Opinia Timisoarei

Nu viteza, ci pietonii si biciclistii au provocat cele mai multe tragedii in accidente pe soselele din Timisoara si din judet, anul trecut. 41 de vieti curmate si 78 de oameni raniti grav

TIMISOARA. Abaterile pietonilor si biciclistilor, neacordarea de prioritate masinilor, viteza, nepastrarea distantei intre vehicule si ‘butonatul’ telefoanelor la volan. Acestea sunt, in ordine, primele cauze care au dus la producerea a numeroase accidente grave pe soselele din Timis anul trecut, soldate cu 41 de morti si 78 de raniti grav.

O arata statisticile IPJ Timis pe 2020, obtinute la solicitarea opiniatimisoarei.ro.

CITESTE SI: Nou termen in licitatia pentru cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, de nici 10 km, pe Lugoj – Deva, dupa deblocarea procedurii. Cele 6 firme ramase in cursa, asteptate cu ofertele pentru contractul de peste 300 de milioane de euro 

Desi traficul a fost ceva mai lejer, din cauza pandemiei de coronavirus, care in prima jumatate a anului a insemnat perioade de restrictii, nu mai putin de 101 accidente grave s-au produs pe drumurile judetului in 2021, insa numarul lor a scazut fata de 2020, cand se inregistrau 147 de astfel de evenimente rutiere, soldate cu 48 de morti si 119 raniti.

Indisciplina pietonilor si a biciclistilor a smuls cele mai multe vieti in 2021

In mod surprinzator, nu viteza se afla in topul cauzelor care au dus la producerea celor mai grave accidente de anul trecut, in Timis. Pe primele pozitii stau conduita pietonilor si biciclistilor in trafic.

Nu mai putin de 13 accidente grave s-au petrecut din pricina celor care au traversat neregulamentar strada, din cauza pietonilor care au circulat pe carosabil ori au sarit in fata masinilor. 5 oameni au murit in aceste accidente provocate de pietoni, iar alti 8 au fost grav raniti.

Multe au fost si accidentele produse din cauza biciclistilor care n-au respectat regulile in trafic. 12 evenimente rutiere grave s-au produs in Timisoara si in judet din pricina abaterilor biciclistilor, soldate cu 4 morti si 8 raniti grav.

Neacordarea de prioritate vehiculelor s-a aflat pe locul trei in randul cauzelor care au dus la tragedii pe soselele din Timis in 2021. Au fost 11 accidente de acest fel, din pricina carora 12 oameni au ajuns in spitale.

Dupa statistici, pe locul patru intre cauzele care au dus la un numar mare de accidente grave s-a aflat viteza neadaptata la conditiile de drum. Soferii care au calcat pedala de acceleratie au provocat 9 accidente grave pe soselele din judetul Timis, in care au pierit 3 oameni, iar alti 6 au stat zile ori saptamani in spitale.

Ochii in telefoanele mobile, pe Facebook, nu la drum

8 accidente grave, in care au murit 3 oameni, iar alti 6 au fost raniti figureaza ca avand drept cauza ‘alte abateri de natura a distrage atentia’, unde se regaseste folosirea telefonului la volan, mai ales pentru a consulta ori folosi retelele de socializare.

Cifrele sunt inspaimantatoare si in cazul iresponsabililor care s-au urcat la volan desi nu aveau carnet ori beti. 7 accidente grave, in care au murit 5 oameni, iar alti 7 au fost grav raniti, au fost provocate de conducatori auto fara permis. Soferii care au pornit la drum dupa ce au baut au dus la prodcerea a 6 accidente grave soldate cu 2 morti si 5 spitalizati.

Oboseala la volan a smuls si ea 3 vieti in doua accidente.

Potrivit statisticilor IPJ Timis, in 2021, un singur accident grav, soldat cu 1 mort si un ranit, a avut loc la trecerile la nivel cu calea ferata. Din alte trei evenimente rutiere pe liniile de tren, ranitii au scapat doar cu leziuni usoare.

Strazile din orase, scenele celor mai multe accidente grave in 2021, in Timis

Si anul trecut, pe strazile din orase s-au petrecut cele mai multe accidente grave, 38, incheiate cu 9 decese si 31 de oameni grav raniti.

Pe Drumurile Nationale si Centuri au fost 36 de evenimente rutiere grave, incheiate cu 17 decese si 25 de raniti.
Cifre apropiate si pe drumurile judetene in 2021, in Timis: 24 de accidente grave, soldate cu 12 morti si 21 de raniti.

In Timisoara, intersectiile o provocare

Pe strazile din Timisoara s-au petrecut anul trecut 17 accidente grave, care au insemnat 3 morti, 14 raniti grav si 10 raniti usor.

Accidentele mortale s-au petrecut in intersectia Aradului cu Linistei, in intersectia Rebreanu cu Martirilor si pe Sever Bocu.

Statistici accidente grave in Timis, in 2021, conform datelor IPJ Timis

Exit mobile version