Opinia Timisoarei

Nicolae Robu nu da nicio sansa Aradului la titlul de Capitala Culturala europeana. Spre deosebire de noi, insa, vecinii s-au lansat cu mare fast la Bruxelles

TIMISOARA. Primarul Timisoarei desconsidera Aradul in cursa pentru titlul de Capitala culturala europeana. Marti, aradenii insa s-au lansat cu mare fast in Capitala Europei, la Bruxelles, tocmai in Parlamentul European, unde s-au dus cu doua documentare despre orasul lor, cu o degustare de bucate traditionale si vinuri din Podgoria Aradului.  Peste 300 de persoane au participat la eveniment.

Plin de lume a fost la lansarea oficiala a candidaturii Aradului. Promovarea vecinilor de pe Mures s-a facut ca la carte, cu materiale promotionale, expozitie de fotografii si picturi si filme care ilustreaza frumusetea Aradului, diversitatea culturala si etnica si armonia in care populatiile traiesc de secole, atuu-rile orasului in cursa pentru titlul de Capitala Culturala Europeana.

La toate acestea s-a adaugat o prezentare de exceptie a mai multor bucate traditionale pregatite de aradeni pentru oaspetii europeni care au venit in numar mare si s-au aratat fascinati mai ales de buchetul vinurilor de pe plaiurile insorite ale Minisului, Covasantului, de la Pancota ori Radna, pe scurt din Podgoria Aradului. VEZI MAI JOS UN FILM DOCUMENTAR CU CARE ARADUL S-A PREZENTAT IN FATA EUROPEI!

Primarul Gheorghe Falca e convins ca Aradul merita titulatura.

„Aradul a dovedit de-a lungul istoriei sale ca este un model de multiculturalism si multietnicitate, acestea fiind printre primele argumente cu care intram in competitie. Prin acest eveniment la Bruxelles, dorim sa ne facem cunoscuti in fata Europei ilustrand traditiile si valorile Aradului, aflate in esenta spiritului european”, afirma la Bruxelles primarul aradean.

In acest an, Aradul va aloca bani din bugetul local pentru a fi angajata o firma de consultanta care va realiza dosarul de candidatura ce va trebui depus in 2014.

Timisoara, doar cu …. intentia la Bruxelles

Dar cum s-a lansat Timisoara? Primaria Timisoara nu s-a dus cu nimic in Parlamentul European, insa a organizat o lansare cu fast acasa,  in centrul orasului, cu un concert Phoenix in Piata Victoriei si cu un concert Mike Stern si Trilok Gurtu la Teatrul National, unde s-a adunat toata lumea buna a orasului.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei, nu e speriat deloc de rivalii nostri din Arad in ceea ce priveste competitia. Ba mai mult, chiar desconsidera lansarea Primariei Arad.

„Si noi ne-am anuntat in urma cu un an, tot la Bruxelles, intentia de a candida la statutul de Capitala culturala europeana. Sigur ca atunci am facut-o in cadrul unui workshop, organizat de catre mine, ca senator, si colegul europarlamentar Cristian Busoi, la care au fost invitati si reprezentanti ai Primariei, cum era firesc, si ai societatii civile din Timisoara. E dreptul orasului Arad, cum este dreptul oricarui alt oras din tara, sa-si depuna orice candidatura la orice considera ca are sanse. Din punctul meu de vedere, lupta va fi foarte stransa intre Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi. Cred ca intre aceste 3 orase, dar si Brasov am inteles ca a aparut mai nou, eventual 4 orase, se va da lupta, pentru ca sunt orase din alta categorie de marime si de forta culturala”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Ba mai mult, edilul a gandit candidatura Timisoarei la nivel regional. Robu ar fi vrut sa ia si Aradul ca  partener in cursa. Dar i-a ‘conferit’ un rang de… Lugoj.

„Eu am gandit candidatura Timisoarei ca pe una de rezonanta regionala. Candidatura noastra isi propunea si isi propune in continuare sa implice si alte orase din regiunea noastra. Si Aradul l-am vizat, alaturi de Lugoj, Deva, Hunedoara, Resita. Vom vedea in final cum se vor aseza lucrurile. Nu e nicio problema daca Aradul si-a depus candidatura”, a precizat Nicolae Robu.

In timp ce aradenii s-au pregatit cu doua documentare complexe despre orasul lor, Timisoara nu are nici macar un site bine pus la punct. Pe pagina de internet www.timisoara2021.ro, cele mai recente actualizari au fost facute in luna februarie, cand reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana cereau 2% din impozitul timisorenilor pentru organizatie. Inainte de asta, cel mai recent material fusese postat in 21 decembrie anul trecut, imediat dupa lansarea din centrul orasului.

CITESTE SI: Bani ioc, implicare zero! Timisoara Capitala culturala europeana? Vezi care este avantajul Timisoarei in fata Clujului!

Va invitam sa vizionati filmuletul de prezentare a Aradului si sa ne spuneti apoi, la comentarii, ce ii lipseste Timisoarei!

Exit mobile version