Opinia Timisoarei

O firma cu sediul in Oltenia face de ras Primaria Timisoara: a oprit lucrarile de renovare la Liceul Lenau

TIMISOARA. „Lucrarile la acest obiectiv de investitii au fost oprite datorita incompetentei functionarilor din primarie si a greselilor majore de proiectare, sta scris la intrarea in Liceul Nikolaus Lenau, scoala care este in curs de renovare cu fonduri europene si cu bani de la nemti.

Societatea Kasdum SRL, cu sediul in Drobeta Turnu Severin, trage un semnal de alarma, dupa ce a facut lucrari pe care municipalitatea nu vrea sa le plateasca. Asa se face ca a oprit complet lucrarile, asa cum ameninta in urma cu doua zile.

„Dragi prieteni, miercuri a fost ultima zi in care la Liceul Lenau s-a lucrat. Marti a fost ultimul termen, pe care si l-a asumat proiectantul, pentru refacerea proiectului tehnic. Noi am sperat pana il ultimul moment ca se va tine de cuvant, tinand cont cat de importanta este aceasta lucrare. Se pare insa, ca nici proiectantul, nici reprezentantii primariei nu dau doi bani pe copii care invata aici. In aceste conditii, intrerupem activitatea”, sustin reprezentantii firmei contractate de municipalitate pentru reabilitarea Liceului Lenau din Piata Unirii.

Acestia au trimis o adresa conducerii Primariei Timisoara, prin care atrag atentia ca lucrarile ar trebui finalizate, conform contractului, in 8 octombrie 2015.

„Tragem un semnal de alarma foarte serios, deoarece exista riscul major ca aceste lucrari sa nu fie finalizate pana la 31.12.2015 si, dumneavoastra, primaria, sa fiti pusi in situatia de a pierde contractul de finantare. Asigurandu-va de intreaga noastra disponibilitate si colaborare, va rugam sa tineti cont de aceasta adresa si sa luati de urgenta toate masurile pe care le considerati de cuvinta pentru a intra in posesia proiectului revizuit”, se arata in documentul trimis municipalitatii.

Practic, lucrarile au fost oprite din cauza parchetului. Primarul Nicolae Robu recunoaste greseala proiectantului, care a trecut un anumit tip de parchet in caietul de sarcini, care este produs de o singura firma din Romania. Romania. Proiectantul nu a scris numele firmei in caiet, dar i-ar fi spus, verbal, reprezentantului firmei constructoare, care este societatea ce livreaza acest tip de parchet. Culmea, nici parchetul nu se potriveste.

„Problema este urmatoarea: la licitatie s-a cerut ca parchetul sa fie din lemn masiv si cu grosimea de 1 centimetru. Nimeni nu a obiectat atunci, nu a sesizat nimic in etapa de clarificari. Prin urmare, s-a asumat asa ceva. Acum s-a constatat ca parchet masiv cu grosimea de 1 cm nu exista, nu furnizeaza nimeni. Proiectantul spune ca exista, ca livreaza firma H (n.r. Holver). Numai ca ce livreaza acea firma, aici are dreptate executantul, nu poate fi considerat parchet masiv, pentru ca el este facut din lemn stratificat. Si atunci, firma executanta, fara sa obtina o aprobare ca pune altceva in lipsa, a cumparat un parchet de calitate mai buna, cu grosimea de 1,5 cm, nu de 1, l-a montat acolo si acum cere sa-i fie platit. Dar, cei din primarie, care verifica situatia, obiecteaza ca acel parchet nu este raschetat si paluxat, este lemnul brut. Este de foarte buna calitate, este mai scump, dar cel prevazut in caietul de sarcini era produs finit, gata raschetat si paluxat. Daca firma care executa lucrarea ar rascheta si paluxa acel parchet, ar fi totul ok, numai ca ar trebui sa o faca pe banii ei, intrucat asa ceva nu a fost prevazut distinct in caietul de sarcini. Drept urmare, nu exista tarif instituit prin licitatie pentru asta. Nu stiu ce se va face, nu pot spune. In orice caz, pentru nimic in lume nu se pot face ilegalitati”, a tinut sa lamureasca lucrurile primarul Timisoarei, mentionand ca „intotdeaua sunt scapari in proiecte”.

UPDATE: Primarul Nicolae Robu paseaza pisica in curtea proiectantului

Regret ca firma Kasdum care reabiliteaza cladirea principala a Liceului Lenau are o asemene a conduita si regret cu atat mai mult cu cat am fost foarte multumit, pana acum, de ritmul lucrarilor in cauza. Din pacate, situatia in care s-a ajuns este una datorata si proiectantului si executantului, dar in niciun caz Primariei. Proiectantului ca a prevazut in caietul de sarcini un tip de parchet inexistent, executantului ca nu a sesizat asta in fosta sa calitate de ofertant la licitatie, in etapa de clarificari. Nu intru in detalii, important este ca toate partile sa se aseze la masa si sa gaseasca solutia legala pentru iesirea din impas. Inteleg pretentia Kasdum de a i se plati ceea ce face la aceasta lucrare – este una fireasca -, dar si Kasdum trebuie sa inteleaga ca in sectorul public exista un cadru legal mai rigid decat cel in care se opereaza in sectorul privat si ca ceea ce doreste Kasdum nu este acceptat de Primarie nu datorita incompetentei sau relei vointe a cuiva, ci pentru ca nu este legal. Iar legea trebuie sa fie suverana in orice!„, a declarat primarul Nicolae Robu.

 

***

Liceul Nikolaus Lenau din Timisoara, unde au invatat doi castigatori ai Premiului Nobel, mai ramane asadar ceva vreme in santier.

Primaria Timisoara deruleaza in prezent doua proiecte pentru renovarea unuia dintre cele mai importante licee din oras: unul cu bani de la nemti, iar altul cu bani europeni.

Lucrarile pe banii nemtilor au inceput de mult timp, iar elevii invata deja in santier de o buna perioada, mai ales ca firma care a castigat licitatia pentru a repara fatada exterioara, acoperisul si fatadele din curtea interioara a intrat in insolventa. Contractul a fost reziliat, iar apoi s-a gasit o noua societate care sa incheie proiectul. Mai erau de cheltuit 1,2 milioane de lei din valoarea totala de 400.000 de euro, prima firma primind doar 460.000 de lei pentru lucrarile efectuate. Banii vin de la Banca de Reconstructie a Germaniei, cu care Primaria Timisoara deruleaza un proiect pentru renovarea cladirilor istorice din oras.

In acelasi timp se reabiliteaza 18 sali de clasa, 5 laboratoare, 5 cabinete, o biblioteca cu sala de lectura si o sala de muzica, care primesc mobilier nou si echipamente didactice si IT nou-noute. Peste 1,5 milioane de Euro de la Uniunea Europeana se investesc in cel de-al doilea proiect. Lucrarile ar trebui sa fie gata in toamna acestui an. Ambele proiecte sunt puse in practica de societatea S.C. Kasdum-GF S.R.L.

Exit mobile version