Opinia Timisoarei

O noua gara de tren ar putea fi amenajata in plin centru la Timisoara. Primaria scoate din sertar un plan vechi si cere un concept nou de amenajare pentru zona Oituz – Popa Sapca. Cumpara servicii de urbanism

TIMISOARA. Inca din 2018, Universitatea de Vest a anuntat ca vrea sa construiasca o parcare cu 5 etaje in zona centrala a Timisoarei, pe un teren din campusul institutiei aflat intre strada Oituz si penitenciarul Popa Sapca. Acum, Primaria anunta ca este nevoie de o regandire a spatiului din zona centrala a orasului si cumpara servicii de urbanism pentru acest perimetru, in vederea intocmirii PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal, n.r.), si repune pe tapet idei mai vechi de reamenajare, care, candva, cuprindeau, printre altele, cel putin o noua statie CFR in zona centrala a orasului.

CITESTE SI: Se platesc taxele si impozitele marite la Primaria Timisoara abia de la jumatatea lunii ianuarie. Impozitul pe locuinta este mai mare cu 25%, pe nerezidential e triplu 

Municipalitatea a lansat si o licitatie in Sistemul de Achizitii Publice unde pune la bataie peste 35.000 de euro, cu tot cu TVA, pentru studii preliminare.

Potrivit documentatiei din SICAP, zona de implementare a viitorului PUZ e de aproape 17 hectare, delimita fiind la nord de strada Demetriade si calea ferata, la vest de Calea Alexandru Ioan Cuza, la est de strada Popa Sapca si la sud de strada Oituz.

UVT ridica o parcare cu 5 nivele si ar putea fi amenajata si o noua gara in plin centrul orasului, care sa descarce parte din traficul Garii de Nord. O alta idee este aceea de a realiza un pasaj pietonal pe sub calea ferata, care sa asigure legatura intre Cetate si Iulius Town si noua statie de tren urban.

Se doreste facilitarea legaturii zonei cu restul orasului prin deschiderea unor noi cai de mobilitate alternativa, restructurarea cailor de acces si de circulatie a vehiculelor, posibilitatea directionarii retelei de transport in comun pentru deservirea directa a campusului, dar si prin crearea unei legaturi cu circulatia feroviara aflata in imediata proximitate prin deschiderea unei noi statii, amplasata in zona centrala a urbei. (…) Un obiectiv foarte important al acestei teme este introducerea in areal a unei parcari publice multietajate care sa deserveasca atat studentii si personalul UVT, dar si pentru cetatenii care lucreaza in apropiere. Se doreste reliefarea unui ax central de circulatie pietonala si de mobilitate alternativa care sa faca legatura intre zona centrala, Cetate si functiunile din nord si, prin extensie, studierea posibilitatii de legatura a noului campus cu actualul Complex Universitar al UVT, cel al UPT si cu cel studentesc„, se arata in tema ce insoteste anuntul de licitatie ‘Servicii de urbanism necesare pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal „Zona Oituz – Popa Sapca si concept amenajare domeniu public“ si a Regulamentului Local de Urbanism aferent P.U.Z.‘.

Proprietatile Primariei Timisoara in acest areal sunt caile de comunicatii si viitorul campus scolar al Liceului Nikolaus Lenau, majoritatea parcelelor apartinand Statului Roman, Universitatii de Vest si Ministerului Justitiei.

In prezent, pe teritoriul ce va fi reglementat este constituit din terenuri destinate functiunilor care vor forma noul campus al Universitatii de Vest. In zona de interventie se gasesc Facultatea de Arte si Design si sala de sport UVT, iar pe terenurile adiacente, ce nu vor fi afectate de proiect, se afla Penitenciarul Timisoara, Memorialul Revolutiei si doua camine ale garnizoanei militare. In ceea ce priveste cladirile din areal sunt prevazute extinderea Facultatii de Arte, sediul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie – Catedra de Teologie, sediul Facultatii de Muzica si Teatru, cladirea Institutului de Cercetari Avansate de Mediu, noul corp de cladire pentru Scoala Gimnaziala a Liceului Nikolaus Lenau si sala bazinului de inot al UVT, iar doua parcele sunt prevazute pentru noile cai de acces si circulatie din interiorul campusului.

Valoarea estimata a contractului pentru studiul care va sta a baza noului PUZ este de 151.260 lei, fara TVA, adica aproximativ 36.000 de euro cu TVA.
Documentatia trebuie sa fie gata intr-un an, iar firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 15 februarie.

Dupa ce va fi intocmit studiul, va fi elaborata o propunere prelimiara de PUZ ce va fi supusa consultarii populatiei, iar mai apoi, dupa imbunatatiri, va fi aprobata in Consiliul Local.

 

Exit mobile version