Opinia Timisoarei

Oltenii sunt pe cale de disparitie. Moldovenii domina topul nasterilor din Romania

Cei mai multi copii nascuti la mia de locuitori se inregistreaza in judetele din Moldova si in sudul tarii, in Constanta, Ialomita si Ilfov. In coada listei sunt oltenii, in judetele din regiune  fiind inregistrata cea mai mica rata a natalitatii.

Rata natalitatii este foarte diferita de la o regiune la alta in tara noastra. Cea mai mare natalitate este inregistrata in judetele din regiunea estica a tarii, respectiv
Moldova, dar si in sudul tarii, in Constanta, Ialomita si Ilfov.

Diametral opus este regiunea Olteniei, cu cea mai mica rata a nasterilor la mia de locuitori, potrivit datelor statistice analizate de Evenimentul Zilei.

Numarul copiilor nascuti-vii a scazut cu peste 10.000, anul trecut fata de anul anterior, ceea ce a determinat si scaderea corespunzatoare a ratei natalitatii de la 10,4 nascuti-vii la 1.000 locuitori pana la 9,9 nascuti-vii la mia de locuitori, spun jurnalistii de la EXZ.

Diferentele la nivelul intregii tari se mentin destul de mari, rata natalitatii cifrandu-se intre 12,0‰ in Ilfov si 7,7‰  in Olt, indica cifrele Institutului National de Statistica (INS).

Valori ale natalitatii de peste 10,5‰ s-au inregistrat in judetele Bihor, Harghita, Sibiu, Brasov, Covasna, Bistrita-Nasaud, Ialomita, Constanta, Suceava, Iasi, Ilfov si municipiul Bucuresti.

In Olt, Teleorman, Hunedoara, Braila, Gorj, Valcea si Caras-Severin s-au consemnat valori sub 8,5‰.

Comparativ cu anul 2009, rata natalitatii a scazut in toate judetele (cu valoarea cea mai mare in judetul Vaslui) si in municipiul Bucuresti.

Bucurestiul se afla printre zonele din tara unde se nasc mai multi copii decat media. Astfel, anul trecut, bucurestencele au dat nastere unui numar de 11 copii la mia de locuitori, in scadere fata de 2009, cand rata natalitatii a fost de 11,2‰.

Campioni la nasterea de copii sunt ilfovenii. Femeile din acest judet au asigurat o rata a natalitatii de 12 la mia de locuitori. Judetul Ilfov a fost campion la nasterea de copii si anul trecut, cand a batut un record pe tara de 13,1 nasteri la 1.000 de locuitori, potrivit datelor INS.

Pe locul al doilea in topul celor mai prolifici romani se situeaza iesenii. Iesencele au dat nastere, anul trecut, unui numar de 11,6 de copii la mia de locuitori. Acestea sunt urmate de constantence si sucevence. Astfel, pe malul Marii Negre si in nordul tarii, s-au nascut, in 2010, cate 11,3 micuti la 1.000 de locuitori. Cele doua judete sunt urmate de Ialomita, cu o rata a natalitatii de 11,1 la mia de locuitori.

Cei mai putini romani sunt nascuti in Oltenia

Judetul Olt a marcat, anul trecut, recordul negativ al celor mai putine nasteri la mia de locuitori: doar 7,7, conform datelor INS. Pe al doilea loc se situeaza judetul Teleorman (7,8 nasteri la mia de locuitori), urmat de judetul Hunedoara (7,9 ‰). Absolut toate judetele din Oltenia inregistreaza printre cele mai reduse rate ale natalitatii din tara, sub 9‰.

Cu exceptia judetelor Alba si Hunedoara, unde numarul de nasteri este destul de redus, romanii din Transilvania sunt cumpatati si cand vine vorba de nasterea de copii. Judetele din Ardeal figureaza pe harta natalitatii cu o medie de 10,1-11 nasteri la mia de locuitori.

Imediat dupa declansarea crizei economice, s-a observat o crestere brusca a numarului de femei care intrau in concediu maternal. In 2009, adica imediat dupa ce criza s-a facut simtita si la noi, in Romania s-a inregistrat cel mai mare numar de nasteri din ultimii sase ani, 222.400 de copii nascuti vii. Imediat dupa 2010, rata nasterilor s-a prabusit la cel mai slab nivel din ultimii ani. Anul trecut, romancele au dat nastere la numai 212.200 de bebelusi.

Exit mobile version