Opinia Timisoarei

Papagali care traiesc si in Chicago, eliberati intr-un parc din Timisoara. Vor reusi sa se adapteze? FOTO si VIDEO!

TIMISOARA. Zece papagali viu colorati au fost lasati in libertate, sambata dimineata, in Parcul Rozelor din Timisoara. Proprietarul celor cinci perechi le-a dat drumul din dorinta de a se inmulti in libertate si de a incanta timisorenii cu ciripitul lor melodios. Potrivit acestuia, astfel de pasari se gasesc si in parcurile din Chicago.

Timiseanul Petrica Marcu este pasionat de cresterea pasarilor exotice si in gospodaria sa din Gataia si-a amenajat un adevarat sanctuar al papagalilor, avand peste 100 de exemplare, dintre care unele foarte valoroase. El este convins ca parcurile din Timisoara vor fi mai bogate daca in ele vor trai, pe langa speciile autohtone, si papagali.

Pasarile pe care le-a eliberat in parcul Rozelor sunt papagali calugar, o specie care se adapteaza usor la climatul nostru, nu sunt pretentioase la mancare si se hranesc cu porumb sau seminte. Acest tip de papagal se inmulteste de doua ori pe an si, spre deosebire de alte specii, face intre 4 si 8 pui ce devin maturi la varsta de un an.

„Acestia sunt papagali calugar care traiesc in libertate. Se adapteaza conditiilor de mediu si de viata de la noi din tara. Ei traiesc si in Chicago. Pasarile sunt foarte sociabile si prietenoase. Ma gandesc ca o sa se inmulteasca. Isi fac singuri cuibul din crengute, mananca orice, de la gaze, iarba, pana la frunze si seminte. Aici sunt 10 bucati, numai papagali calugar. Cu acestia incercam sa populam Timisoara. In parcul Rozelor am gasit un loc bun. Au apa, au brazi, mananca conuri de brad, gasesc seminte”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, crescatorul de pasari, Petrica Marcu.

La eliberarea papagalilor din colivii nu au luat parte multe persoane, insa nu au lipsit cativa copii curiosi care s-au apropiat de ei pentru a-i mangaia.

„Am venit cu copiii, sa vada si ei cum sunt eliberati papagalii. Mi se pare o initiativa frumoasa de a elibera pasarile pentru a se inmulti”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, un parinte care a venit in Parcul Rozelor din Timisoara dis de dimineata, cu cei mici de mana.

Papagalul calugar este originar din Argentina si din tari vecine din America de Sud. Este singurul papagal care isi construieste cuibul din bete intr-un copac sau pe o structura pusa la dispozitie de om, el nu foloseste gaurile din copaci pe post de cuib. Papagalul calugar traieste in colonii mari, iar uneori prefera construirea unui cuib mai mare cu mai multe intrari pentru mai multe perechi simultan.

 

Exit mobile version