Opinia Timisoarei

‘Ori plecam noi, ori pleaca ei’. Ajunsi la disperare, locuitorii comunelor de langa Timisoara declara razboi ENEL. Ii lasa zilnic fara curent cu orele si le ‘prajeste’ aparatele din case

TIMISOARA. Bataia de joc la adresa a zeci de mii de oameni, in judetul Timis. Zi de zi, ENEL lasa fara curent mii de gospodarii, fara ca oamenii sa fie anuntati in prealabil. Totul, potrivit companiei, pentru… imbunatatirea serviciilor.

Se intrampla in localitatile Sag si Sanandrei, acolo unde locuitorii au ajuns la capatul puterilor si au declarat razboi societatii care se ocupa de furnizarea curentului. Se strang semnaturi si se fac sesizari zi de zi, insa situatia este neschimbata de ani buni.

La Sanandrei, de exemplu, in cazul intreruperilor programate, termenele sunt incalcate constant, iar in loc de 8 ore pe zi, locuitorii stau fara curent chiar si zece ore. Nesimtirea celor de la Enel merge insa mai departe. Astfel, chiar si cateva zile la rand, zi de zi, se ia curentul si de 5 ori in doar cateva minute. Timp suficient incat aparatura din casele oamenilor sa cedeze.

„Sunt saptamani intregi in care se intrerupe curentul zilnic. Au fost perioade in care a fost anuntata intreruperea intre orele 9 si 17, insa a durat pana la ora 19. Problema este ca sunt foarte multe intreruperi repetate, de scurta durata, de cateva secunde, in care se strica aparatura din casa. Sunt oameni carora li s-au stricat televizoarele, frigirele”, spune o locuitoare din Sanandrei.

„Am facut reclamatie catre ANRE privind planificarile facute de ENEL, planificari ce depasesc numarul legal acceptat de ANRE. Pe langa acest lucru am inclus si fluctuatia energiei electrice cu care ne confruntam si am inclus si caderile de tensiune zilnice produse”, scria pe grupul de Facebook al comunei un alt locuitor.

„E Prea Mult ! In fiecare zi suportam nesimtirea celor de la ENEL!”, scria un alt pagubit.

Aici, oamenii s-au mobilizat pe retelele de socializare si aduna liste cu numele si numarul sesizarilor, pentru a le depune mai apoi la ANRE.

Iar acelasi lucru se intampla si in comuna Sag. Intreruperile tin si cateva ore, iar oamenii au ajuns la disperare.

„Uneori este zilnica intreruperea, poate de 3 ori intr-o saptamana. Saptamana urmatoare iarasi cel putin o data.  De exemplu, ieri a fost intrerupt de la 9 la 11, astazi inainte de 10, si a venit pe la 11.30-12, pentru 10 minute. Cand am plecat de acasa era tot intrerupt. Eu si fac reclamatii, ne-au si raspuns la un moment dat si ne-au justificat, si-au cerut scuze pentru intreruperi. E o situatie de 4 ani si motiveaza ca opresc pentru… imbunatatirea serviciilor. Se intrerupe si noaptea si ma trezesc cu toate aparatele dereglate, pornesc alarmele. In a doua jumatate a zilei mai putin, dimineata si noaptea, insa e dezastru. Mai este inca o problema, anul trecut i-am chemat de vreo 4 ori, cu intensitatea curentului. Au venit, nu stiu ce au facut, dar apoi a mers. O vreme. Si acum cred ca este aceasi problema. Becurile fac ca la discoteca.

Astazi am facut o noua sesizare si am vazut ca si cei de la Primaria Sag au facut o strangere de semnaturi, pana in 15 septembrie, pentru ca apoi sa depuna o sesizare. Eu cred ca, daca ne vom mobiliza, atunci iau si ei atitudine”, declara pentru opiniatimisoarei.ro o locuitoare din comuna Sag.

Singura grija pe care o au cei de la Enel este ca oamenii sa nu depuna sesizari, pentru ca numarul reclamatiilor sa fie cat mai mic.

„Se fac sesizari la Enel in fiecare zi, iar de multe ori dispecerii incearca sa convinga oamenii sa nu ceara numarul inregistrarii, pentru a nu inregistra oficial sesizarea si promit ca vor trimite o echipa in zona pentru a vedea care e problema”, adauga o alta locuitoare din Sanandrei.

Si aici, satui, oamenii s-au mobilizat pe retelele de socializare si aduna liste cu numele si numarul sesizarilor, pentru a le depune mai apoi la ANRE.

In tot acest timp, reprezentantii primariilor celor doua comune fac si ei demersuri pentru a rezolva situatia.

„Am discutat deja la Prefectura, cu Consiliul Judetean. E dezastru si la noi, si in intregul judet, din ce am discutat cu colegii primari. Problema e ca nu mai putem sa continuam asa. De luni, in fiecare zi, am zone cu intreruperi de 4-5 ore pe zi, plus celalalte intreruperi de cateva secunde care sunt in toata comuna. In fiecare zi vin oameni care au probleme, li se ard electrocasnicele, si toti vin la Primarie. Ca institutie am facut demersuri inca de la inceputul anului catre ANRE, am inteles ca cei de la Enel au fost amendati, dar investitiile nu se vad. Acum avem si o actiune cetateneasca prin care se strang semnaturi si se incearca sa se dea compania in judecata, dar nici asta nu ne ajuta, cata vreme se continua asa”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro primarul comunei Sag, Flavius Rosu.

Locuitorii celor doua comune sunt dispusi sa mearga pana in panzele albe ca sa isi afle dreptatea si sa isi recupereze pagubele provocate de intreruperile de curent.

Exit mobile version