Opinia Timisoarei

Oltenii lovesc din nou in Timisoara! Primarul Craiovei Olguta Vasilescu ii bate obrazul sefului Filarmonicii Banatul: Fara mine n-avea nici sediu. Cum ii raspunde Ioan Garboni?

CRAIOVA.  Dupa ce ne-a facut plagiatori, sustinand ca Filarmonica Banatul din Timisoara copiaza actiunile muzicienilor olteni care canta in cartierele din capitala Craiovei, primarita din Banie, continua sirul de acuzatii la adresa timisorenilor.

CITESTE SI: Oltenii ne acuza de plagiat. Olguta Vasilescu, primarul din Craiova, pe Facebook: Cum ne copiaza Timisoara cu Filarmonica in cartiere

De asta data Olguta Vasilescu se lauda ca fara ea, orchestra Filarmonicii din Timisoara ar fi cantat in strada pentru ca n-ar fi avut nici macar sediu.

Totul a inceput imediat dupa ce muzicienii banateni au sustinut un spectacol inedit in intersectia din Piata Balcescu din Timisoara, sambata seara, concert care s-a bucurat de un urias succes.

La scurt timp, primarul Craiovei, oras contracandidat al Timisoarei la titlul de capitala culturala europeana, a scris pe Facebook ca Filarmonica Banatul o copiaza pe cea a Olteniei, cu concertele in cartiere.

Cum ne copiaza Timisoara cu Filarmonica in cartiere… Noroc cu Garboni care vine pe la Craiova, sa mai invete cate ceva”, nota  duminica Olguta Vasilescu pe contul ei de Facebook, facand referire la directorul Filarmonicii Banatul, care a organizat concertul din sensul giratoriu.

CITESTE SI: Spectacol de exceptie al Filarmonicii din Timisoara in intersectia din Piata Balcescu

Primarul din Craiova are si sustinatori, care au comentat postarea acesteia de pe reteaua de socializare. “Nu au imaginatie”, a scris o utilizatoare. O alta spune “Suntem trasi la <<xerox>> la maxim o saptamana de cateva judete din tara. Cert este ca noi suntem primii in ale culturii!”. Oltenii au cantat intre blocuri, iar in luna iulie au un turneu in cartierele Craiovei.

Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul, s-a marginit atunci sa raspunda cu eleganta  atacului Olgutei Vasilescu.

Lupta asta intre Craiova si Timisoara este benefica pentru ambele orase, dar Timisoara si-a anuntat de-acum 3 ani candidatura. Craiova incearca sa recupereze, noi am avut pana acum 12 concerte in aer liber, ei au avut unul singur. In 2008 am avut primul concert in aer liber, langa Catedrala. N-am de gand sa copiez faptul ca ei au cantat intre blocuri, avem alte locatii faine. Filarmonica din Timisoara si cea din Craiova sunt Filarmonice surori, facute de catre Regele Mihai prin aceeasi lege, noi vom colabora. Chiar recent i-am trimis pe craioveni in turneu in Coreea, pentru ca noi nu am vrut sa mergem, am trimis impresarul la Craiova. Eu, personal, o iubesc de-a dreptul pe doamna primarita, fiindca atunci cand a fost vorba de Sala Capitol a fost alaturi de noi… E foarte tare lupta asta, pentru ca ei erau in urma… Eu le-am dat CD-uri cu concertele noastre si chiar i-am rugat sa se inspire”, a declarat duminica Ioan Garboni pentru opiniatimisoarei.ro, adaugand ca, oricum, bugetul Craiovei pentru astfel de spectacole este fenomenal.

Astazi, Olguta Vasilescu da o noua lovitura pe Facebook, unde se bate cu caramida in piept ca, fara ea, Filarmonica Banatul ar fi ramas pe drumuri.

Mare tam-tam in presa din Timisoara ca am acuzat filarmonica lor ca ne plagiaza activitatile. Ca la Radio Erevan. Directorul Filarmonicii Banatul ne-a acuzat, de fapt, de plagiat, iar eu am reactionat. Acelasi director care ne bate obrazul ca, fara el, orchestra craioveana nu ajungea in Coreea. Probabil! Dar nicio institutie nu moare din asta. Si daca tot ne laudam cu ce a facut fiecare pentru fiecare, ii aduc aminte ca fara sa fi fost „luptatoarea” de mine, acum Filarmonica din Timisoara nu ar fi avut nici sediu, nici n-ar fi putut accesa fonduri europene. Si asta intr-o vreme cand alti politicieni din Timis, care ma infiereaza acum cu manie proletara, se jucau de-a trubadurii. Nu-i asa, domnule Garboni?„, scrie primarul Craiovei pe reteaua de socializare

Ioan Garboni: Sa nu ne luam merite ce nu le avem!

Dupa replica de luni a primarului Craiovei, Ioan Garboni sustine ca nu are timp sa stea sa dezbata subiectul pe Facebook, aflandu-se acum in drum spre Curtea de Arges, unde Filarmonica Banatul a fost invitata sa sustina in aer liber spectacolul Mesterul Manole.

Ii aminteste insa edilului din Banie ca Filarmonica din Timisoara a accesat fonduri europene si fara sa aiba sediu. Oricum, spune Garboni, nu Lia Olguta Vasilescu ne-a adus Gradina de Vara inapoi, ea doar a spus ca… ne sustine.

Doamna primar a facut parte din Comisia senatoriala de cultura, cand a fost reunita Comisia de cultura cu cea juridica. Prima persoana care a luat atitudine nu a fost ea, primii care au sarit in apararea Salii Capitol au fost senatorul Nicolae Robu, deputatul Claudiu Taga si Ovidiu Gant. Aceste 3 persoane au fost cele care ne-au retrocedat sala. In comisia aceea mai erau inca 10 persoane, dintre care numai doua au fost impotriva, restul de 8 in unanimitate ne-au sprijinit. Dar eu ii sunt recunoscator. Inca de atunci am dat cate un CD cu concertele Filarmonicii in spatii neconventionale fiecarui membru al comisiei si am mers cu Cartea de Onoare a Filarmonicii la ei. Ea nu a facut altceva decat sa spuna ca ne sustine, dar nu era nici macar Senatul camera deliberatoare pentru aceasta, ci Camera Deputatilor. Dupa ce s-a dat aviz negativ in Senat, in Camera Deputatilor s-a dat lupta. Sa nu ne luam merite pe care nu le avem, de fapt. Dar tot dupa aceea s-a propus o lege, care nu a fost propusa de ea, in care ni s-a dat si Gradina, dar si sala. Si un senator de Cluj ne-a spirjinit, nu numai ea”, a declarat Ioan Garboni pentru opiniatimisoarei.ro.

Garboni e de parere ca n-ar trebui sa ne asumam merite pe care nu le avem.

Ea nu a avut nimic de-a face cu proiectele europene, noi am castigat proiect european cand nu aveam sala, cand sala era la Radef. Nu doamna primar a fost in juriu, ci Comisia Europeana. Am castigat 500.000 de euro in primul an de cand am venit director, pe un proiect transfrontalier, Romania-Serbia„, ne-a mai spus directorul Filarmonicii Banatul.

Exit mobile version