Opinia Timisoarei

Noile autobuze electrice pentru Timisoara nu mai sunt violet, culoarea orasului. Primele imagini cu mijloacele de transport care vor ajunge la Timisoara pana la sfarsitul anului

TIMISOARA. Asa cum opiniatimisoarei.ro va anunta, in urma cu o saptamana, primele autobuze electrice Karsan vor ajunge la Timisoara imediat dupa Craciun. Au fost facute publice si primele imagini cu noile mijloace de transport si, spre surprinderea tuturor, nu s-a mai ales culoarea violet, devenita emblema orasului, ci galben cu negru.

In cateva zile pleaca spre Timisoara primele patru autobuze electrice. Restul de 40 ajung la Timisoara in urmatoarele luni. Toate sunt cumparate cu fonduri europene in urma parteneriatului cu Ministerul Dezvoltarii.
Au o capacitate de circa 130 de calatori si o durata de functionare de minim 15 ani, din care opt fara reparatie generala.
Prin aspect, noile mijloace de transport onoreaza industria timisoreana de odinioara care a produs intre 1970-1990 tramvaiul Timis 2 prezent pe sine nu doar in Timișoara, ci in toate marile orase ale Romaniei. Culorile Timis 2 erau galben – negru – alb„, a scris primarul Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

CITESTE SI: Inca 55 de mijloace de transport in comun electrice noi pentru Timisoara. A fost aprobata cererea de finantare prin PNRR, peste 300 de milioane de lei

Va reamintim, initial, primele autobuze produse de Karsan pentru Timisoara trebuiau sa soseasca in aprilie. Termenul s-a amanat pentru octombrie, apoi pentru noiembrie, insa, in final, ele vor ajunge in garajul STPT intre Craciun si Revelion.

Pana sa vina autobuzele electrice, trebuie montate statiile de incarcare pentru ele, insa mai e nevoie si sa fie construita platforma speciala pentru gararea lor.

Pana acum au ajuns 18 astfel de statii in Timisoara, iar 10 au fost deja instalate temporar intr-un spatiu din depoul din Dambovita, intrucat primaria nu a inceput inca lucrul pentru construirea platformei pe care trebuie amplasate definitiv.

***
Cele 44 de autobuze electrice pentru Timisoara, avand fiecare lungimea de 18 metri, costau initial 162,3 milioane de lei cu tot cu TVA, impreuna cu 15 statii de incarcare rapida si 44 de statii de incarcare lenta. Acum pretul a ajuns la peste 193 de milioane lei cu TVA, adica aproximativ 40 de milioane de euro.

CITESTE SI: Mos Craciun aduce primele autobuze electrice la Timisoara. Statiile de incarcare au fost instalate provizoriu, pentru ca primaria n-a fost in stare pana acum sa amenajeze o platforma

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a inceput demersurile pentru cumpararea lor pe bani europeni inca din februarie 2019, dar prima licitatie a esuat.

In vara lui 2021, in august, a fost anuntat castigatorul licitatiei, firma Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS din Turcia, si a fost semnat contractul cu Primaria Timisoara.

Zilele trecute, primarul Dominic Fritz a anuntat ca a fost aprobata cererea de finantare prin PNRR pentru alte 55 de mijloace de transport noi electrice pentru Timisoara.

Exit mobile version