Noutati :

(P) Investitii imense ale guvernului liberal pentru infrastructura rutiera a Timisoarei si regiunii

14 august, 2020 - 12:49 PM
Autor: Redactie      
Categorie: POLITIC
0

Investițiile vor reporni România. Este o idee pe care am auzit-o de multe ori în ultimii 30 de ani. De multe ori rezultatele au fost departe de ce ne-am dorit. Pentru Timișoara au fost ani de dezamăgiri, cu puține excepții.

În ultimele luni însă lucrurile se mișcă într-un cu totul alt ritm pentru investițiile strategice care vizează Timișoara. Asistăm, o spunem cu mâna pe inimă, la cel mai mare și mai important program de investiții guvernamentale în zona de conectivitate și nu numai. Cu siguranță, nu a fost vreodată un număr similar de investiții majore pentru Timișoara în domeniul mobilității. Guvernul liberal, în sprijinul administrației liberale locale, a bifat fără excepție obiectivele într-un ritm foarte bun, neobișnuit pentru noi.

Niciun guvern post-revoluționar nu a reușit să deblocheze, finanțeze și să înceapă execuția pentru atât de multe obiective de infrastructură esențiale pentru Timișoara ca guvernul PNL instalat în urmă cu doar 10 luni. Centura de Sud, Centura de Vest, Autostrada Timișoara-Belgrad sau noua descărcare A1-Timișoara sunt câteva dintre obiectivele începute într-un ritm alert. E încă o dovadă că buna conlucrare între autoritățile locale și centrale poate face minuni, dar și o dovadă că liberalii, la orice nivel, vin în fața dvs. cu fapte, niciodată cu vorbe.

„În toți acești ani, am făcut nenumărate demersuri pentru a solicita sprijinul și implicarea autorităților centrale în vederea dezvoltării infrastructurii Timișoarei, oraşul cel mai dinamic al României care are nevoie şi de infrastructură şi suprastructură pentru a face faţă dezvoltării economice şi culturale. Pot să spun acum că, în zece luni de guvernare liberală, orașul nostru, cu mine ca primar, a reușit să își impună obiective și investițiile în ceea ce privește infrastructura mare ca priorități naționale. Centura de Sud, Centura de Vest, Autostrada Timișoara-Belgrad sau noua descărcare A1 – Timișoara sunt câteva dintre obiectivele de maxim interes pentru viitoarea capitală culturală europeană în numele României. Și, vă garantez, vor urma și altele în perioada următoare, la fel de importante și cu impact la fel de spectaculos pentru orașul nostru. Un oraș poate avansa doar prin investiții, iar Timișoara își va continua parcursul său excelent din ultimii ani doar cu administrație liberală”, spune Nicolae Robu, Primarul Timișoarei.

Fapte, nu vorbe: Centura de Sud

Proiectul blocat în SF-uri și sertare de către alte guverne a fost pornit în execuție de guvernul PNL. „Se lucrează pe Centura de Sud„, sunt cuvinte pe care nu credeam să le mai auzim vreodată. A fost nevoie de câteva luni de guvernare PNL pentru a construi acolo unde este mai mare nevoie. Iar pentru România, aceste luni, chiar afectate de pandemie, au însemnat cele mai mari investiții publice din ultimii 10 ani.

Încă din luna decembrie a anului trecut, Guvernul Orban a aprobat plata a aproape 32 de milioane de lei, pentru proprietarii terenurilor de pe traseul Centurii de Sud, precum și demararea procedurilor de expropriere. Pas foarte important făcut în economia realizării obiectivului și dovadă a implicării corecte în realizarea investițiilor care cu adevărat contează pentru cetățeni!

În martie 2020 au demarat, în sfârșit, lucrările! Centura de Sud a Timișoarei are o lungime de 25,69 km, finanțarea acesteia fiind asigurată de la bugetul de stat și din fonduri europene, iar termenul de finalizare a obiectivului este luna martie 2022.

Fapte, nu vorbe: Centura de Vest

Timisoara va avea și un al treilea tronson de drum care să ajute la scoaterea traficului greu din oraș. Viitoarea centură de vest va completa inelul de centură al Timișoarei, unind centura deja existentă în nord cu cea la care au fost demarate lucrările în sudul orașului. Dacă primul segment din varianta de ocolire este deja folosit de 10 ani în nordul Timișoarei (între Lugojului și Aradului), iar la cel de-al doilea, care va trece prin sud, se lucrează deja, noul tronson prevăzut în zona de vest intră în faza documentațiilor. Soseaua de ocolire Vest are o lungime de aproximativ 14 km și va porni din viitoarea descărcare a Autostrăzii de la Sânandrei, se va ‘intersecta’ cu șoselele care leagă în prezent Timișoara de Săcălaz și Becicherecu Mic (DN6) și se va lega cu varianta de ocolire sud în zona cartierului Freidorf, după intersecția cu drumul spre Utvin. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a finalizat licitația și acum este în etapa de analiză a ofertelor pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru acest fragment de centură.

Fapte, nu vorbe: Descărcările de pe Autostrada A1 spre Timișoara

Descărcările de pe autostrada A1 către Timișoara sunt puține, folosesc rețeaua de drumuri existente și fac ca accesul să fie unul greoi. Era nevoie de un nou drum de descărcare, unul care să permită echilibrarea traficului din și înspre autostradă și să permită timișorenilor și vizitatorilor un acces corect la autostradă.

Noul drum are o lungime de 10 km, pornește de pe autostradă la nord de Giarmata și se leagă de șoseaua cu 4 benzi ce intră în Timișoara pe Calea Aradului, în zona Sânandrei-Carani. El va avea două poduri, patru pasaje, două pasaje inferioare și trei noduri rutiere.
Ofertele au fost deschise pentru execuția acestei noi legături, iar proiectul de hotărâre cu privire la exproprieri urmează să fie adoptat.

Fapte, nu vorbe: Autostrada Timișoara- Belgrad

Autostrada Timișoara-Moravița, parte a legăturii dintre Timișoara și Belgrad, are deja contract de proiectare. Cu finanţare europeană asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, autostrada nu înseamnă doar un acces mai facil către destinaţiile de vacanţă ale Adriaticii şi Mediteranei, dar mai ales o legătură rapidă şi atractivă între coridoarele europene de transport 4 şi 10. Dacă vom reuşi să impunem şi Via Carpathia, autostrada N-S pentru care Alianţa Vestului militează, Timişoara poate deveni unul dintre cele mai importante centre logistice din Estul Europei, singurul punct din România cu acces facil la trei coridoare majore de transport europene.

Un oraș poate avansa doar prin investiții, iar Timișoara își va continua parcursul său excelent din ultimii ani doar cu administrație liberală. Împreună, vom face Timișoara mai tare ca oricând! (P)

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...