Opinia Timisoarei

Nicolae Robu ‘arunca’ inca 5 poduri peste Bega! E convins ca sunt ieftine si da drumul la studii. Vezi unde vrea primarul Timisoarei sa le construiasca!

TIMISOARA. Isi doreste cu ardoare inca 5 poduri peste Bega. Primarul Nicolae Robu anunta ca va da startul la intocmirea de studii pentru acestea in scurta vreme. Deja stie si unde le va amplasa. Ramane insa de vazut daca specialistii vor fi si ei de acord dupa ce vor face documentatiile si mai ales de unde va scoate primarul banii pentru ridicarea podurilor.

CITESTE SI: Nicolae Robu: Nu sunt destule poduri peste Bega. In urmatorii ani vom construi cateva. Pana atunci, le schimbam denumirile la cele vechi

CITESTE SI: Podurile expirate ale Timisoarei, un adevarat pericol! Au iesit din garantie si trebuie urgent reabilitate!

CITESTE SI: FOTO! Podurile expirate ale Timisoarei: Majoritatea au iesit din garantie si sunt un pericol, iar la un cutremur se prabusesc

Imediat dupa aprobarea bugetului vom da drumul la studii pentru 5 poduri noi peste Bega. Unul in zona Solventul, unul in zona Jiul, unul in zona Bobalna si 2 poduri in vecinatatea actualului Pod Decebal, unul in amonte de Decebal si unul in aval de Decebal, cam unde incepe Parcul Copiilor. Sigur ca studiile vor arata precis unde trebuie sa fie localizate aceste poduri. Unele studii pot aduce la concluzia ca poate nu e bine ca unele poduri sa fie la o anumita distanta de cele existente. E si o varianta, care nu poate fi ignorata, sa se faca un nou pod foarte aproape de podul Decebal. Trecerea pe splai, de pe malul stang al Begai, va fi asigurata printr-un pod in dreptul strazii Jiul„, spune cu convingere primarul Nicolae Robu.

Primarul precizeaza ca aceste poduri vor fi atat auto, cat si pietonale. Adica vor fi marginite de trotuare pe care vor putea trece si timisorenii de pe un mal pe altul, daca nu sunt cu masina.

Cel mai fezabil este un pod in zona Jiul, care s-ar lega foarte bine si de modernizarea si largirea strazii Jiul si a trecerii pe sub calea ferata. Astept sa se pronunte specialistii, cu ocazia finalizarii documentatiilor respective. Sigur, e foarte important un pod in zona Solventul, un altul in zona Bobalna, in zona Ilsa, toate sunt importante, nu pot sa fac o ierarhie. Pentru fiecare pod se gaseste argumentatie„, a mai spus Robu.

Nicolae Robu crede ca ridicarea unui pod peste Bega e o lucrare ieftina

„Un astfel de pod ar costa pana la 5 milioane de euro. Afland cat de ieftin este un astfel de pod, m-am intrebat cum de nu s-a gandit nimeni sa faca altele”, a declarat Nicolae Robu.

In privinta podurilor deja existente, majoritatea expirate si nesigure, edilul sef a spus ca se vor reabilita.

Cele pe care deja le avem vor intra in programul de reabilitare. Acele proiecte vor continua si vom veni cu proiecte noi. Nu stiu daca in 2014 vom reusi sa incepem chiar executia unui pod nou, pentru ca procedurile de achizitie publica sunt mari consumatoare de timp, dar ne dorim cat mai repede sa incepem constructia unui pod. Daca n-o fi sa se intample asta spre sfarsitul anului 2014, cu certitudine se va intampla asta la inceputul lui 2015. Cred ca Timisoara isi permite sa aloce 5 milioane de euro din bugetul local pentru un obiectiv la fel de important. Pentru celelalte poduri vom aplica pe fonduri europene pe programele exercitiului financiar 2014 – 2020, dar trebuie sa avem in vedere ca fondurile vor putea fi obtinute efectiv abia undeva spre finalul lui 2015„, a tinut sa precizeze primarul.

Cat costa documentatia pentru poduri?

Primarul n-a stiut sa spuna  preturile pentru intocmirea documentatiilor pentru aceste poduri, bani ce vor fi platiti din bugetul primariei Timisoara, chiar daca podurile nu vor fi ridicate niciodata. Spune insa ca vor fi mai mici decat cele care se ofereau in vremea vechii administratii.

La licitatiile pe care le-am organizat, pretul de adjudecare s-a dovedit mult mai scazut decat pretul pe care il pretindeau unii specialisti locali. Am ajuns sa adjudecam studii de fezabilitate si proiecte tehnice cu sume mai mici de 15.000 de euro. Numai pentru un studiu de fezabilitate era o suma si de 3.000 de euro, la un proiect mult mai complex decat a fost gandit cu cativa ani in urma„, a declarat edilul sef al Timisoarei.


Exit mobile version