Opinia Timisoarei

Nicolae Robu audiat la DNA Timisoara. Este urmarit penal. Video

TIMISOARA. Lovitura pentru Nicolae Robu. A fost chemat vineri dimineata la DNA Timisoara si pus sub acuzare de procurori intr-un dosar de abuz in serviciu.

CITESTE SI: Toate tramvaiele Bozankaya de la Timisoara vor fi verificate. Precizarile producatorilor turci, dupa ce una dintre garnituri a luat foc in mers

Fostul edil a venit sa stea de vorba cu procurorii anticoruptie in jurul orei 9.00. Fostul edil este acuzat ca ar fi aprobat o autorizatie de constructie care incalca legea.

Nicolae Robu a fost chemat sa i se aduca la cunostinta ca are calitatea de suspect intr-un dosar privind un duplex ridicat ilegal in cartierul Fratelia.

Ancheta a fost inceputa in 2018 in urma plangerii proprietarului unei case de pe strada Muncitorilor, de la marginea Timisoarei. Pe parcela de langa casa timisoreanului, un dezvoltator imobiliar trebuia sa construiasca un duplex. Numai ca, in locul unei vile pentru doua familii, a aparut o constructie mult mai mare, cu 8 apartamente, avand o lungime de 60 de metri.


DNA Timisoara s-a pus in miscare la finele anului 2022, dupa ce timisorenii au obtinut in instanta anularea definitiva a autorizatiei de construire emisa de Primaria Timisoara pentru dezvoltatorul imobiliar, au dezvaluit zilele trecute colegii de la Renasterea Banateana.

DNA Timisoara a transformat, practic, ancheta inceputa ‘in rem’, in urma cu 5 ani, intr-una in care fostul primar, Nicolae Robu, mai multi angajati ai primariei Timisoara dar si un arhitect au fost pusi sub acuzare. Si asta dupa ce timisorenii langa a caror casa s-a ridicat blocul au obtinut in instanta anularea definitiva a autorizatiei de construire emisa de Primaria Timisoara pentru dezvoltatorul imobiliar.

Oamenii legii spun ca autorizatia de constructie s-a emis in mod ilegal, arhitectul implicat in acest caz, Miron Suteu, folosind mai multe inscrisuri false. Procurorii anticoruptie i-au chemat astazi pe cei implicati in acest dosar pentru a le comunica calitatea de suspect.

Nicolae Robu a venit singur la DNA, iar in fata procurorilor s-a prevalat de dreptul la tacere si nu a facut niciun fel de declaratii. La iesire insa a oferit o serie de explicatii.

VIDEO:  George Stefanita

Este in cercetare un dosar, acum am aflat si eu, am fost anuntat sa vin, este in cercetare un dosar privind o autorizatie de construire a unui duplex, data parca in 2018. Nu pot sa va spun detalii despre acest caz pentru ca nu stiu. Va dati seama ca autorizatii de constructie am semnat o multime. In principiu, un primar, in cazul meu, sa vorbesc despre mine, primarul Robu a semnat zilnic o multime de documente, printre care si autorizatii de constructie. Niciodata in 8 ani nu am semnat in prealabil fara toate semnaturile aparatului de specialitate, cerute de lege si de procedurile interne de garantie de legalitate si de conformitate sub toate aspectele. La cabinetul meu nici macar nu intra vreun document, daca nu avea semnaturile prealabile. Primarul nu poate verifica toate dosarele

In calitate de suspect am fost anuntat ca sunt in dosar, pentru ca eu am semnat. Nu am vazut semnatura, dar presupun ca e semnatura mea olografa, presupun. Primarul nu poate verifica din doua motive, cel putin. In primul rând nu are expertiza necesara pentru toate domeniile de activitate a unei primarii. Pe de alta parte, presupunând ca are expertiza, nu are timpul necesar pentru asta . De aceea e un aparat de specialitate in insttutie, sa isi faca fiecare treaba, sa raspunda pentru ce face.

O sa vad dosarul pentru ca nu stiu efectiv. S-a intâmplat in 2018 pentru o autorizatie de construire pentru un duplex. Habar n-am despre ce e vorba. Desigur ca imi sustin nevinovatia, nu am nicio vina. Nu am facut nicio ilegalitate eu personal. Am spus-o de nenumarate ori. Pentru mine garantez, dar numai pentru mine. Fiecare trebuie sa garanteze pentru el„, a spus Nicolae Robu la iesirea din sediul DNA Timisoara, unde procurorii l-au pus sub acuzare.

Procurorii DNA Timisoara au venit cu precizari legate de audierile de vineri.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii Nicolae Robu, la data faptei primar al municipiului Timişoara, Emilian-Sorin Ciurariu, la data faptei arhitect-şef al municipiului Timişoara, Gabriela-Violeta Borcsi, la data faptei şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Dezvoltare Urbană şi Lucreţia Croitoru, la data faptei consilier în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Dezvoltare Urbană, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecţii Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta şi Croitoru Lucreţia, în calităţile menţionate mai sus, împreună cu alţi funcţionari din cadrul primăriei municipiului Timişoara, ar fi emis o autorizaţie de construire a unui imobil cu nerespectarea condiţiilor stipulate în certificatul de urbanism. Prin emiterea acelei autorizaţii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizaţia de construire.

Suspecţilor Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Croitoru Lucreţia şi Borcsi Gabriela-Violeta li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.”, transmit procurorii DNA.

Urmatorul pas in acest dosar, dupa audierea tuturor celor implicati, este schimbarea calitatii din suspect in inculpat sau scoaterea de sub urmarire penala.

 

Exit mobile version