Opinia Timisoarei

O noua amenda pentru administratia Fritz: 15 milioane de euro pentru ca nu au fost cumparate certificatele de poluare de catre Colterm! Anuntul consilierului Radu Toanca

TIMISOARA. Noua amenda de la Administratia Fondului de Mediu pentru necumpararea certificatelor de poluare aferente anului 2021 de catre Timisoara, pana la termenul limita 30 aprilie, ar fi de 15 milioane de euro. Anuntul a fost facut de consilierul local PSD Radu Toanca.

CITESTE SI: Acuzatii grave legate de cele 20 de milioane de euro ajutor de la Guvern pentru Colterm in aceasta iarna. Prefectul de Timis cere Curtii de Conturi, aflata in control la Primaria Timisoara, sa verifice cum a alocat administratia Fritz banii

Falimentul Colterm este iminent și depinde de Administrația Fondului de Mediu
O nouă amendă rușinoasă pentru imaginea Timișoarei și fatală pentru sistemul centralizat de termoficare este pe drum spre Colterm! AFM așteaptă confirmarea ANRE privind numărul certificatelor restante și va notifica oficial compania în aceste zile. Cuantumul acestor penalități pentru neachiziționarea, până la data de 30 Aprilie, a 153 443 de certificate EUA aferente anului 2021, este de 15 milioane de euro !!! Este al doilea an consecutiv când societatea Colterm primește o astfel de sancțiune financiară de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), însă de această dată această amendă poate fi capăt de drum pentru firma timișoreana, condusă spre groapa falimentului de viziunea useristă și managementul oamenilor noi din administrația timișoreană. Evident că amenda nu scutește Colterm de plata (dacă va mai fi cazul !) celor 153.443 de certificate, în valoare de peste 13 milioane de euro.
AFM va solicita, conform procedurilor legale, falimentul Colterm, pentru că obligația de plată era una curentă și nu una anterioară insolvenței, așa că indiferent de jocurile de imagine la care va recurge cu siguranță primarul Fritz (contestarea amenzii, dar fără șanse reale de anulare; invocarea grelei moșteniri de la administrația Robu; aruncarea vinei pe administratorii judiciari etc) mandatul său va fi asimilat cu falimentul Colterm, cu frigul din instituțiile și casele din Timișoara în sezonul de iarnă 2021-2022 !
Pentru ca “tacâmul să fie complet“ din zona Colterm mai vine o veste șocantă: în aceste zile se va mai deschide un dosar penal (în afara celui instrumentat deja de DNA) pentru sustragere de bunuri de sub sechestru, autorii acestei “minunate“ fapte fiind persoane din conducerea Primăriei Timișoara și a societății de termoficare!”, a anuntat Radu Toanca pe pagina sa de Facebook.

CITESTE SI: Mesajul lui Dominic Fritz pentru timisorenii care vor sa se debranseze de la Colterm

Va reamintim, precedenta amenda, pentru necumpararea certificatelor EUA aferente anului 2020, pe care administratia Fritz a refuzat sa o achite si a contestat-o in instanta, a fost de 21 de milioane de euro. Primarul a spus ca va proceda la fel si cu noua sanctiune, sustinand in numeroase randuri.

CITESTE SI: Dominic Fritz: ‘Colterm nu intra in faliment’. Nu a cumparat certificatele de poluare scandente sambata si a trimis o adresa la Bucuresti. Anunta un pachet de masuri pentru iarna si alte 4 investitii in energie aflate in faza de discutii

Miercuri, prefectul de Timis a anuntat ca suspecteaza ilegalitati la Primaria Timisoara. Mihai Ritivoiu face un apel la inspectorii Camerei de Conturi, care se afla de luni in control la administratia Fritz, sa faca o serie de verificari legate de felul in care s-au alocat banii veniti de la Guvernul Romaniei pentru ajutorarea Colterm, astfel incat timisorenii sa nu ramana in frig peste iarna. Prefectul suspecteaza ca, in loc sa fie alocati drept subventii catre societatea de termoficare, conducerea primariei le-a schimbat… directia.

Avem o speta si voi ruga Curtea de Conturi, care desfasoara un control la Primaria Municipiului Timisoara, sa se aplece asupra unui subiect.
Primaria a primit 98 de milioane de lei in aceasta iarna pentru compensarea pretului la societatea de gaz. Mi-a fost semnalat ca modul in care acesti bani au fost transferati la Colterm nu e firesc, in sensul ca Primaria Municipiului Timisoara a fortat cumpania sa emita facturi pentru pierderi fianciare si subventii in avans. Acesti bani au alta destinatie. Cea mai grava problema e ca, fiind emisa factura, aceste facturi sunt purtatoare de TVA. Avem 15.000.000 de lei TVA. Am incredere ca va exista o stornare, sa intoarcem acei bani la Colterm. Speranta mea e ca a fost o eroare, ca se va putea rezolva. Si asa stau rau cu banii…„, a transmis prefectul de Timis.

Sprijinul financiar acordat de Guvernul Romaniei in aceasta iarna pentru Timisoara a fost unul fara precedent, de peste 98 de milioane de lei. Aceasta in conditiile in care administratia Fritz nu a gasit nicio solutie pentru a rezolva situatia astfel incat timisorenii, scolile si spitalele sa nu ramana in frig.

In 8 aprilie, procurorii DNA au descins la Primaria Timisoara pentru o serie de perchezitii intr-un dosar de abuz in serviciu tot in legatura cu societatea de termoficare Colterm.

CITESTE SI: Dominic Fritz, ‘facut mincinos’ de administratorul judiciar al Colterm. Afirmatiile de dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara, demontate cu dovezi de firma de insolventa. Bate falimentul la usa

Exit mobile version