Opinia Timisoarei

Noaptea Cercetatorilor la Observatorul Astronomic din Timisoara a adunat zeci de persoane sa urmareasca cerul. VEZI FOTO!

TIMISOARA. Telescoape si alte instumente de observare a corpurilor cerestri au fost puse la dispozitia timisorenilor la Observatorul Astronomic in cadrul evenimentului Noaptea Cercetatorilor.

Noaptea Cercetatorilor este un proiect initiat de Uniunea Europeana ce se desfasoara in toate tarile membre si afiliate in cea de-a patra vineri a lunii septembrie. Scopul principal este acela de a aduce impreuna cercetatorii si publicul larg, de a permite interactiunea cu stiinta si cercetatorii intr-un cadru relaxat si prietenos.

Cercetarea fundamentala ale carei rezultate creeaza premisele dezvoltarii umanitatii este finantata preponderent din rsurse publice. Este astfel, extrem de important, ca activitatea cercetatorilor sa nu constituie o necunoscuta pentru publicul larg. Acesta este motivul pentru care universitatile si institutele de cercetare trebuie sa-si deschida portile inspre societate. Actiunea „Noaptea Cercetatorilor“ se incadreaza in acest context, iar Universitatea de Vest, ca principal actor in viata cercetarii timisorene (singura universitate din Timisoara in Top 700 QS World University Rankings 2012), s-a implicat in organizarea acestui eveniment punand la dispozitia vizitatorilor o serie de expuneri extrem de interesante sustinute de cadre didactice de elita ale Facultatii de Fizica: prof. univ. dr. Ion Cotaescu, lector dr. Paul Gavrila, dr. Alexandru Nicolin si dr. Ladislav Farkas – directorul Observator Astronomic Timisoara“, a precizat Madalin Bunoiu, prorectorul Universitatii de Vest.

Dorim ca prin aceasta actiune sa captam interesul copiilor si tinerilor pentru cercetare, in general  si pentru fizica, in particular. Nu in ultimul rand, analizand continutul expunerilor si al evenimentului, se poate sesiza caracterul comprehensiv si multidisciplinar al UVT prin imbinarea, de data aceasta, a fizicii cu muzica si arta“, a adaugat acesta.

Printre expunerile tematice si discutiile cu publicul, se numara:

– De la teoria culorilor la cromodinamica cuantica, prezinta Prif. Univ. Dr. Ion Cotaescu, Facultatea de Fizica, Universitatea de Vest din Timisoara

– Catastrofe cosmice, prezinta cercet. st. dr. Ladislau Farkas, Observatorul Astronomic Timisoara

– Acceleratoare de particule si universul timpuriu, Prezinta Lect. Dr. Gravila Paul, Fac Fizica, Univ de Vest Timisoara

– Viziunea compozitorului Gustav Holst asupra planetelor din sistemul solar, prezinta CS Dr. Alexandru Nicolin, Facultatea de Fizica, Universitatea de Vest din Timisoara.

Unul dintre mesajele Noptii Cercetatorilor este acela de a arata ca toti cercetatorii sunt oameni obisnuiti, cu o meserie neobisnuita, ce contribuie la dezvoltarea comunitatilor prin ceea ce fac zi de zi. Astfel, se doreste schimbarea perceptiei actuale, prezentarea lor ca membri activi ai societatii si, in acelasi timp, stimularea tinerilor in a lua in considerare o cariera stiintifica.

Evenimentul derulat la Observatorul Astronomic Timisoara a fost organizat de Universitatea de Vest din Timisoara, prin Facultatea de Fizica, in colaborare cu Academia Romana – Filiala Timisoara, Observatorul Astronomic Timisoara si Primaria Municipiului Timisoara.

Foto: George Morgan

Exit mobile version