Opinia Timisoarei

Nu se mai elibereaza documentatii de urbanism pentru nordul Timisoarei, timp de 6 luni. Se intocmeste o strategie de dezvoltare pentru o zona medicala si de agrement, anunta primarul Dominic Fritz

TIMISOARA. Timp de o jumatate de an se suspenda avizarea documentatiilor de urbanism pentru zona de nord a Timisoarei.

CITESTE SI: Administratia Fritz da peste 30.000 de euro pe un studiu in baza caruia sa organizeze un concurs de solutii pentru reamenajari in Piata Victoriei din Timisoara 

Anuntul a fost facut de reprezentantii primariei, care spun ca au luat aceasta decizie pentru a face strategii de dezvoltare teritoriala urbana in zona Timisoara Nord.

Primaria Municipiului Timisoara – prin Directia Generala Urbanism si Planificare Teritoriala – va elabora Strategia de dezvoltare teritoriala urbana – Timisoara Nord. In acest sens, va fi inaintat un proiect de hotarare consiliului local, care sa aprobe acest demers si sa suspende temporar avizarea documentatiilor de urbanism pentru zona vizata, pe o perioada de maxim 6 luni, necesara elaborarii si aprobarii acestei strategii„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Practic, strategia se refera la o suprafata de 1.131 hectare cuprinsa intre raul Beregsau (raul Niarad), la Nord, calea ferata si gara Ronat Triaj, la vest, Calea Aradului, la Est si strada Grigore Alexandrescu/Calea Torontalului/strada Bucovinei/Aleea Viilor/srada Ovidiu Balea, la Sud. In acest areal, cele mai multe parcele sunt in proprietate privata, zona fiind una dintre cele mai putin dezvoltate din Timisoara.

Potrivit reprezentantilor Primariei, in ultima perioada a crescut numarul solicitarilor pentru emiterea avizelor de oportunitate pentru PUZ-uri pe parcele singulare, si nu pe zone mai ample.

Aceasta propunere a fost deja discutata in Comisia Tehnica pentru Amenajarea Teritoriului, unde a primit unda verde. Pe tot parcursul elaborarii strategiei ne vom consulta cu toate partile implicate, investitori, institutii, furnizori de servicii, dar si cu cetateni, avem in plan organizarea de focus grupuri si dezbateri. Vocea oamenilor este foarte importanta, pentru ca la final sa avem un plan de dezvoltare al zonei, la care am contribuit toti si in care credem toti. Este o mare sansa pe care nu avem voie sa o irosim, aceea de a pune bazele unei dezvoltari corecte si unitare a acestei zone”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Odata cu noua strategie se urmareste crearea de legaturi intre acesta zona si restul orasului. Se doreste extinderea retelei de transport in comun, amenajarea de zone verzi, dar si introducerea de noi functiuni care sa deserveasca oamenii din arealul in sine, dar si zona periurbana.

Nordul orasului, intre Calea Aradului, str. Grigore Alexandrescu si Gara Ronat a ramas una dintre cele mai neexploatate zone din Timisoara. Acest lucru reprezinta, insa, si o oportunitate majora pentru noi de a planifica o dezvoltare urbanistica integrată: infrastructură, servicii publice, zone de locuit și zone de agrement. Asta înseamna pentru timisorenii care vor alege sa locuiasca in aceasta zona un acces mult mai usor la servicii educationale, medicale si de agrement. Iar furnizorii de utilitati isi vor putea planifica mult mai bine investitiile in anii urmatori. Iar pe noi ne va ajuta sa dezvoltam acolo, printre altele, și cea mai mare zona medicala si de agrement a orasului„, a precizat Dominic Fritz.

Va reamintim, Timisoara nu are inca un Plan Urbanistic General. Acesta este expirat din 2002 si a tot fost prelungit pana in 2023, iar unul ‘nou’ e in lucru inca din 2010.

Exit mobile version