Opinia Timisoarei

Nicolae Robu s-a decis, dupa ce a vazut imagini din drona: Aproape sigur vom muta Coloana Fidelitatii in Balcescu

TIMISOARA. Desi pare ca le stie pe toate, primarului Nicolae Robu ii este foarte greu sa ia o decizie care tine de peisagistica orasului: daca sa mute sau nu monumentul ce poarta numele Coloana Fidelitatii in mijlocul intersectiei din Balcescu. Decat sa intrebe un specialist peisagist, Robu a cerut doar ajutorul unui posesor de drona care sa-i dezvaluie, de la inaltime, imaginea pietei.

Dupa ce a vazut, cu ajutorul programelor de trucat fotografii, cum ar arata Coloana Fidelitatii – care astazi zace in Cimitirul Eroilor – in intersectia din Balcescu, Robu e „aproape sigur” ca va muta monumentul.

„Vom vedea cat ne va lua sa mutam in Piata Balcescu Monumentul Recunostintei – Coloana Fidelitatii. Am primit o prima simulare pe calculator a pietei cu monumentul amplasat in ea. Si, dupa parerea mea si a tuturor celor care au vazut simularea, arata exceptional. Arhitectii care s-au ocupat de asta mi-au cerut sa ii las sa mai lucreze la asta”, a explicat Robu.

E posibil ca monumentul sa fie mutat chiar anul acesta, pana la caderea nametilor. Mai este nevoie insa si de un acord din partea Ministerului Culturii.

„Am spus ca numai pe motive de natura estetica ma voi pronunta in final. Din ce am vazut acum, aproape sigur decizia va fi de mutare acolo. Astept sa vad proiectul final. Dar sunt imagini luate din drona, pentru ca l-am rugat pe domnul Valcu, posesor de drona, sa-mi ia niste imagini ale pietei, se vede minunat. Si arhitectii au amplasat monumentul acolo in regim de simulare pe calculator. E posibil sa il mutam anul acesta. Depinde cat dureaza si formalitatile. Trebuie sa se pronunte si Ministerul Culturii, noi respectam procedura legala”, a mai spus Robu.

Va reamintim ca primarul a dat-o la intors dupa ce a anuntat ca muta monumentul in Balcescu. Motivul? Comunitatea maghiara din Timisoara i-a sarit in cap. S-a iscat atunci un mic scandal, iar Robu i-a facut talibani pe nemultumiti.

CITESTE SI: Comunitatea maghiara din Timisoara, jignita de intentia primarului Nicolae Robu de a pune o statuie in Piata Balcescu

CITESTE SI: Primarul Nicolae Robu catre ungurii din Timisoara care nu vor monumentul Coloana Fidelitatii in Piata Balcescu: Nu cedez, nu trebuie sa fim talibani!

Va reamintim, Monumentul Coloana Fidelitatii este un subiect extrem de sensibil pentru etnia maghiara din zona. In forma sa originala, monumentul preamarea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populatiei orasului fata de casa de Habsburg, iar revolutionarii maghiari erau reprezentati de personaje hidoase. Apoi, la insistentele populatiei maghiare a orasului, in 1855, figurile monstruoase au fost indepartate, iar in 1936, autoritatile romane din acel timp au mutat monumentul in cimitirul din Calea Lipovei.

Coloana Fidelitatii a fost daruita in 1853 Timisoarei de catre imparatul Francisc Iosif I ca semn al recunostintei sale pentru rezistenta manifestata in timpul Revolutiei si luptei pentru libertate din 1848-1949.

In orice caz, lucrarile in Piata Balcescu nu sunt finalizate. Pana acum nu a fost montat un sistem de irigare, care va fi pus in primavara, printr-o alta investitie, a mai spus Robu.

foto: eyeinthesky.ro

Exit mobile version