Opinia Timisoarei

Operatiune in forta a Politiei de Frontiera la Timisoara. Zeci de migranti ridicati dintr-o casa de langa Gara de Nord. Marturiile celor care vor sa ramana in Romania. Video

TIMISOARA. Actiune fulger a politistilor de Frontiera la Timisoara. Acestia au descins intr-un imobil aflat in vecinatatea Garii de Nord, unde aveau informatii ca se ascund zeci de migranti.

In casa parasita au descoperit peste 50 de transfugi cu varste intre 22 si 50 de ani.

VIDEO: George Stefanita

Migrantii plecasera din mai multe centre din tara si asteptau in Timisoara sa fie preluati de calauze pentru a fi imbarcati in camioane cu destinatia Occident.

In locuinta parasita din apropierea Garii de Nord din Timisoara unde si-au gasit adapost, acestia stateau cate 4-5 intr-o camera. Transfugii si-au improvizat sobe si au smuls parchetul si tocaria pe care le-au pus pe foc sa se incalzeasca, iar mancarea si-au cumparat-o de la magazinele din zona. Casa a devenit un focar de infectie.

Politistii de frontiera spun ca in ultimele luni numarul migrantilor a crescut foarte mult si ca aproape zilnic sunt depistate grupuri care se adapostesc in locuinte parasite din oras. Singurul lucru pe care pot sa il faca este sa ii trimita inapoi in centrele de unde au plecat.

Impreuna cu agenti ai politiei nationale, frontieristii au trecut la identificarea transfugilor descoperiti langa gara. Acestia sunt din Afganistan, Pakistan si Siria. Cu totii au ajuns in Romania ilegal trecand peste fasia verde de la granita cu Serbia.

Majoritatea stateau de cateva luni in Romania. Pentru a fi adusi pana la Timisoara, migrantii au platit sume cuprinse in 6000 si 15.000 de euro membrilor unor grupari specializate in traficul de persoane.

Au plecat din tarile lor inca din toamna si au traversat ilegal mai multe tari pentru a ajunge pana aici. Cei mai multi vor sa plece mai departe, in Germania sau Franta, dar printre ei sunt si cativa care vor sa ramana in Romania.

In Afganistan sunt probleme. De asta am venit aici. In Romania e bine„, spune unul dintre transfugi.

Merg de 6 luni. Traseul meu: Pakistan, Iran, Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Romania. Vreau aici in Romania… In Romania e bine„, adauga un altul.

Dupa verificari, migrantii vor fi trimisi spre centrele de unde au plecat catre Timisoara, la cel din Baia Mare si, respectiv, din Bucuresti. Ei nu sunt obligati sa ramana in acele centre, au dreptul de a iesi in oras, asa ca nu este exclus ca peste un timp sa se intoarca la Timisoara ca sa caute un mijloc de transport care sa ii duca ilegal peste granita in Ungaria si de acolo mai departe in Occident.

Exit mobile version