Opinia Timisoarei

Noul director Colterm vrea contoare in apartamentele timisorenilor. Afla cat ar costa investitia si cat ar trebui sa platesti ca sa ai incalzire pe orizontala!

TIMISOARA. 4.000 de lei. Atat ar trebui sa scoata din buzunar timisorenii care locuiesc in apartamente cu 2 camere, daca vor sa isi puna contoare pentru caldura si sa nu plateasca mai mult decat consuma. Sunt planurile de viitor ale noului sef al Colterm.

Noul director al societatii de termoficare, ce-i drept, interimar, si-ar dori sa reia proiectul privind sistemul de contorizare si sa obtina bani de la Uniunea Europeana ca sa il implementeze. Potrivit calculelor facute de Petrica Pampu, numit sef interimar la Colterm in 15 decembrie, timisorenii care locuiesc in apartamente de 2 camere ar urma sa plateasca cam 4.000 de lei ca sa isi schimbe instalatia si sa isi puna contoare.

„Prioritar pentru noi ar fi un sistem de contorizare pe fiecare apartament, dar momentan n-am reusit sa facem rost de resursele financiare, pentru ca UE nu poate sa intre in blocuri ca sa dea bani, numai pe domeniul public poate sa finanteze. Noi nu am abandonat acest proiect. Toti cetatenii care sunt in stare sa-si faca instalatiile pana la contor, ar plati cam 4.000 de lei la un apartament de 2 camere, am facut noi un calcul. Noi o sa incepem sa facem coloane si de acolo fiecare apartament sa aiba contorul lor, vrem sa prindem fonduri europene”, a explicat Petrica Pampu.

Distributia pe orizontala in imobile tip condominiu permite ca fiecare familie sa plateasca atata cat consuma, adica fiecare apartament ar urma sa aiba montat un contor de energie termica. In prezent, in Timisoara, plata se face in sistem centralizat, distributia fiind pe verticala.

Dupa specialisti, ideea este una buna, dar si dificil de implementat. Insa daca ar fi implementata, ar insemna ca societatea de termoficare nu ar mai avea atatea debransari. Numai anul acesta, aproximativ 7.000 de familii din Timisoara s-au restras din sistemul de incalzire centralizat, pentru ca facturile sunt mult prea mari. Asa se face ca societatea timisoreana mai are acum doar 78.000 de abonati.

Anul Nou vine cu disponibilizari la Colterm

Desi a fost numit sef interimar de doar 5 zile, Petrica Pampu vede continuitate in societatea de termoficare. Lucreaza de 30 de ani la Colterm si crede ca viitorul este sistemul centralizat de incalzire. Totodata, se pregateste si de disponibilizari.

Odata cu modernizarea CET-urilor,  in jur de 100 de angajati vor ramane fara loc de munca, anul viitor, a anuntat marti seful institutiei.

„Din pacate, domnul Matei si-a dat demisia, avand probleme personale, dar asta nu inseamna ca nu exista continuitate in aceasta fabrica. (…) Societatea noastra, care este inca in top privind sistemul centralizat, dupa Bucuresti suntem cu numarul cel mare de consumatori, demonstreaza ca viitorul este sistemul centralizat”, a declarat Petrica Pampu.

In primele luni ale anului viitor, vor incepe si disponibilizarile la Colterm. In jur de 100 de angajati isi vor pierde locurile de munca, „pentru ca daca scade consumul, noi trebuie sa scadem si numarul de angajati, din pacate”, a completat Pampu.

Petrica Pampu va sta director interimar la Colterm aproximativ 3 luni, pana cand Primaria Timisoara va organiza concurs pentru functie.

Exit mobile version