Opinia Timisoarei

Pacienti COVID intubati, adusi cu un avion Spartan al Fortelor Aeriene Romane la Timisoara. Sunt transferati in Ungaria la Szeged. Foto si video

TIMISOARA. Au fost transferati in Ungaria primii pacienti COVID in stare critica din Romania, intrucat tara noastra nu mai are niciun loc liber la ATI, iar vecinii ne-au sarit in ajutor si au anuntat ca pot prelua si ingriji 50 de infectati in Terapie Intensiva in spitalele de langa frontiera, la Debrecen si la Szeged.

Joi, a inceput relocarea primilor pacienti romani cu SARS CoV2, cu forma severa, intubati, dar stabili si, teoretic transportabili, catre Ungaria.

Este vorba de primii pacienti din totalul de 50 care urmeaza sa ajunga in sectii de Terapie Intensiva de la vecini, in ziua in care in Romania s-a inregistrat inca un record in ATI – 1727 de oameni. O femeie de la Timisoara nu a mai ajuns, ea s-a stins la scurt timp dupa ce a fost initiat transportul.

In cursul serii de joi, o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene Romane, configurata pentru misiuni medicale, a aterizat la Timisoara, in jurul orei 20.30, aducand de la Bucuresti trei pacienti infectati cu noul coronavirus, aflati in stare grava. Acestia au fost monitorizati de echipe medicale complexe si au fost preluati de pe pista Aeroportului din Timisoara si dusi la UPU la Spitalul Judetean Timisoara. Desi, initial potrivit misiunii MApN, bolnavii intubati ar fi urmat sa fie transferati direct la Sectia de Terapie Intensiva a  Spitalului din Szeged, s-a luat decizia ca acestia sa ramana peste noapte in Timisoara, din motive de siguranta, si vineri dimineata sa fie transportati spre Ungaria.

VIDEO: George Stefanita

Din fericire, toti cei trei pacienti care au fost adusi de la Bucuresti cu avionul sunt stabili. Pana dimineata o sa ramana in UPU al Spitalul Judetean, iar dimineata isi vor continua drumul catre Szeged.

Din pacate ora la care au ajuns nu a mai permis transferul lor in cursul noptii catre Szeged, asa ca ei vor ramane aici pana dimineata si dimineata isi vor continua drumul. In principiu, eu apreciez ca este si safe pentru pacienti„, a declarat medicul Mihai Grecu seful UPU Spitalul Judetean Timisoara.

Tot de la Timisoara, in cursul dupa-amiezii 2 paciente in varsta de 66 de ani, de la Spitalul Judetean, aveau sa fie transferate tot catre Szeged, cu echipaje SMURD.

Una a ajuns la destinatie, insa cealalta avea sa fie intoarsa din drum chiar inainte de iesirea din Timisoara, intrucat starea ei de sanatate s-a inrautatit brusc. Din pacate, revenita in spital, la scurta vreme aceasta s-a stins in urma unui stop cardio-respirator.

Am intentionat sa transferam doua paciente la Szeged. Din pacate una dintre paciente imediat dupa initierea trasnferului s-a dovedit a fi instabila, am decis sa venim inapoi cu ea la spital si din pacate a repetat stopul cardio-respirator si a decedat.

Sunt pacienti extrem de fragili. Orice fel de transfer al acestui tip de pacient reprezinta un risc. Pot sa va spun ca pacienta care a plecat catre Szeged a inceput undeva pe strada Popa Sapca (in zona centrala a Timisoarei, n.r.) sa dea semne de instabilitate, ceea ce inseamna ca si in Timisoara daca am fi transportat-o din pacate era acelasi lucru„, a precizat medicul Mihai Grecu, seful UPU Spitalul Judetean Timisoara.

Cu cateva ore inainte, o alta aeronava militara C-130 Hercules a Fortelor Aeriene Romane a efectuat o misiune de transport umanitar de la Bucuresti la Oradea unde a dus alti 5 bolnavi. Cu totii au fost transferati la spitalul din Debrecen.

Romania a inceput saptamana trecuta discutiile cu autoritatile din Ungaria in vederea transferarii mai multor pacienti infectati cu COVID, dat fiind faptul ca tara noastra nu mai are niciun loc la ATI.

Maine continuam sa transferam, ii ducem catre cele doua orase clinici universitare din Ungaria. Multumim pentru acest sprijin pentru ca e important pentru noi. … Noi transferam pacienti din UPU, nu din ATI din spitale. Astazi (joi, n.r.), in Bucuresti, sunt zeci de persoane care sunt in UPU, intubate, care practic ar trebui sa fie pe ATI. Neavand loc in ATI, trebuie sa ii ducem undeva, iar acesta este un sprijin extraordinar, e un semn de solidaritate pe care l-a avut si Romania fata de alte state. Asta e UE si e bine ca o avem”, a spus joi seara la Digi 24 Cseke Attila, ministrul interimar al Sanatatii.

Exit mobile version