Opinia Timisoarei

Noul Regulament de Parcare in Timisoara. 110 lei, cel mai scump abonament intre blocuri, pana la 7 lei ora de parcare in centru. Vezi lista cu cele peste 200 de strazi din noul sistem Timpark si zonele de tarifare

TIMISOARA. Opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera ca Primaria Timisoara urmeaza sa extinda sistemul Timpark, ca va impune abonamente in cartiere si va regandi impartirea parcarilor pe zone tarifare.

CITESTE SI: Vom plati sa lasam masina si in parcarile din cartiere sau pe strazile dintre blocuri. In centru se va taxa la ora si vom avea Timpark pe toate bulevardele. E gata noul regulament si va intra in dezbatere publica la Timisoara

Odata cu aceste schimbari, dupa realizarea unui studiu de fundamentare legat de actuala situatie a locurilor de parcare, municipalitatea vrea sa infiinteze o noua structura, care sa se ocupe de tot ceea ce tine de administrare, intretinere si exploatare a locurilor de parcare si stationare care sa functioneze pe principiul gestiunii directe.

Plata cu ora in centru, abonament intre blocuri, abonamente combinate

De asemenea, sistemul Timpark este reorganizat, iar autoritatile au modificat atat tarifele, cat si modul si zonele in care se va face taxarea.

Astfel, incepand de anul viitor, cei care vor sa isi lase masinile in Zona Verde a orasului vor plati de la 4 lei, in prima ora, pana la 7 lei, incepand cu a patra ora, iar inregistrarea se va face cu ajutorul telefonului mobil, prin sms, cu voucher sau card bancar.

Pe de alta parte, una dintre noutatile propuse de Primaria Timisoara este cea a abonamentelor rezidentiale (pentru parcarile din cartiere), impartite in 3 categorii, si care vor costa intre 70 si 110 lei pe 300 de zile pe an (nu sunt luate in calcul weekendurile si sarbatorile). Doar ca acestea nu garanteaza si locul de parcare.

In cazul abonamentelor, pot beneficia de o reducere la jumatate mai multe categorii de pensionari, cu venituri reduse. De asemenea, persoanele cu handicap sau cele cu vehicule electrice vor beneficia de gratuitate.

Abonamentele combinate, care acopera trei zone de parcare, rosie, galbena si albastra, se scumpesc insemnat, astfel ca vor ajunge, cel mai scump la 777 de lei pe an. Adica aproape s-a dublat.

Iata mai jos impartirea pe zone tarifare a strazilor cuprinse in noul Regulament de parcare Timpark!

Cand ti se blocheaza rotile?

In continuare, la 3 abateri de la regulament, angajatii structurii care va gestiona parcarile vor putea bloca rotile masinilor, iar pentru recuperarea autoturismelor vor trebui achitate taxe de penalizare si de deblocare.

Amenda pentru nerespectarea regulamentului va fi de 180 de lei, insa ea se reduce la jumatate (90 de lei), daca este achitata in 15 zile.

In continuare, institutiile, bancile, firmele si spitalele isi pot inchiria locuri din sistemul Timpark, in limita a 30% din spatiile de parcare din zona respectiva. Pretul inchirierii pe o zi este calculat in functie de tariful aplicat zonei respective inmultit cu 12. Locul inchiriat trebuie marcat cu borne metalice, pe cheltuiala chiriasului, prin firma care va gestiona sistemul de parcare din oras.

In cele 4 zone tarifare ale Timisoarei, sunt cuprinse 206 strazi, insumand 19.455 de locuri de parcare.

Viceprimarul Ruben Latcau a spus in mai multe randuri ca banii care se vor incasa din abonamente vor fi folositi pentru amenajarea de locuri de parcare in Timisoara.

Principalele modificări pe care le va aduce acest nou regulament sunt extinderea parcării cu plată la 15% din străzile Timișoarei, introducerea abonamentului rezidențial în primele cartiere (acest lucru va continua în restul cartierelor pe măsură ce amenajăm locuri de parcare), și descurajarea parcării pe timp de zi în centrul orașului. În centrul istoric (viitoarea zonă verde) nu se vor mai putea cumpăra abonamente și va fi permisă doar plata cu ora, excepție făcând câteva zone pentru rezidenți.
În lunile și anii următori, pe măsură ce vom amenaja și construi noi parcări, vom extinde acest sistem, obiectivul este ca el să fie integrat într-o strategie de parcare dezvoltată pe baza noului plan de mobilitate urbană„, a anuntat viceprimarul Ruben Latcau.

Timisorenii sunt chemati la o dezbatere publica pe marginea acesui proiect de Regulament pentru parcarile din Timisoara, vineri.

Aceasta va avea loc in 1 octombrie, de la ora 16.00, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara, iar cei care doresc sa transmita propuneri sau sugestii legate de acest subiect o vor putea face in scris, la Cabinetul viceprimarului Ruben Latcau sau in format electronic la adresa cabinet.viceprimar1@primariatm.ro, pana in data de 29.09.2021 ora 12.00.

 

 

 

 

Exit mobile version