Opinia Timisoarei

Nicolae Robu n-a reusit sa le interzica biciclistilor accesul in centrul Timisoarei. Nu se lasa insa, vrea sa reintroduca proiectul in Consiliul Local!

TIMISOARA. Este oficial! Nu se mai interzice mersul pe bicicleta in centrul Timisoarei, cel putin deocamdata. Primarul Nicolae Robu n-a reusit sa interzica pedalatul in Piata Victoriei si pe strada Alba Iulia, insa promite ca va reveni cu proiectul.

Va reamintim ca Nicolae Robu a dorit interzicerea pedalarii in zona centrala a orasului, in intervalul 1 mai – 31 octombrie, intre orele 18:00 – 22:00. Cei care ar fi indraznit sa pedaleze urmau sa fie amendati chiar si cu 200 de lei de catre Politia Locala.

Proiectul a picat insa! Avea nevoie de 14 voturi si doar 11 consilieri din cei prezenti marti la sedinta extraordinara au fost de acord. 5 au fost impotriva si unul s-a abtinut. Cel care s-a abtinut a fost chiar fostul viceprimar al Timisoarei, Adrian Orza (PNTCD), care facea parte din administratia Ciuhandu, administratie care a dat unda verde pedalarii prin zona centrala. Au votat impotriva: Flavius Boncea (PNTCD), Ovidiu Ciuhandu (PDL), Bogdan Herzog (PNTCD), Simion Mosiu (PDL) si Constantin Sandu (PDL). Au fost de acord insa cu interzicerea pedalarii in zona centrala: Dorel Boglut (USL), Dan Diaconu (USL), Grigore Grigoroiu (USL) – proaspat numit consilier local, Ciprian Jichici (USL), Romanita Jumanca (USL), Ramona Olteanu (USL), Alfred Simonis (USL), Traian Stoia (USL), Lucian Taropa (PPDD), Radu Toanca (USL) si Vasile Vesa (USL).

Un consilier local a vrut sa interzica pedalatul si in weekend

Un alt consilier local, Nistor Pavel Geana, din partea PC, a propus un amendament prin care sa interzica de tot circulatia biciclistilor in zona centrala a Timisoarei. Amendamentul nu a fost insa aprobat. Culmea, Nistor Geana nu a mai votat nicicum proiectul de hotarare dupa ce i-a fost respins amendamentul.

Dar nu s-a votat inainte ca primarul Nicolae Robu sa explice decizia. „Eu cred ca aceasta propunere este una extrem de moderata si ea vine sa interzica traversarea Pietei Victoriei si a strazii Alba Iulia pe bicicicleta doar in acest interval al anului, de la 1 mai pana la 31 octombrie si doar in acest interval al zilei, intre orele 18 si 22”, a incercat primarul sa-i convinga pe consilieri. De altfel, chiar inainte de sedinta extraordinara, inceputa ca de obicei cu aproximativ jumatate de ora mai tarziu, Nicolae Robu i-a chemat pe toti alesii social-democrati si liberali la el in birou, unde i-a rugat sa voteze proiectul.

De altfel, Robu a dat de inteles ca ar urma masuri mai radicale impotriva biciclistilor. „Exista multi cetateni care considera ca ar trebui masuri mai largi, in sensul temporar, adica sa fie interzisa folosita bicicleta nu numai in acest interval propus. Trebuie sa extindem reteaua de piste pentru biciclete, dar nu trebuie sa cadem nici in extrema cealalta si sa nu luam masuri acolo unde chiar ele se impun. Nu cred ca ne putem permite sa asteptam sa se intample o nenorocire si dupa-aceea sa luam masuri”, a spus Nicolae Robu. De altfel, primarul a povestit si o scena, in care a surprins in miscare un biciclist teribilist.

„Dincolo de toate conotatiile luate de acest subiect, haideti sa nu fim nici populisti si nici… – ma feresc sa folosesc un cuvant – si sa fim rationali. A fi rational eu consider ca presupune a adopta o astfel de hotarare”, a completat primarul.

Fostul viceprimar Adrian Orza, actual consilier local, presedinte de sedinta la ultimele intalniri ale consiliului local, a sustinut un adevarat discurs in care a incercat sa ia apararea biciclistilor. Printre altele, Orza a spus ca in Timisoara nu exista respect in trafic si ca nici pietonii nu sunt tocmai sfinti pe strada.

„Sigur ca exista teribilisti, in special in zona soferilor, a biciclistilor samd. Exista si teribilisti pietoni, dar nu li se interzice sa circule prin oras. Exista si oameni care fac slalom cu masini super-tari si nu se interzice circulatia. Cred ca trebuie sa promovam nu circulatia in sine, ci sa promovam un nivel de intelegere. Nu vom putea sa facem lucrul asta pana nu ii vom invata sa convietuiasca toti impreuna. Riscam prin retragerea unui drept odata castigat sa ii intoarcem pe pietoni impotriva pietonilor si invers. E greu de cuantificat cand sunt copiii mai multi in Piata Victoriei. Cred ca mai bine ar fi sa-i depistam pe cei care pun in pericol viata pietonilor. Din nefericire, vorbim de o zona care ar trebui sa fie populata destul de des de Politia Locala”, a precizat Orza, completat rapid de primarul Nicolae Robu, care a tinut sa spuna ca biciclistii sunt depasiti numeric de pietoni.

„Pietonii sunt mult mai numerosi decat biciclistii. Se vor ostiliza la adresa biciclistilor daca noi nu luam masurile potrivite si tocmai atunci vom ajunge sa avem o problema”, a completat Robu. Mai mult, edilul a atras atentia ca si strada Marasesti este o zona periculoasa, unde se dau tot mai multi tineri cu rolele si cu skate-uri. Tocmai de aceea, primarul este convins sa reintroduca proiectul la urmatoarea sedinta a Consiliului Local.

CITESTE SI: FOTO si VIDEO! REPORTAJ: Cu bicicleta pe ruta ocolitoare a centrului Timisoarei, pe care doar primarul Nicolae Robu o vede ‘perfecta’ pentru biciclisti

Exit mobile version