Opinia Timisoarei

OMS: Timisoara, in TOP 5 cele mai poluate orase din Europa. Autoritatile locale o tin pe-a lor: aerul e tot mai curat in Timisoara

TIMISOARA. Respiram, se pare, cel mai murdar aer din Europa, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care spune ca Sarajevo, Tetovo, Skopje, Plovdiv si Timisoara sunt cele mai poluate orase din sud-estul Europei.

Autoritatile locale scot regulat la iveala tot felul de rapoarte si spun ca nici vorba de asa ceva, ca in Timisoara respiram aer curat, pentru ca poluarea ar fi scazut simtitor.

Rapoartele lor contrazic insa rapoartele OMS. Potrivit Deutsche Welle, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat recent un raport din care reiese clar ca Sarajevo, capitala Bosniei si Herzegovina, are cea mai mare concentratie de poluare in aer din toata Europa, depasind cu mult limita impusa de Uniunea Europeana. Tin aproape insa si  alte orase, Tetovo si Skopje din Macedonia, Plovdiv din Bulgaria si capitala Banatului, adica Timisoara.

„Concentratia de praf respirat creste mai ales in lunile de iarna, ceea ce duce la un risc urias pentru sanatate”, spune, pentru DW, expertul in masurarea calitatii aerului, Martin Teis, din Sarajevo.

Taxa auto, devenita timbru de mediu, ne… salveaza

DW scrie si de Timisoara. Adrian Stoica, presedintele Grupului de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice – GIPRO, spune ca este nevoie „ca de aer” de o taxa numita acum „timbru de mediu”.

„O asemenea taxa ar trezi in oameni un simt al responsabilitatii pentru poluarea aerului”, a declarat Adrian Stoica pentru DW.

Autoritatile din Timisoara: stam tot mai bine cu calitatea aerului

In primele saptamani ale acestui an, in Timisoara a fost inregistrata o singura depasire a valorii particulelor de praf in aerul expirat, la statia de masurare a aerului de pe Calea Aradului.

Am avut o depasire in intervalul 1 ianuarie – 7 februarie la statia de pe Calea Aradului. Fata de anul 2012, in aceeasi perioada a anului se observa ca avem o singura depasire, in timp ce anul trecut aveam cate doua depasiri la fiecare din cele patru statii„, a declarat Doina Marin, sef serviciu Directia pentru Protectia Mediului Timisoara.

Intrebata ce parere are despre topul intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii, citat de DW, care situeaza Timisoara printre orasele cele mai poluate din Europa, Doina Miron a declarat ca nu cunoaste acest top si ca nu Timisoara este cel mai poluat oras din Romania.

Nu stiu despre ce top este vorba si ma mir ca au mentionat Timisoara. Nu Timisoara este cel mai poluat oras din Romania, ci Bucurestiul„, a precizat Miron.

Timisorenii insa stiu una si buna. Orasul este murdar, plin de praf, fiecare ploaie e un adevarat calvar, iar noroiul format pe strazi si pe marginea lor tot mai greu de ocolit. La toate acestea se adauga noxele din trafic ori de la unele fabrici.

[poll id=”394”]

Exit mobile version