, sunt atatea moduri in care poate sa aiba necazuri ….” , a declarat pentru opiniatimisoarei.ro o mamica care isi astepta copilul in fata unei scoli din Timisoara.

“Degeaba va spun eu sau alt parinte ceva, nu toti au curajul sau nu gandesc ca nu e bine sa dam bani. Se supara ceilalti parinti ca am zis rau de doamna, ca am facut clasa de ras, ca am ponegrit scoala … O data nu am vrut sa dau niste bani si nu vreau sa-mi amintesc cum s-au repezit la mine”, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro un alt parinte.

Joi va avea loc o intalnire cu directorii unitatilor de invatamnt din judetul Timis unde se va aborda si problema fondurilor stranse de parinti pentru reparatii sau modernizari ale claselor sau scolilor.

“La sedinta cu directorii de maine vor fi mai multe puncte pe ordinea de zi. Unul dintre ele se va referi si la functionarea corecta, in conformitate cu regulamentele pe care noi le avem –  a comitetelor de parinti pe clasa, a consiliilor reprezentative ale parintilor si la colectarea de bani. Care, bineinteles o poate face doar comitetul de parinti, consiliul reprezentativ al parintilor, care nu doar ca face aceste colectari atunci cand sunt necesare, pentru mici cheltuieli, repet si subliniez asta, ci si gestioneaza banii. Cadrele didactice nu se vor amesteca, asa cum nu s-au amestecat nici pana acum, la noi in judet cel putin, in gestionarea banilor”a declarat Cornel Petroman, inspector scolar general.

Rezolvarea problemei ar consta in bani suficienti de la primarii sau de la Ministerul Invatamantului pentru renovarea salilor de clasa, dotarea acestora si salarii bune pentru profesori. Cum acest lucru nu este posibil in conditiile subfinantarii sistemului de invatamant, parintii vor continua sa dea bani fara sa indrazenasca sa se planga.

Exit mobile version