Opinia Timisoarei

Pacient ranit la Spitalul Judetean Timisoara, dupa ce s-a desprins o bucata dintr-un tomograf chinezesc ce a functionat o vreme fara autorizatie. ‘Putea sa sectioneze bolnavul ‘. Foto si video

TIMISOARA. Un pacient de la Spitalul Judetean Timisoara a fost ranit, dupa ce o bucata dintr-un Computer Tomograf (CT), chinezesc, care in trecut a functionat fara autorizatie, s-a desprins.

CITESTE SI: A murit un medic de doar 44 de ani la Timisoara, infectat cu COVID 

Pacientul, o femeie de 36 de ani cu accident vascular cerebral, era in chiar in aparat, pentru o investigatie si a reusit sa se fereasca, insa, cu toate acestea, tanara a fost nimerita la o mana.

Femeia a primit imediat ingrijiri medicale, intrucat trebuia sa intre rapid in operatie.

Aparatul, dintr-un lot de 40 cumparate de Ministerul Sanatatii pentru mai multe spitale, era in perioada de post garantie si i se facuse ultima verificare tehnica in luna iunie.

Managerul Spitalului Judetean Timisoara, Raul Patrascu, spune ca norocul pacientului a fost ca a avut instinctul de a se feri, in momentul desprinderii bucatii, piesa care putea actiona ca un cutit imens.

Am avut parte de un eveniment halucinant, despre care nu am mai auzit sa se intample. Cupola de protectie a Computerului Tomograf, care consta intr-un cerc cu diametru de aproximativ un metru, din plastic cu margini de aluminiu, s-a desprins in tip ce un pacient era scanat. Acea cupola se roteste cu aproximativ 400 de rotatii pe secunda si actioneaza mai rau ca un cutit. Putea sa se intample un dezastru. La acea viteza cupola putea sa ii sectioneze gatul corpul, putea sa se intample o tragedie.

Acest CT care a fost achizitionat in 2018 de Ministerul Sanatatii, de o calitate foarte slaba, a fost receptionat de catre spital, dar nu avea autorizatie de functionare din partea CNCAN. Noi l-am oprit imediat, am chemat Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, raportul Corpului de Control arata ca Ministerul a fost indus in eroare de catre reprezentantii spitalului cand acestia au semnat pentru receptia acestuia, iar aparatul a functionat fara autorizatiile necesare care nu au fost cerute catre CNCAN. Noi l-am oprit in februarie, iar autorizatia am primit-o la sfarsitul lunii iunie. Noi nu am mai vrut sa folosim acest aparat din cauza calitatii slabe, dar am fost nevoiti. La inceputul pandemiei am reusit sa aducem in spital, cu ajutorul Consiliului Judetean un aparat de inalta performanta, insa am intampinat aceleasi dificultati din partea CNCAN, desi am depus toate documentele necesare”, a declarat Patrascu.

Managerul Spitalului Judetean precizeaza ca pacientul care a fost la un pas de o tragedie, o femeie in varsta de 36 de ani,  suferise un AVC si avea nevoie rapid de investigatia la Computer Tomograf. Dupa incident, i s-au acordat toate ingrijirile medicale necesare.

Este vorba de o pacienta de 36 de ani care a suferit AVC si a avut nevoie de o interventie rapida. Am reusit sa o ducem cu un etaj mai sus, unde avem un aparat de angiografie. Din fericire a avut nevoie doar de trei fire de sutura”, a mai spus Patrascu.

In acest moment, la Spitalul Judetean Timisoara mai functioneaza un singur Computer Tomograf, cel nou, achizitionat cu aproximativ 400.000 de euro de Consiliul Judetean Timis. Dealtfel, si CT-ul chinezesc, cel achizitionat de Ministerul Sanatatii in urma cu doi ani si care se putea transforma intr-o adevarata ghilotina a costat aproximativ tot atat, spune managerul spitalului.

Raul Patrascu a mai adaugat ca a depus o plangere penala in rem in legatura cu acest aparat chinezesc.

VIDEO: George Stefanita

Va reamintim, CT-ul chinezesc a functionat o buna perioada de timp fara avize si fara masuratorile de radiatii.

Problemele cu documentele de la cel mai nou computer tomograf, achizitionat de Ministerul Sanatatii in 2018, au fost descoperite la finele lunii ianuarie cand seful de sectie de la Radiologie a fost schimbat din functie, dupa ce ANI l-a declarat incompatibil. A fost chemat atunci Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, pentru a cerceta cazul.

Atunci cand am numit un nou sef de sectie, stiind ca sectia de Radiologie e una vitala pentru spital, am cerut si un raport de audit pentru ca am vrut si eu sa vad cum stam cu aparatele, pentru ca eram in plina negociere cu Ministerul Sanatatii pentru bugetul de investitii pe anul acesta si voiam sa stiu ce mai trebuie sa aducem, de ce mai este nevoie. Ei bine, dupa nici o zi, noua sefa de sectie ma instiinteaza ca a aflat ca computerul tomograf, cel mai nou achizitionat de Ministerul Sanatatii din vara lui 2018, nu a avut niciodata autorizatie CNCAN (eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, n.r.) si autorizatie de functionare sanitara. Am dat dispozitie de oprire a CT-ului si am format o comisie care sa imi analizeze si sa imi dea mai in detaliu, sa nu fie doar parerea colegei de la Radiologie. Si ce mi-au spus e ca au doar autorizatia de amplasare a aparatului, nu au autorizatie de functionare, nu au autorizatie de la CNCAN si au avut doar niste masuratori initiale de la DSP care spuneau ca dozimetria radiologica era in limite normale, dar nu este cu masuratorile la zi si nu are autorizatie de functionare, caz in care am fost nevoit sa dispun oprirea acestui CT, pentru ca eu nu imi pot permite sa las pacientii sa fie investigati pe un aparat care nu are actele si masuratorile la zi. Imediat, in aceeasi zi cand am semnalat aceeasta problema si am dispus oprirea CT-ului. Noi mai avem un CT de rezerva pe care asiguram urgentele si pacientii care erau deja programati prin ambulator, dar pentru orice eventualitate, daca se strica ceva si la acela, pentru ca nu prea mai era folosit, avand in vedere ca era folosit cel nou, am incheiat protocoale cu celelalte spitale”, a explicat in luna februarie, managerul Spitalului Judetean Timisoara Raul Patrascu.

Intre timp, Computerul Tomograf a primit toate avizele necesare si i s-a asigurat service-ul in luna iunie, astfel ca aparatul functiona la capacitate maxima.

 

Exit mobile version