Opinia Timisoarei

Nicolae Robu viseaza la Marea Unire: comunele din jur sa devina sectoare ale orasului Timisoara

TIMISOARA. Dupa un Muzeu al Stiintei, un Institut Cultural in Timisoara, statui ecvestre si multe altele, primarul Nicolae Robu viseaza acum la o mare aglomerare urbana. Vrea ca Timisoara sa fuzioneze cu toate comunele din jur.

Dumbravita, Sanandrei, Dudestii Noi, Sacalaz, Sag, Giroc, Mosnita Noua, Ghiroda – toate acestea ar putea ajunge sa fie sectoare ale Timisoarei. Nicolae Robu nu a apucat sa discute cu nimeni despre acest subiect, nici macar cu primarii localitatilor cu care se invecineaza Timisoara sau cu parlamentarii de Timis.

„Cred ca a sosit vremea unificarii intre Timisoara si toate comunele adiancente, pentru crearea unei aglomerari urbane, unei metropole, care sa se poata dezvolta intr-un concept unitar. Situatia actuala nu cred ca e bine sa continue, pentru ca peste timp se va ajunge sa se traga ponoasele in urma faptului ca fiecare dintre aceste multe unitati administrative teritoriale se dezvolta netinand seama de proiectele vecinilor. Cred ca este nevoie de un masterplan la acest nivel care sa cuprinda si municipiul Timisoara si absolut toate comunele adiacente, care sa creioneze cum trebuie sa evolueze toata aceasta parte de Europa pe termen mediu si mai ales lung”, a explicat Robu.

Edilul-sef considera ca e nevoie de o schimbare legislativa si ca ar trebui ca parlamentarii sa lucreze la o lege pilot, care sa creeze cadrul potrivit.

„Comunele sa devina arondismente ale unui oras mare, un fel de sectoare daca vreti, dar cred ca este mai potrivit arondisment decat sector. (…) Este timpul unei abordari vizionare. Ii voi invita la o discutie pe toti primarii din comunele adiacente Timisoarei si ma gandesc ca va fi binevenita o discutie si cu parlamentarii de Timis. Va trebui sa fie o fuziune. Sigur, exista o lege care permite asta, unificarea a doua unitati administrativ-teritoriale. Punctual, asa ceva s-a mai facut in multe locuri in tara, acum a fost un referendum (n.r. respins, la Oradea). Pana la urma trebuie sa actionam in cadrul legal. Eu ma refeream la o lege speciala care sa arate cum functioneaza structura care s-a creat prin unificare”, a completat primarul.

In viziunea acestuia, Timisoara ar trebui sa devina o metropola si sa fuzioneze cu toate localitatile vecine cu capitala Banatului. Cel putin intr-o prima faza.

„Ma refer la absolut toate localitatile care sunt vecine direct cu Timisoara: de la Dumbravita la Sanandrei, Dudestii Noi, Sacalaz, Sag, Giroc, Mosnita Noua, Ghiroda… nu exclud o abordare si mai larga, insa primul gand este ca aceasta structura sa se creeze cu Timisoara si cu comunele care au granita cu Timisoara”, a mai spus edilul-sef.

Intrebat in cat timp ar fi realizabila fuziunea, Nicolae Robu a raspuns ca depinde cel mai mult de vointa politica.

„Eu sunt un tip caruia ii place sa nu lalaie lucrurile… se poate si intr-un an, sigur ca se poate, daca exista vointa. Sigur ca nu se poate face nimic fara sa existe o agreere a tuturor cetatenilor”, a marturisit acesta.

Intrebat ce ar fi mai intai – Timisoara metropola sau metroul in oras, Robu a raspuns ca nu stie, pentru ca niciunul din cele doua proiecte nu tine de vreo decizie de-a lui.

„Daca ar tine de decizia mea, atunci as spune ca s-ar realiza ambele foarte repede. Eu sunt un om caruia i-au iesit pana acum toate proiectele. In plan material, am fericirea ca proiectele pe care le-am avut in plan profesional, in orice plan mi-am asumat responsabilitati, mi-am facut planificari, mi-au iesit fara exceptie. Toate. Si sunt foarte foarte multe. De aceea am un suport solid de pe care imi permit sa privesc in fata, cu mult peste ani. Sunt lucruri care vor trebui sa se intample, care se vor intampla intr-o buna zi. Liniile acestea de cale ferata vor disparea intr-o buna zi, dar nu inseamna ca Robu va fi cel care le inlatura de aici. Sa fie clar, daca cineva are indoilei, ii spun eu sa le lase deoparte. La fel, transformarea Timisoarei intr-o aglomerare urbana mult mai larga decat cea actuala este un proces direct. Noi putem face ceva sau putem lasa lucrurile in free running”, a conchis Robu.

Urmeaza acum ca edilul Timisoarei sa se intalneasca cu parlamentarii de Timis si cu primarii localitatilor invecinate.

Exit mobile version