Opinia Timisoarei

NUP fata de persoanele acuzate ca au actionat concertat pentru ca BNR Timis sa devina proprietarul unui imobil ultracentral in Timisoara

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a dispus, in urma cu cateva zile, neinceperea urmaririi penale fata de persoanele acuzate ca si-ar fi adus aportul la operatiunea prin care sucursala locala a BNR Timis ar fi “acaparat” in mod fraudulos un imobil ultracentral evaluat la peste doua milioane de euro.

In urma anchetei, procurorul Cristian Lazar a stabilit – fie ca a intervenit prescriptia raspunderii penale, ca in cazul notarului public Calin Daniel Poenariu, fie ca faptele invocate in plangerea penala, cu referire la fosti angajati ai BNR, nu exista in materialitatea lor.

Mai mult, in rezolutia de neincepere a urmaririi penale, procurorul remarca faptul ca reclamanta Elena Daruiala, reprezentanta a doua societati comerciale care-si au sediul in imobilul BNR, “si-a exercitat in mod abuziv dreptul de a formula plangere penala, generand cheltuieli judiciare avansate de stat. La aprecierea caracterului abuziv al plangerilor penale vom avea in vedere faptul ca ele sunt facute la un interval de timp indepartat de momentul in care se sustine (anul 1992, anul 2001, etc) ca s-ar fi petrecut marea majoritate a infractiunilor reclamate, desi starea de fapt era cunoscuta de catre petenta”, apreciaza reprezentantul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara.

“Accesul liber la justitie este consacrat ca drept cetatenesc fundamental, atat prin articolul 21 din Constitutia Romaniei, cat si prin articolul 10 din Declaratia universala a drepturilor omului. Acest drept nu poate fi ingradit prin nici o lege, intrucat garanteaza accesul liber la justitie a oricarei persoane pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime”, spune avocatul Florin Kovacs, aparatorul in justitie a petentei Elena Daruiala.

Spatiile comerciale raman la BNR, apartamentele se intorc la Primarie

In plangerea penala depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis in luna iunie 2011, a carei solutionare a fost declinata catre Parchetul Curtii de Apel datorita faptului ca investigatiile vizau si un notar public, s-a reclamat faptul ca, in anul 1992, BNR Timis si-a intabulat dreptul de proprietate asupra imobilului situat pe bv. 23 August nr. 1, actualmente bv. Revolutiei nr. 1, cu o suprafata construita de 859,47 metri patrati.

“Care nu i-a apartinut niciodata!”, se mai precizeaza in plangere. In urma unei sesizari depuse la Judecatorie de catre Consiliul Local Timisoara, sub semnaturile primarului Gheorghe Ciuhandu si a secretarului Ioan Cojocari, in care se reclama ca “situatia de CF actuala este nelegala, Statul Roman fiind prejudiciat prin aceasta inscriere abuziva”, in aprilie 1998, judecatoarea Mariana Bucatura a pronuntat o sentinta prin care a admis actiunea.

Astfel, a dispus reinscrierea in CF a dreptului de proprietate a Statului Roman, insa doar asupra celor 15 apartamente din imobil, nu si asupra a trei spatii comerciale in suprafata de aproape 1300 de metri patrati, care au fost lasate pe mai departe in proprietatea BNR, desi niciodata nu au fost destinate comertului de banca.

Ulterior, BNR Timis si-a luat in serios statutul de proprietar si a scos la licitatie o suprafata de 920 mp, care a fost adjudecata de catre SC Portsun Developments SRL cu suma de 21.420.119.000 lei vechi, pentru ca in cele din urma acel spatiu sa ajunga in posesia Bancii Italiano-Romena.

Inexplicabil, aparatorii patrimoniului public local, in speta reprezentantii Primariei Timisoara, raman pasivi si nu mai ataca la instanta superioara sentinta nr. 6674/13.04.1998, cedand “fara lupta” spatii comerciale de cateva milioane de euro.

“Este cat se poate de ciudat ca reprezentanta Tarom Timisoara, aflata exact in situatia noastra, a reusit sa-si adjudece, in instanta, dreptul de proprietate asupra spatiului detinut chiar langa al nostru, in timp ce noua ni s-a blocat dreptul de a fi cumparatori de buna-credinta”, spune Simona Daruiala, administratorul firmelor aflate la parterul cladirii ultracentrale, aflate vizavi de hotelul Continental.

Firmele Strelitia si Strelitia Exchange au deschis doua procese, dar spatiul este proprietatea BNR. Au depus si plangeri penale, doar ca sa ingreuneze finalizarea proceselor civile. Noi am propus chirii noi, la pretul pietei, dar ele au continuat sa ne trimita chiria la pretul vechi. Nu am incasat banii pentru ca nu exista contract si, prin urmare, nici baza legala”, a declarat, in replica, consilierului juridic al BNR Timis, Gabriela Farcasiu.

NUP fata de opt persoane, plus BNR Timis

Dupa evaluarea tuturor probelor din dosarul penal 413/P/2011, inclusiv declaratiile luate de la parati de catre comisarul sef Dumitru Nistor, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Timis, procurorul Cristian Lazar a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Nicolae Tamplaru si Vasile Tiberiu Burescu, fosti directori ai BNR Timis, acuzati de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, fals material, fals intelectual si instigare la abuz in serviciu, Adrian Gaza, fost consilier juridic la BNR Timis, Rodica Tunea, expert tehnic judiciar, Ioana Viziteu, Calin Danile Poenaru, notar public, alti doi autori necunoscuti (un notar public si un conducator de Carte Funciara), dar si fata de Sucursala Timis a BNR, care a fost cercetata “sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu in forma calificata, neglijenta in serviciu, instigare la neglijenta in serviciu, fals material, fals intelectual, uz de fals”.

Impotriva acestei rezolutii, in termen de 20 de zile de la comunicare, reclamanta poate face plangere catre procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, lucru care, deocamdata, nu s-a intamplat…

Exit mobile version