Opinia Timisoarei

Parcarea supraetajata, asteptata in plin centru, la Timisoara, ‘reprogramata’ pentru 2023. La parter vor fi magazine, iar mai sus un restaurant si sala de conferinte

TIMISOARA. De ani buni, Consiliul Judetean Timis isi tot propune sa construiasca, in plin centrul Timisoarei, o parcare etajata, atat de necesara soferilor care au treaba in punctul zero al orasului sau celor care vin aici ca turisti. Un prim pas a fost deja facut, insa mai sunt si unele piedici.

Vorbim despre actuala parcare a Consiliului Judetean Timis, de pe locul fostului Comisariat Militar, chiar langa Palatul Weiss, ce strajuieste Piata Victoriei.

Presedintele CJ Timis Alin Nica anunta ca vrea sa ridice aceasta parcare supraetajata, insa nu pe modelul pe care il vizau predecesorii sai. Ambitiile sunt… mari.

Suntem hotarati sa ducem proiectul la capat, e o idee mai veche lansata de acum vreo 12-13 ani care s-a lovit de contrele dintre Primarie si Consiliul Judetean, de-a lungul timpului, insa acum suntem hotarati sa reluam subiectul si sa finalizam, astfel incat pana in 2023 sa avem acolo finalizata o astfel de investitie.

Am lucrat la caietul de sarcini care e aproape finalizat, vom face o licitatie pentru concesionarea acestei parcari si construirea ei in regim privat si operarea ei ulterioara sub forma de concesiune. Proprietatea parcarii va reveni judetului Timis.

Au mai fost realizate astfel de parcari in Bucuresti si in alte zone din tara. Am luat un consultant care a mai implementat un astfel de proiect, in Bucuresti, cu succes. Sunt mai multe firme interesate de o astfel de idee, ceea ce pe noi ne face sa credem ca aceasta initiativa poate fi finalizata mult mai rapid, decat daca am face-o in regim de stat, sa zicem, sau public, foarte anevoios din punct de vedere al procedurilor”, a declarat Alin Nica pentru opiniatimisoarei.ro.

Noua parcare ar avea mai multe nivele, nu va fi subterana, iar la parter vor functiona magazine. Intreg ansamblul va fi in deplina armonie cu restul cladirilor, majoritatea monumente istorice.

Va fi o parcare pe mai multe nivele, nu stim exact cate, va fi subiect de cercetare din punct de vedere arhitectural. Va fi o cladire care va avea mai multe functiuni. Pe langa parcare, vom avea acolo si magazine la parter, la strada, ca sa folosim vadul comercial de acolo, plus anumite servicii la etajele superioare, poate chiar un restaurant si chiar o sala de intalniri, pentru mici intalniri de cateva zeci de persoane. E o problema din punct de vedere arhitectural cu cladirile monument istoric din vecinatate si, daca intram in subteran, s-ar putea sa avem probleme cu acest lucru si nu am dori sa prelungim investitia foarte mult. De aceea, alegem calea cea mai simpla”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica.

Mai sunt si alte chestiuni de reglementat, legate de o bucata de teren, dar care s-ar putea rezolva prin bunavointa Primariei Timisoara.

Mai e o problema cu o suprafata de teren pe care municipiul Timisoara o are acolo, de aproximativ 500 mp pe care noi speram ca municipiul Timisoara sa ne-o cedeze ca sa folosim la maximum spatiul respectiv si sa nu o foloseasca ca pe o modalitate de blocare a proiectului, fiindca ar fi pacat pentru timisoreni”, a mai declarat presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica.

Fosta administratie a judetului anunta in 2020 lansarea unei licitatii pentru gasirea unei firme care sa realizeze documentatia „Plan Urbanistic Zonal – Parcare Colectiva si Servicii str. Sf Ioan nr. 1, prin modificare PUZ Centru Judetean Multifunctional”, procedura obligatorie, care sa stabileasca reglementarile si parametrii urbanistici ai viitoarei constructii (regim de inaltime, procent de ocupare a terenului, acces, coeficient de ocupare, etc.)

Planurile pentru o parcare peste drum de Hotel Timisoara sunt unele foarte vechi, iar la un moment dat s-a discutat intens despre regimul de inaltime. Fostul presedintele al CJ Timis, Calin Dobra, anunta ca poate ridica pe acest loc o parcare cu 7 etaje, apoi fostul primar Nicolae Robu a spus ca Primaria Timisoara ar putea construi inca doua etaje peste cele 7, pentru ca parcarea sa aiba in final 9 nivele, asta daca i s-ar fi incredintat terenul.

In timp ce liderii celor doua institutii se contrau pe numarul de etaje al parcarii, cei de la Consiliul Judetean au identificat unele probleme la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) existent. Acesta reglementa diferite regimuri de inaltime pentru zona respectiva. In 2019, consilierii judeteni au aprobat realizarea unui nou PUZ, iar un an mai tarziu acesta era scos la licitatie.

Au fost prezentate si cateva desene care sa ilustreze cum vedea fosta administratie judeteana proiectul de parcare supraterana de pe terenul pe care il are in plin centrul Timisoarei.

Exit mobile version