Opinia Timisoarei

Noile tramvaie raman in depoul RATT. Cand le scoate Nicolae Robu pe strazile din Timisoara si pe ce linii vor circula?

TIMISOARA. Desi au sosit deja de cateva zile la Timisoara, cele doua tramvaie modernizate vor ramane in depoul RATT pana in… 8 iulie. Primarul Nicolae Robu vrea sa organizeze un maret eveniment de Ziua Transportului Public Local timisorean.

Timisorenii nu le vor putea admira asadar pana in a doua saptamana din luna iulie, spune edilul-sef.

CITESTE SI: FOTO EXCLUSIV cu primul tramvai reabilitat! A ajuns la Timisoara. Cand intra in teste?

„Nu exclud sa facem un eveniment pentru data de 8 iulie, cand este Ziua Transportului Public Local. Vrem sa facem un eveniment frumos de Ziua Transportului Public, tocmai pentru a sublinia cat de important este transportul public in oras. Este posibil sa venim si cu un tramvai tras de cai, sa scoatem tramvaiele”, a declarat, marti, primarul Nicolae Robu.

Cu toate ca le lauda nevoie mare, edilul-sef tine garniturile articulate departe de vazul lumii. Au costat peste 1 milion de euro, asa ca sunt numai bune de iesit pe strazi. La inceput vor circula… pe toate liniile, prin rotatie, a dezvaluit Robu.

„La inceput, cele doua tramvaie vor circula, prin rotatie, prin tot orasul. Apoi vom vedea pe ce linii vor ramane. Sunt foarte frumoase, pe dinafara le-ati vazut si sunt foarte frumoase, dar sunt mult mai frumoase pe dinauntru. Ele sunt facute la cele mai inalte standarde, au 200 de locuri, pe scaune si in picioare, sigur, s-a lasat un loc liber pentru persoanele cu handicap, sunt toate normele moderne respectate, avem inclusiv o platforma care se poate pune in functiune pentru persoanele cu dizabilitati. Aceste tramvaie sunt noi in proportie mult mai mare decat ne-am propus noi sa fie. In final, pana si rotile au fost schmbate cu unele noi, din tramvaiul vechi s-a pastrat doar platforma, care a fost reabilitata. Pe cale de consecinta, putem vorbi despre un nou model de tramvai made in Romania. S-au fabricat doua tramvaie, cu ansamble romanesti, mai putin sistemul de franare, care este din import”, a tinut sa precizeze Nicolae Robu. Din cele doua tramvaie nu va lipsi, evident, ranga cu care vatmanii schimba macazul la diferite intersectii din oras.

Potrivit edilului, astfel de mijloace de transport, cu toate dotarile pe care le are, ar costa cam 2 milioane de euro bucata.

„Sunt foarte frumoase si cu toate elementele de confort, la 480.000 de euro… Un astfel de tramvai, cu incalzire la scaune, cu internet, cu supraveghere video… costa cam la 2 milioane de euro. Acum trebuie sa facem niste teste, sa le vedem si in exploatare. Apoi imediat dam drumul urmatoarelor”, a completat primarul, afirmand ca urmatoarele 2 mijloace de transport vor fi trimise in curand la reabilitat.

Asadar, timisorenii care vor sa vada tramvaiele second-hand modernizate trebuie sa se multumeasca momentan doar cu… poze. Dupa ce a anuntat ca vrea sa faca un mare eveniment pe 8 iulie, edilul-sef a revenit si a precizat ca… este doar o idee.

„E o idee sa facem un eveniment in 8 iulie. Vom vedea si ce spun tehnicienii… nu stiu, nu stiu, e o sugestie inspre mine legat de ziua de 8 iulie”, a conchis pana la urma Robu.

Reabilitarea unui singur tramvai a costat 595.000 de euro, cu tot cu TVA, astfel ca cele doua tramvaie articulate au costat bugetul orasului suma de 1,1 milioane de euro.

Exit mobile version